Copy
Katso tätä viesti selaimessasi
Setan ihmisoikeusuutiset kerää noin 6 kertaa vuodessa yhteen Setan vaikuttamistyön uutiset, kampanjakuulumisia ja tietoa kansainvälisestä ja kotimaisesta ihmisoikeuskehityksestä.
Ilmestymispäivä 11.12.2019

KOTIMAA

Sateenkaarinuorten koulukokemuksia selvitetään joulukuussa

Sukupuoltaan pohtivien lasten vanhemmille tarvitaan lisää tukea

Alia Dannenberg Setan varapuheenjohtajaksi

Setan puheenjohtaja Sakris Kupila 7. vaikutusvaltaisin terveysalan toimija

Seta hakee jäseniä nuoriso-, kansainvälisten asioiden ja aseksuaalisuustoimikuntaan

Lapsenhuoltolaki antaa uusia mahdollisuuksia ennen kaikkea apilaperheille

ULKOMAAT

Missä maailmalla on tullut taantumaa ja missä edistytty ihmisoikeuksissa? Lue katsaus!

Transihmisten murhien määrä eri puolilla maailmaa edelleen korkea

BLOGIT, HAASTATTELUT, LAUSUNNOT JA KANNANOTOT

10.12. Pääsihteeri Kerttu Tarjamo ja kv-toimikunnan Pihlaja maa blogissa: Kansainväliset sateenkaarioikeudet tarvitsevat yhä puolustajiaan

23.10. Aseksuaalisuus-viikko blogissa: “Nuorempana kuvittelin, että suurehko osa aseksuaaleista haluaisi seksittömän parisuhteen” 

25.11. Setan edustajakokous: monimuotoisten lapsiperheiden oikeudet turvattava vanhemmuuslailla 

4.11. Lausunto valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman luonnoksesta

29.10. Lausunto luonnoksesta kansallisista mediakasvatuslinjauksista
 

Seuraa Setaa verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

kortfattat innehåll

 
 • Seta samlar in information om skolklimat – enkäten (på finska) för regnbågsunga är öppen för svar
 • Kompetenscentrum för könsmångfald stöder också föräldrar - läs den nya guiden (på finska)
 • Alia Dannenberg valdes till Setas vice ordförande
 • Setas ordförande Sakris Kupila 7. imponerande person i hälsovård
 • Setas komittésök börjades
 • Ändringarna i lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt
 • Översyn i HBTIQ-rättigheter över världen
 • 331 transpersoner har mördats under året

Vielä ehdit! Tilaa sateenkaarevat joululahjat tai hanki aineeton lahja

Kaipaatko joulumuistamisiin sateenkaarevaa väriä? Setan verkkokaupasta on ostettavissa kolme postikorttipakkaa sekä aineettomia joululahjoja! 

Setan 45-vuotisen toiminnan kunniaksi julkaistaan historiakorttipakka sekä sateenkaarikulttuuria ja symboleita kokoava korttipakka. Joulukorttipakka sisältää tuplana kolme Anni Tolvasen suunnittelemaa joulukorttia. Verkkokaupassa on myös ostettavissa hopeinen sateenkaarisydän-kaulakoru!

Korttipaketteihin kuuluu kuusi postikorttia pakattuna sellofaanipussiin. Kuuden paketin hinta on 20 euroa ja tuotot käytetään Setan ihmisoikeustyöhön.

Setan verkkokaupasta on ostettavissa joululahjoiksi ja merkkipäivien varalle aineettomia lahjoja. Voit ostaa 10, 30 ja 50 euron lahjat Setalle, Setan nuorisotyölle, Setan seniorityölle, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselle ja intersukupuolisuustyölle. Saat lahjan ostamisen jälkeen lahjatodistuksen annettavaksi lahjan saajalle.

Tutustu aineettomiin lahjoihin täällä

Kevään koulutusiltapäivät ammattilaisille tarjolla! – myös etäosallistuminen mahdollista!

Setan koulutusiltapäivät ovat ammattilaisille ja opiskelijoille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, joissa perehdytään ajankohtaisiin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta käsitteleviin teemoihin. Koulutusiltapäivät järjestetään keskiviikkoisin klo 17-20 toimistollamme Länsi-Pasilassa Helsingissä tai etäyhteyden kautta. Yhden koulutuksen hinta on 30 euroa ja etäosallistuminen 25 euroa.

