Copy
Setan järjestöuutiskirje kokoaa yhteen järjestökuulumiset, tapahtumia ja koulutuksia, tutkimuksia sateenkaari-ihmisille sekä kulttuurinostoja.
Ilmestymispäivä 11.11.2019
Järjestöuutiset Setan tapahtumat ja koulutukset Muita tapahtumia Osallistu tutkimuksiin (linkit vievät suoraan lomakkeisiin)

Kysely sateenkaariperheiden 15.-29-vuotiaille lapsille (väitös)
Kysely/haastattelu: transsukupuolisten äänen hoidon kehittäminen Suomessa (gradu)
Kirjoituskutsu: jumalakuva ja seksuaalisuus (kandi)

Kortfattat innehåll

 • Regnbågshistoriemånaden firas under hela november
 • Köp julkort och julklappar i Setas nätbutik
 • Det första regnbågscertifikaterna utdelades i seniortjänsten 
 • Asexualitetskommittén publicerade ett infopaket
 • Nytt material för barn och unga
 • Könscellsdonerare för fertilitetsbehandlingar eftersökes
 • Nätverket för kamratsdiskuterare hoppas på fler användare
 • Setas evenemang och utbildningar
 • Setas fullmäktigemöte i Joensuu 23.-24.11.
 • Setas vårens 2020 utbildningseftermiddagar för professionella
 • Vårens föreningskalender
 • TransHelsinki 16.-24.11.
 • Vinokino i Helsingfors 22.–24.11.
 • I HGT:s program: Rosa Unterm Roten Stern – Pinkkiä Punatähden Varjossa
 • HGT och Out'n loud arrangerar Kulttuurikaappi-kväller 12.–16.11.
 • Pride händelser 2020
Järjestö / historia

Sateenkaarihistoriakuukautta vietetään koko marraskuu

Suomen sateenkaarihistoriakuukautta vietetään toista kertaa koko marraskuun ajan. Sateenkaarihistoriakuukausi palkittiin Suomen Queertutkimuksen seuran Vuoden pervoteko-palkinnolla  2018.

Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme. Tämän vuoden Sateenkaarihistoriakuukauden ohjelmassa on luvassa muun muassa queer-opastuksia, luentoja, näyttelyitä ja seminaareja.

Museot, yksityishenkilöt ja  muistiorganisaatiot kuten kirjastot ja arkistot nostavat esille omista kokoelmista löytyvää aiheeseen liittyvää aineistoista. Sinäkin voit osallistua kuukauteen pitämällä sateenkaarihistoriaa esillä arjessa tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa!

Poimintoja vuoden 2019 ohjelmasta:

1.11.2019 - 27.9.2020 Sukupuolen sotkijat -näyttely. HAM Helsingin taidemuseo. Näyttelyssä esitellään sukupuolinormeja kyseenalaistavaa kuvastoa yli sadan vuoden takaa. Runsas aineisto sisältää postikortteja ja alkuperäisiä valokuvia. Mukana on myös muutama nykytaideteos. Lisätietoja: https://seta.fi/tapahtumat/sukupuolen-sotkijat-nayttely/

11.-14.11. Celebrating Rainbow History Month colloquium, public talks and workshops. Turun yliopistossa järjestettävä tapahtuma käsittelee eri tapoja, joilla sateenkaarevaa historiaa ja elämää voidaan integroida luokkahuoneeseen ja muihin oppimispaikkoihin. Ohjelma ja ilmoittautuminen: https://www.utu.fi/en/research/research-collegia/tias/events/celebrating-rainbow-history-month?fbclid=IwAR0K0q88SzQt7exOKJdEH8d3MfClt5L2lcaw-6EzCEgiDcEcpVSNMot0TNE

16.11. Queer-opastus Turun linnassa. Miltä näyttivät normatiivit 1500-luvulla? Ketkä jakoivat linnassa sallitusti vuoteen keskenään? Onko HLBTIQ-ihmisillä omia suojeluspyhimyksiä? Kuka on Suomea hallinneista ruotsalaismonarkeista kaikkein eniten queer? Lisätietoja: https://seta.fi/tapahtumat/queer-opastus-turun-linnassa-16-11/

21.11. Suomalaisen sateenkaaribaarin historiaa -luento. Työväenmuseo Werstas, Tampere. VTM Kati Mustola luennoi aiheesta Suomalaisen sateenkaaribaarin historiaa. Lisätietoja: https://seta.fi/tapahtumat/suomalaisen-sateenkaaribaarin-historiaa/ 

Lisäksi muita tapahtumia ja opastuksia muun muassa Helsingissä ja Jyväskylässä. Katso koko ohjelma Sateenkaarihistoriakuukauden verkkosivujen kalenterista: https://seta.fi/tapahtumat/

Sinäkin voit osallistua!