Lue lisää ja ilmoittaudu!
Kotimaa / kouluilmapiiri / sateenkaarinuoret

Sateenkaarinuorten koulukokemuksia selvitetään joulukuussa

Tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarinuoria kiusataan kouluissa enemmän ja he kohtaavat enemmän seksuaalista häirintää ja väkivaltaa. Miten sateenkaarinuoret siis voivat kouluissamme? Haluamme tietää koulujen ilmapiiristä enemmän!

Seta kerää joulukuussa tietoa sateenkaarinuorilta koulujen ilmapiiristä. Kyselyssä tutkitaan sateenkaarinuorten kokemuksia koulussa, erityisesti liittyen siihen, kuinka turvalliseksi kouluympäristö koetaan.

Vastata voivat kaikki sateenkaarinuoriksi itsensä määrittelevät nuoret, jotka ovat olleet ala- tai yläkoulussa, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa kouluvuonna 2018-2019.

Kysely antaa Setalle arvokasta tietoa, jonka avulla voidaan vaikuttaa tehokkaammin sateenkaarinuorten hyvinvointiin ja koulujen turvallisuuteen. Setan koulukyselyyn vastataan nimettömänä joulukuun aikana eikä yhteystietoja kysytä eivätkä koulut näe yksilöllisiä vastauksia.

Kysely toteutetaan yhteistyössä Columbia Universityn kanssa ja sillä kartoitetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien lasten ja nuorten kokemuksia kouluista. Kyselylle on olemassa useissa muissa maissa käytetty pohja, joka on sopeutettu Suomen koulumaailmaan. Yhdysvaltalaisen GLSEN-järjestön (Gay Lesbian Straight Education Network) pilotoimaa tutkimusta on tehty myös muun muassa Kanadassa, Israelissa, Isossa-Britanniassa, Belgiassa, Islannissa, Irlannissa, Italiassa, Maltalla ja Portugalissa, joissa kaikissa mukana on ollut tunnettuja sateenkaarijärjestöjä.

Kyselyn verkkosivuilla on lisätietoa ja materiaalia kouluille sen levittämiseksi!

Kotimaa / sukupuolen moninaisuus / MOT

Sukupuoltaan pohtivien lasten vanhemmille tarvitaan lisää tukea

Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa monipuolista tukea sukupuoltaan pohtivan lapsen vanhemmille ja muille läheisille. Tueksi on tarjolla myös eilen ilmestynyt uusi julkaisu Kasvetaan yhdessä, joka sisältää neuvoja ja näkökulmia sukupuolta pohtivan lapsen vanhemman omaan prosessiin.

Maanantaina 9.12. ilmestynyt MOT-ohjelma on herättänyt kiivasta keskustelua sukupuoltaan pohtivista lapsista ja nuorista. Ohjelmassa Setan puheenjohtaja Sakris Kupila kertoo yhdeksi syyksi sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin hakeutuvien määrän lisääntymisestä yhteiskunnallisen ilmapiirin paranemisen. Myös tietoa sukupuolen moninaisuudesta on yhä enemmän saatavilla.

”Oman sukupuolen pohtiminen on ihan tavallinen ja hyvä asia ja kuuluu kasvuun. Jotkut lapset ja nuoret tarvitsevat pohdintoihinsa aikuisen tai ammattilaisen tukea, jos syntymässä määritelty sukupuoli aiheuttaa ristiriitaa ja oma keho pahoinvointia”, Kupila sanoo.

Sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin hakeutuminen ei vielä tarkoita, että lapsi tai nuori olisi transsukupuolinen tai muunsukupuolinen tai pyrkisi korjaamaan sukupuoltaan juridisesti tai lääketieteellisen prosessin kautta. Tutkimusten tarkoituksena on selvittää, millaista tukea lapsi tai nuori tarvitsee. Joillekin lapsille ja nuorille sosiaalinen transitio vaikkapa omalta tuntuvan nimen käyttämisen ja vaatteiden hankkimisen muodossa ja tarvittaessa murrosikää hidastavat hormoniblokkerit antaisivat rauhaa kasvaa omanlaisekseen.

”Hoitamaton sukupuoliristiriita lapsilla ja nuorilla voi johtaa itsetuhoisuuteen. Tukea tarvitsevat myös vanhemmat. Nykyisen hoitojärjestelmän puitteissa tukea ei kuitenkaan ole riittävästi.”