Sateenkaarihistoriakuukausi on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus ja siihen voi osallistua esimerkiksi seuraavilla tavoilla.

Tuomalla sateenkaarihistoriaa näkyviin arjessa: Kirjastot voivat osallistua esimerkiksi järjestämällä aiheeseen liittyviä kirja- ja muita aineistonäyttelyitä. Koulut voivat osallistua järjestämällä aiheeseen liittyviä teemapäivä, kutsumalla erilaisia asiantuntijoita puhumaan tai erilaisten työpajojen tai ryhmätöiden kautta.

Viestimällä sateenkaarihistoriasta: Voit osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyvää aineistoa ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtageilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth ja Facebook -sivuilla: https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/

Sateenkaarihistoriakuukauden koordinoivana tahona vuonna 2019 toimivat Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu.

https://seta.fi/historiakuukausi / 

https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/ 

Järjestö / joulu / varainkeruu / historia / kulttuuri

Hanki joulukortit ja -lahjat Setan verkkokaupasta 

Kaipaatko joulumuistamisiin sateenkaarevaa väriä? Setan verkkokaupasta on ostettavissa kolme postikorttipakkaa sekä aineettomia joululahjoja! 

Tarjoamme uutiskirjeen tilaajille mahdollisuuden tilata ennakkoon ainutlaatuisia korttipakkoja, joita on tarjolla vain rajoitettu erä. Setan 45-vuotisen toiminnan kunniaksi julkaistaan historiakorttipakka sekä sateenkaarikulttuuria ja symboleita kokoava korttipakka. Joulukorttipakka sisältää tuplana kolme Anni Tolvasen suunnittelemaa joulukorttia (kansikuvassa). Verkkokaupassa on myös ostettavissa hopeinen sateenkaarisydän-kaulakoru!

Korttipaketteihin kuuluu kuusi postikorttia pakattuna sellofaanipussiin. Kuuden paketin hinta on 20 euroa ja tuotot käytetään Setan ihmisoikeustyöhön. Kortit löydät verkkokaupastamme tällä hetkellä vain näillä linkeillä:

Hanki aineeton lahja krääsän sijaan


Setan verkkokaupasta on ostettavissa joululahjoiksi ja merkkipäivien varalle aineettomia lahjoja.

Voit ostaa 10, 30 ja 50 euron lahjat Setalle, Setan nuorisotyölle, Setan seniorityölle, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselle ja intersukupuolisuustyölle. Saat lahjan ostamisen jälkeen lahjatodistuksen annettavaksi lahjan saajalle.

Tutustu aineettomiin lahjoihin täällä
Järjestö / sateenkaarisertifikaatti / seniorityö

Ensimmäiset sateenkaarisertifikaatit jaettiin vanhuspalveluissa

Seta on myöntänyt ensimmäiset Suomessa kehitetyt sateenkaarisertifikaatit Helsingin Kinaporin ja Kampin palvelukeskuksille. Sertifikaatit kertovat organisaation sateenkaariosaamisesta.

Palvelukeskuksen ovat vuosina 2018-2019 osallistuneet Setan seniorityön kautta pilotoituun sateenkaarisertifiointi-koulutukseen ja tehneet toimintasuunnitelmat sekä asiakkaiden että henkilöstön yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi.

Sertifioidun organisaation tunnistaa sateenkaaritarrasta, joka viestii sateenkaarisenioreille paikan turvallisuudesta. Sertifiointi näkyy myös organisaation viestinnässä, julkisissa tiloissa, henkilöstörekrytoinneissa, moninaisuuden huomioimisena lomakkeissa ja markkinointimateriaaleissa sekä arjen kulttuurissa, kuten omien pride-tapahtumien muodossa. Sertifikaatin luomista ovat inspiroineet The Pink Passkey Hollannista ja Hbtq-sertifikaatti Ruotsista.

“Sateenkaarisertifiointi on tapa toimeenpanna yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja vanhuspalveluissa. Moninaisuuden huomioimisessa on yhdenvertaisuuden edistämisen lisäksi kysymys laadukkaasta palvelusta”, sanoo Setan seniorityön asiantuntija Touko Niinimäki.