Lapset ja nuoret, jotka eivät vastaa yhteiskunnan sukupuoleen liitettyjä normeja, ovat suuremmassa riskissä kohdata väkivaltaa, syrjintää sekä muun muassa vanhempiensa torjuntaa. Tästä kertoo muun muassa tuorein kouluterveyskysely. Transnuoret voivat psyykkisesti heikommin kuin enemmistöön kuuluvat nuoret, mielenterveysongelmat ovat yleisiä myös sukupuoliristiriitaa kokevilla lapsille. Noin puolet suomalaisista transnuorista on ajatellut itsemurhaa.

”On äärimmäisen tärkeää, ettei nuori jää pohdintoineen yksin ja että hän saa tarvitsemaansa tukea. Nuori tulee kohdata tosissaan eikä hänen kokemustaan saa vähätellä”, Kupila painottaa.

Setan jäsenjärjestö Translasten ja -nuorten perheet ry on myös ottanut aktiivisesti osaa keskusteluun sukupuoltaan pohtivien lasten tuesta:

Osaamiskeskus tarjoaa monipuolista tukea

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa sekä henkilökohtaista neuvontaa että vertaistoimintaa sukupuoltaan pohtiville ja translapsille sekä heidän vanhemmilleen. Eilen ilmestynyt johtavan sosiaalityöntekijä Maarit Huuskan kirjoittama Kasvetaan yhdessä -julkaisu tarjoaa näkökulmia vanhemman omaan prosessiin, kun oma lapsi pohtii sukupuoltaan.

Vanhempien ristiriitaiset tunteet ovat tavallisia, kun lapsen sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu poikkeaa oletetusta. Vanhempaa voi huolettaa, onko hänen lapsensa erehtynyt itsensä suhteen, onko lapsella mielenterveysongelmia tai traumoja tai ovatko jotkut muut ihmiset johdattaneet lasta harhaan. Tämä voi herättää epävarmuutta, pelkoa ja vihaa.

”Joskus vanhempi ihmettelee sitä, ettei lapsen sukupuoli-identiteetti ei ole ollut näkyvää. Esimerkiksi pojan vartaloon syntynyt leikki autoilla eikä vaikuttanut feminiiniseltä. Miksi hän myöhemmin kuitenkin kertoi aina kokeneensa itsensä tytöksi? Tämä saa vanhemman epäilemään voiko sukupuoli-identiteetti olla totta”, Huuska antaa esimerkin vanhemman pohdinnoista.

Joskus vanhempi pelkää, että lapsi pyrkii saamaan lääketieteellisiä hoitoja vahvistaakseen minäkuvansa mukaisia sukupuolipiirteitä harkitsematta asiaa perusteellisesti. Lääketieteellinen arviointi on Suomessa huolellista, melko hidasta ja pitkä prosessi.

”Kukaan ei voi nopeasti ja harkitsematta saada hoitoja. Hoitoja pyritään antamaan vain ihmisille, jotka todella hyötyvät niistä”, Huuska kirjoittaa.

Vanhemmalla voi olla päinvastoin huoli siitä, että hänen lapsensa ei saa riittävän nopeasti hoitoa. Tällöin vanhempi voi kannatella lastaan ja etsiä perheelle hoitoneuvontaa sekä lapselle ammatillista tukea, jossa kehitetään selviytymiskeinoja dysforiaan.

”Tueksi tarvitaan asiaan perehtynyt ammattilainen, joka löytyy esimerkiksi Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta tai kouluterveydenhuollon tai perheneuvolan avulla. Tuki ei poista sukupuolidysforiaa, mutta tuki voi auttaa sietämään sitä, kunnes ihminen saa sukupuolipiirteitä vahvistavaa hoitoa myöhemmin. Dysforiaan liittyvä ahdistus helpottaa, kun ihmisellä on mahdollisuus elää minäkuvan mukaisessa sukupuolessa ja kehossa, joka tuntuu omalta.”

Lue myös

Tietosivut: Translasten ja -nuorten hyvä hoito ja tuki

Trasek ry:n kannanotto MOT-ohjelmaan

Maarit Huuskan artikkeli: Viisi myyttiä lapsista ja sukupuolen moninaisuudesta

Sukupuolen moninaisuus ja lapset -opas varhaiskasvattajille

Kuvitus Kai Summala

Kotimaa / edustajakokous / vanhemmuuslaki

Alia Dannenberg Setan varapuheenjohtajaksi

Setan Joensuussa kokoontunut edustajakokous valitsi Setan varapuheenjohtajaksi Alia Dannenbergin ja otti kantaa vanhemmuuslakiin.