Lisätietoa sertifioinnista täällä.

Kuva: Kampin ja Kinaporin palvelukeskukset ovat osallistuneet sateenkaarisertifiointi-pilottiin sekä henkilöstön että vapaaehtoisten voimin.
Järjestö / aseksuaalisuus

Aseksuaalisuutoimikunta julkaisi tietopaketin 

Lokakuussa vietetiin kansainvälistä aseksuaalisuusviikkoa. Seta julkaisi aseksuaalisuustoimikunnan kanssa viikon aikana blogikirjoituksen, haastattelun, huoneentaulun liittolaisille ja aseksuaalisuustietopaketin.

Setassa on toiminut vuonna 2019 aseksuaalisuustoimikunta. Toimikunta on tuottanut infopaketin, joka antaa eväitä kehittää toimintaa Setan piirissä aseksuaalisuuskysymykset huomioiden. Paketissa on perustiedon lisäksi sanastoa ja neuvoja oman identeetin pohdintaan sekä ohjeita amattilaisille ja liittolaisille.

“Samalla tietopaketti tarjoaa perustietoa aseksuaalisuudesta kaikille seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta kiinnostuneille ja mahdollisuuden pohtia, miten aseksuaalien yhdenvertaisuutta voisi omassa toiminnassa edistää”, sanovat puheenjohtaja Sakris Kupila ja pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Tietopaketti ladattavissa pdf-muodossa

Huoneentaulu ladattavissa kuvana 

Henri Heinonen Setan blogissa: “Nuorempana kuvittelin, että suurehko osa aseksuaaleista haluaisi seksittömän parisuhteen”

Aseksuaalin haastattelu: Onko aseksuaalisuus seksuaalisuuden poissaoloa?
Järjestö / lapset / sadut / sukupuolen moninaisuus 

Uutta materiaalia lapsille ja nuorille

Seta ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoavat monipuolisia materiaaleja lapsille ja nuorille sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta.

Uusin julkaistu materiaali on Väärät sukat, joka on on lasten tarinallinen tietokirja sukupuolen moninaisuudesta. Se sopii hyvin 7–12-vuotiaille. Tarinan on kirjoittanut Tiia Forsström ja kansikuvan piirtänyt Anni Juusela. Pääset lataamaan tarinan SMOKin verkkosivuilta, josta löytyy myös muut vapaasti hyödynnettävät sadut ja tarinat sukupuolen moninaisuudesta. Uutta ovat myös transnuorille suunnatut tietosivut seksuaalisuudesta, seksistä ja seksuaalisesta suuntautumisesta.

Setan intersukupuolisuushanke on julkaissut aiemmin tänä vuonna kaksi lasten animaatiota Kaverit 1 ja 2, joiden kautta voi käsitellä sukupuolen moninaisuutta. Pari vuotta sitten tehty kuunnelma Kuningattaria ja kuhnureita löytyy myös Setan Youtube-kanavalta. Nuorille intersukupuolisille suunnattu opas tarjoaa näkökulmia ja tukea.

Lasten satukirja Lohikäärme, jolla oli keltaiset varpaat kertoo sadunomaisesti intersukupuolisen pienokaisen syntymästä. Se on kertomus vanhempien rakkaudesta ja positiivisesta uteliaisuudesta syntymässä olevaa pienokaistaan kohtaan sekä yhteisön tuen merkityksestä perheen hyvinvoinnille. Satu on ensimmäinen suomenkielinen lastenkirja aiheesta. Kirjan voi ostaa myös kustantajan verkkokaupasta 20 euron hintaan.

Setan nuorisotyössä tuotetaan parhaillaan uutta dokumenttia sateenkaarinuorista sekä esite- ja julistemateriaalia. Materiaalit julkaistaan tammikuussa Educa-messuilla. Edellinen Moninaisuus on meissä -dokumentti on tuotettu 2013 samojen tekijöiden kanssa. Myös tämä dokumentti löytyy Setan Youtube-kanavalta.
Järjestö / hedelmöityshoidot / sateenkaariperheet

Sukusolujen luovuttajia lahjasoluhoitoihin etsitään

HUS ja TAYS aloittavat hedelmöityshoidot naispareille ja itsellisille naisille lahjasoluilla. Seta vetoaa myös sateenkaari-ihmisiin, jotta mahdollisimman moni harkitsisi sukusolujen luovuttamista.

Naisparien perheellistymisen esteitä on vihdoin poistumassa. Nyt loppuvuodesta on mahdollista päästä lähetteellä hedelmöityshoitojonoon. Hoitoja saadakseen kaikki tarvitsevat lähetteen perusterveydenhuollosta, jossa saatetaan tehdä jo joitakin perustutkimuksia. Jos esimerkiksi terveyskeskuslääkäri ei tiedä, että HUS on aloittanut lahjasoluhoidot, voi lääkäriä pyytää olemaan yhteydessä HUSin lisääntymislääketieteen yksikköön.

HUS ja TAYS etsii nyt erityisesti spermanluovuttajia naisparien ja itsellisten naisten hedelmöityshoitojen aloittamiseksi. Myös useat trans-, muun- ja intersukupuoliset tarvitsevat lahjasoluhoitoja.

"Nyt tarvitsemme vielä sinun panoksesi! Tässä on mahdollisuutesi antaa valtavan merkittävä lahja sitä tarvitsevalle", vetoaa Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Jämsä muistuttaa, että järjestö tekee yhtä aikaa aktiivista työtä miesten ja miesparien perheellistymismahdollisuuksien eteen.

"Uusi hallitus on säätämässä lakia sijaissynnytyksestä, kehitämme mahdollisuuksia sijais- ja adoptiovanhemmuuteen ja tuemme apilaperheiden perustamista ja vanhemmuuskumppanien löytymistä."

HUSin verkkosivut sukusolujen luovuttajille

Lue myös Ylen jutusta Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Minna Minkkisen kokemuksia munasolujen luovuttamisesta
Vertaistuki / Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Vertaiskeskustelijapalvelulle toivotaan lisää käyttäjiä

Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksella on maksuton vertaiskeskustelijapalvelu, jolle toivotaan lisää käyttäjiä. Palvelu on suunnattu ammattilaisille, joilla on asiakkaanaan sukupuoltaan pohtivia, transihmisiä tai heidän läheisiään.


Miten vertaiskeskustelijapalvelu toimii?


Vertaiskeskustelijapalvelun puitteissa voi tavata koulutetun vertaisen 1-2 kertaa. Tapaamisen kesto on sovitusti 45-60 minuuttia. Palvelu on suunnattu ammattilaisille, joiden asiakkaina on ihmisiä, jotka voisivat hyötyä vertaisen kanssa oman sukupuolen tai läheisen sukupuolen peilaamisesta. Lähtökohtana on, että ammattilainen on läsnä keskustelutilanteessa, jollei asiakas toivo toisin.
 
"Keskustelun tarkoituksena on peilata omaa sukupuoltaan tai tilannettaan transihmisen läheisenä sekä lisätä myönteisiä tulevaisuudennäkymiä. Vertaiskeskustelija kertoo oman tarinansa liittyen sukupuoleen/sukupuolettomuuteen tai transihmisen läheisen elämään sekä antaa mahdollisuuden kysyä sukupuoleen liittyviä kysymyksiä", kertoo palveluohjaaja Miska Salakka.
 

Missä keskustelijoita on saatavilla?


Vertaiskeskustelijoita on tällä hetkellä kasvokkain tavattavissa Kokkolassa, Oulussa, Porissa, pääkaupunkiseudulla, Rovaniemellä, Turussa ja Vaasassa. Transihmisten läheisille vertaiskeskustelumahdollisuus kasvokkain on Kainuun seudulla, pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Muilla paikkakunnilla palvelu on hyödynnettävissä Skypen avulla. Salakka toivoo, että vertaiskeskustelijoita hyödynnettäisiin laajasti koko Suomessa.
 

Lisätietoa


Palveluohjaaja Miska Salakka, p. 0503716899, miska.salakka@seta.fi

https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/ammattilaisille/vertaiskeskustelijapalvelu/

 

Lataa palvelun flyeri tästä!
Järjestö / edustajakokous / Joensuu

Edustajakokous Joensuussa 23.-24.11.

Edustajakokous järjestetään marraskuussa 23.–24.11.2019 Joensuussa. Ilmoittautuminen Setan sääntömääräiseen edustajakokoukseen on päättynyt perjantaina 8.11.

Ohjelmaan kuuluu sääntömääräisten asioiden käsittelyn lisäksi työpajatyöskentelyä/koulutusta sekä Setan 45-vuotisjuhlavuoden juhlintaa. Hallitukseen valitaan toinen varapuheenjohtaja, kolme varsinaista jäsentä ja kaksi varajäsentä.