Setan jäsenjärjestöt valitsivat edustajakokouksessa Joensuussa uusia jäseniä hallitukseen erovuoroisten tilalle. Varapuheenjohtajana valittiin jatkamaan joensuulainen Alia Dannenberg ja hallituksen uudeksi jäseneksi valittiin sateenkaarisaamelainen Anne Olli ja varajäseneksi Janette Grönfors Helsingistä. Kautensa hallituksessa uusivat Amanda Majasaari ja Petteri Keränen sekä varajäseneksi valittu Petri Janhunen.

Hallituksen puheenjohtajana toimii Sakris Kupila ja varapuheenjohtaja Kiti Kalliomäki sekä hallituksen jäseninä Minna Heikkinen ja Krister Karttunen

Seta palkitsi myös ansioituneita toimijoita jäsenjärjestöjen esityksistä. Tunnustukset myönnettiin Malkuksen Johan Bandtille ja Leena Lampelalle.

Edustajakokouksen kannanotto käsitteli ensi vuoden alussa etenevää vanhemmuuslain säätämistä. Edustajakokous vaati, että laissa huomioidaan lapsen oikeus useampaan juridiseen vanhemaan sekä sukupuolen moninaisuus.

Kuva: Vasemmalta oikealle Anne Olli, Petri Janhunen, Amanda Majasaari, Petteri Keränen, Kiti Kalliomäki, Alia Dannennerg ja Sakris Kupila.

Kotimaa / Sakris Kupila / lääketiede

Setan puheenjohtaja Sakris Kupila 7. vaikutusvaltaisin terveysalan toimija

Setan puheenjohtaja, 4. vuoden lääketieteen opiskelija 23-vuotias Sakris Kupila on valittu terveysalan 7. vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi.

"Kupila kouluttaa ja opastaa lääkäreitä ja lääketieteen kandeja murtamaan sukupuolivähemmistöihin ja varsinkin transihmisiin liittyviä ennakkoluuloja. Toiminut myös Amnestyn translain uudistuskampanjan keulakuvana", julkaisu perustelee. 

Terveysalan sadan vaikuttajan lista on Mediuutisten toimituksen keräämä listaus henklöistä. Listalla on mukana ihmisiä, jotka toimituksen näkemyksen mukaan ovat vaikuttanet tänä vuonna merkittävästi terveydenhuoltoon ja vieneet sen toimintaa eteenpäin.

Kotimaa / kansainvälinen toiminta / aseksuaalisuus / sateenkaarinuoret

Seta hakee jäseniä nuoriso-, kansainvälisten asioiden ja aseksuaalisuustoimikuntaan

Valtakunnallisella Setalla on vuosittain hallituksen nimeämiä toimikuntia, jotka toimivat vapaaehtoisuuteen perustuvina asiantuntijaeliminä. Nyt haetaan jäseniä kolmeen toimikuntaan!

Kuva: Setan aktiivinen kansaivälinen toimikunta järjesti tänä vuonna eurovaalipaneelin Eurooppasalissa. Toimikuntaa luotsasi toisena oikealta oleva Annika Ojala.
Kotimaa / sateenkaariperheet / lastenhuoltolaki / vanhemmuuslaki

Lapsenhuoltolaki antaa uusia mahdollisuuksia ennen kaikkea apilaperheille

Lapsen huoltolain uudistus tuli voimaan joulukuun alusta. Nyt on mahdollista sopia oheishuoltajuudesta tosiasialliselle (sosiaaliselle) vanhemmalle ilman tarvetta hakea huoltajuutta tuomioistuimelta, kertoo Sateenkaariperheet ry uutisessaan

"Samoin voidaan sopia tiedonsaantioikeudesta, huoltajien tehtävänjaosta ja lapsen asumisesta, vaikka oheishuoltajansa luona. Tärkein uudistus on kuitenkin lapsen oikeus tavata tosiasiallista vanhempaansa, minkä tuomioistuin voi vahvistaa hakemuksesta. Tapaamisoikeutta voi hakea lapselle, vaikka lapsi ja tosiasiallinen vanhempi olisivat muuttaneet erilleen jo ennen lain voimaantuloa", tiedotteessa kerrotaan.

Sateenkaariperheiden ohjeistus perheille löytyy näiltä verkkosivuilla.

Uudistukset parantavat merkittävästi apilaperheessä elävän lapsen oikeusturvaa. Tosin oikeusturvan täysi toteutuminen vaatii, että lapsen kaikki vanhemmat voidaan vahvistaa oikeudellisiksi vanhemmiksi. Tämä tulee toteuttaa osana vanhemmuuslain säätämistä.

Ulkomaat / ihmisoikeudet / blogi

Missä maailmalla on tullut taantumaa ja missä edistytty ihmisoikeuksissa? Lue katsaus!