Ehdolle asettui 5.11. mennessä hallituksen jäseniksi Anne OlliJanetta Grönfors, Jesse Peltonen, Mira Kelahaara, Pekka Rantala ja varapuheenjohtajaksi nykyinen varapuheenjohtaja Alia Dannenberg sekä nykyinen hallituksen jäsen Petteri Keränen. Määräaikaan tulleet ehdokkaiden esittelyt on luettavissa kokousmateriaalikansiossa!
Koulutus / muunsukupuolisuus / seurakunnat / koulut / transvanhuus / sukupuolidysforia

Setan kevään 2020 koulutusiltapäivät 

Setan koulutusiltapäivät ovat ammattilaisille ja opiskelijoille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, joissa perehdytään ajankohtaisiin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta käsitteleviin teemoihin. Koulutusiltapäivät järjestetään keskiviikkoisin klo 17-20 toimistollamme Länsi-Pasilassa Helsingissä.

Yhden koulutuksen hinta on 30 euroa ja etäosallistuminen 25 euroa. Jälkimmäisten koulutusten tarkempi sisältö kerrotaan alkuvuodesta 2020. Ilmoittautumislinkit avautuvat 12.11.

29.1. Ei-binäärit identiteetit -tutkimuskatsaus, johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Luento esittelee uutta WPATH:n (The World Professional Association for Transgender Health) piirissä tehtyä tutkimusta ei-binäärisesti sukupuolensa kokevista ihmisistä. Luennolla etsitään keskeisiin kysymyksiin vastauksia uusimmasta tutkimuksesta psykologian, sosiaalipsykologian ja lääketieteen alueelta.:

 • Miten yleistä ei-binäärisyys on? 
 • Mitä tiedetään ei-binääristen identiteeteistä, hyvinvoinnista, voiman lähteistä, ihmissuhteista tai kokemuksista ja toiveista liittyen terveyspalveluihin?
 • Miten rakentaa sosiaalista tilaa ei-binääreille ja vaikuttaa ennakkoluuloihin?

Katsaus hyödyntää EPATH (European Association for Transgender Health) konferenssia 2019 ja International Journal of Transgenderism -lehden viimeisintä teemanumeroa.

26.2. Sateenkaarisensitiivisyys seurakunnan nuorisotyössä, Setan nuorisotyön osallisuuden asiantuntija Teija Ryhtä

Helmikuun koulutusiltapäivän aiheena on sateenkaarisensitiivisyys seurakunnan nuorisotyössä. Sateenkaarinuorilla tarkoitetaan nuoria, jotka kuuluvat seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Tutkimusten mukaan 70 % sateenkaarinuorista on kohdannut syrjintää jollakin elämänalueella. Sateenkaarisensitiivisyys on näiden nuorten huomiointia ja kokonaisvaltaista kohtaamista.
 
Koulutuksessa käsitellään muun muassa seuraavia kysymyksiä:

 • Miksi sateenkaarisensitiivistä työotetta tarvitaan?
 • Millaisia osallistumisen esteitä sateenkaarisensitiivinen nuorisotyö tunnistaa ja poistaa?
 • Miten seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus voi näkyä seurakunnan nuorisotyössä?
 • Millaista voi olla seurakunnan sateenkaarierityinen nuorisotyö?

Setan alueellisen nuorisotyön koordinaattori Teija Ryhtä on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja sosiaalityön maisteriopiskelija, jonka erityisalaa ovat yhdenvertaisuus, ihmisoikeudet ja sateenkaariteemat. Hän on työskennellyt mm. lastensuojelun sosiaalityöntekijänä, peruskoulussa opettajana ja koulunkäynnin ohjaajana sekä nuorisotyön ja yhdenvertaisuuden kehittämisen parissa erilaisissa järjestöissä

25.3. Sukupuolen moninaisuus ja sukupuolitietoisuus opetuksessa, Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen

29.4. Transvanhuksen kohtaaminen, Setan seniorityön asiantuntija Touko Niinimäki

27.5. Sukupuolidysforian huomioiminen asiakastyössä, palveluohjaaja Miska Salakka, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Ilmoittautuminen 12.11. alkaen!
Jäsenjärjestöt / edustajakokous / järjestökoulutus

Kevään järjestökalenteri - ota päivämäärät talteen!