Tiistaina 10.12. vietettiin kansainvälistä ihmisoikeuksien päivää. Päivän kunniaksi Setan kansainvälisten asioiden toimikunnan puheenjohtaja Matti Pihlajamaa ja pääsihteeri Kerttu Tarjamo esittelivät kolme näkökulmaa kansainvälisten sateenkaarioikeuksien nykytilaan.

 1. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, mutta sateenkaarioikeuksia loukataan jatkuvasti
 2. Sateenkaarioikeudet ovat vahvistuneet kansainvälisesti, mutta valtioiden tulee toimia yhä rohkeammin niiden puolesta
 3. Aktivistien työ tuottaa tulosta, mutta sateenkaarioikeudet tarvitsevat jatkuvasti puolustajia
Lue lisää maailman sateenkaarioikeuksien tilanteesta Tarjamon ja Pihlajamaan mainiosta blogikirjoituksesta!
Ulkomaat / TDOR / transmurder monitoring

Transihmisten murhien määrä eri puolilla maailmaa edelleen korkea

20.11. keskiviikkona vietettiin kansainvälistä transmuistopäivää (Transgender day of Remembrance). Transgender Europe -järjestön mukaan vuoden aikana on murhattu 331 transihmistä.

Transihmisiin kohdistuva syrjintä tuottaa hengenvaaran ja lisää mielenterveysongelmia ja itsemurhariskiä. Transihmisten kohtaavat syrjintää Suomessa niin kouluissa, työelämässä kuin palveluiden asiakkaina. Seta vaati Suomen hallitusta puuttumaan kaikkeen transihmisten kohtaamaan syrjintään.

”Vaikka transihmisten asema yhteiskunnassamme on parantunut, jatkuu transviha ja transihmisten mitätöinti. Hallituksen on konkreettisin toimin puututtava transsukupuolisten kokemaan rakenteelliseen syrjintään, mille hyvä alku on laintasoisen syrjinnän poistaminen säätämällä transihmisten ihmisoikeuksia kunnioittava translaki”, vaatii Setan varapuheenjohtaja Alia Dannenberg.

Transmuistopäivän tarkoituksena on muistaa äärimmäisen transfobisen väkivallan uhreja. Vuodesta 2008 alkaen on raportoitu 3314 transihmisten tai sukupuoleltaan moninaisten ihmisten murhaa 74 maassa.

”Viharikoksina transhenkilöitä kohtaan tapahtuu maailmanlaajuisesti vielä vuositasolla melkein yksi murha päivässä. Eräiden kolmansien maiden yliedustus tilastossa on valitettavaa, mutta myös Euroopan ja Keski-Aasian tilanne on edelleen ikävä tältä osin. Yksikin murha on liikaa. Ihmisoikeuksiemme parantamiseksi kaikkien eri maiden HLBTI-yhteistöjen on panostettava yhteistyöhön ja yhteisvaikuttamiseen”, vaatii Transgender Europen puheenjohtaja ja Setan transpoliittisen toimikunnan jäsen Tanja von Knorring.

Translasten- ja nuorten oikeuksien toteutuminen edellyttää, että myös heitä kuullaan itseään koskevassa päätöksenteossa ja lainvalmistelussa. Nykyisessä hallitusohjelmassa on useita tavoitteita, jotka voivat toteutuessaan parantaa transihmisten ja heidän perheidensä ja läheistensä oikeuksia ja hyvinvointia.

”Erityisesti translapset ja -nuoret kohtaavat räikeää vähättelyä ja syrjintää arjessaan. Yhteiskunnan eri tasoilla esiintyvä syrjintä heijastuu paitsi alaikäisiin itseensä myös heidän lähipiiriinsä. Olisi äärimmäisen tärkeää kuunnella kaikessa päätöksenteossa heitä, joita asiat koskevat. Ihmisoikeudet koskevat myös lapsia”, sanoo Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Lisätietoa:

Sakris Kupila, Seta
puheenjohtaja@seta.fi+358 50 329 9891

Tanja von Knorring
tanja@tgeu.org

Tarjoa sisältöä ihmisoikeusuutiskirjeeseen

Haluatko antaa palautetta tai tarjota sisältöä Setan ihmisoikeusuutiset -uutiskirjeeseen?

Ole yhteydessä viestinnän asiantuntija Eliisa Alataloon os. tiedottaja@seta.fi.
Creative Commons Nimeä-tarttuva-epäkaupallinen 2019 Seta ry,.