Vuoden 2020 aikana järjestetään sääntömääräisten kokousten ilsäksi jäsenjärjestöille järjestökoulutusta ja kouluvierailijakoulutuksia sekä muita täydennyskoulutuksia tarpeen mukaan. Ota tästä taleteen ensi vuoden tapahtumien päivämäärät ja alustavat toimintapäivät.

Järjestölliset tapahtumat

25.1. Työntekijäpäivä Setan ja jäsenjärjestöjen työntekijöille, Helsinki
8.2. Puheenjohtajatapaaminen Setan jäsenjärjestöjen puheenjohtajille
18.4. Valtuuston kokous, Helsinki
5.9. Järjestöpäivä luottamushenkilöille ja vapaaehtoisille
30.10. TIKA-hankkeen päätösseminaari
14.-15.11. Edustajakokous

Koulutukset

Koulutusta Setan ja jäsenjärjestöjen vapaaehtoiskoulututtajille tarjotaan säännöllisesti. Täydennyskoulutuksia, kuten protuvierailijakoulutus ja kokemuskouluttajakoulutus järjestetään tarpeen mukaan. Vuoden aikana järjestetään kaksi ryhmänohjaajakokoulutusta. Näiden aikataulut löydät verkkosivujemme kalenterista myöhemmin marraskuussa! 

Ammattilaisille ja muille aiheesta kiinnostuneille suunnatut koulutukset:

29.1. Koulutusiltapäivä: Ei-binäärit identiteetit -tutkimuskatsaus, johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

26.2. Koulutusiltapäivä: Sateenkaarisensitiivisyys seurakunnan nuorisotyössä, Setan nuorisotyön osallisuuden asiantuntija Teija Ryhtä

25.3. Koulutusiltapäivä: Sukupuolen moninaisuus ja sukupuolitietoisuus opetuksessa, Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen

25.-26.3. Syventävä työnohjauksellinen koulutus itersukupuolisten kanssa työskenteleville ammattilaisille, Helsinki

20.-21.4. Syventävä työnohjauksellinen koulutus itersukupuolisten kanssa työskenteleville ammattilaisille, Kuopio

29.4. Koulutusiltapäivä: Transvanhuksen kohtaaminen, Setan seniorityön asiantuntija Touko Niinimäki

5.-6.5. Syventävä työnohjauksellinen koulutus itersukupuolisten kanssa työskenteleville ammattilaisille, Oulu

27.5. Koulutusiltapäivä: Sukupuolidysforian huomioiminen asiakastyössä, palveluohjaaja Miska Salakka, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Teemapäivät, joihin Seta osallistuu

14.2. Ystävänpäivä
8.3. naisten päivä
19.3. Minna Canthin päivä
31.3. transihmisyyden/transnäkyvyyden päivä
6.5. kansainvälinen perheiden yhdenvertaisuuden päivä IFED 
17.5. kansainvälinen homo-, bi-ja transfobian vastainen päivä IDAHOT 
11.8. muunsukupuolisten vanhempien päivä
23.9. biseksuaalisuuden päivä
8.10. lesbojen päivä 
n. viikolla 43 aseksuaalisuuden viikko
26.10. intersukupuolisuuden päivä
22.11. kansainvälinen transmuistopäivä (TDOR) 
1.12. kansainvälinen AIDS päivä
10.12. ihmisoikeuksien päivä

Tapahtuma / TransHelsinki / transnuoret

TransHelsinki 16.-24.11.

Vuosittain marraskuun 20. päivänä koko sateenkaariyhteisö hiljentyy kunnioittamaan kuluneen vuoden aikana maailmassa surmattujen transihmisten muistoa. Muistopäivän ympärille rakentunutta TransHelsinki-viikkoa on vietetty vuodesta 1993, ja sen aikana pyritään lisäämään tietoisuutta transihmisten tilanteesta ja heidän kokemistaan ongelmista ja vääryyksistä myös meillä Suomessa.

Tänä vuonna viikon aikana halutaan erityisesti nostaa esille translain valmisteilla oleva uudistus, kysymys kehollisesta itsemääräämisoikeudesta, lääketieteellisistä näkökannoista, juridisesta sukupuolesta ja teemoihin liittyvistä uudistustarpeista. Suomen uusi hallitus on sitoutunut uudistamaan transihmisiä koskevaa lainsäädäntöä, joka on Suomessa tällä hetkellä epäinhimillinen.

TransHelsingin teemana on transnuorten ääni, joka kuuluukin muun muassa yhteisöseminaarissa ja Voimasanoja-runotyöpajassa.

Yhteisöseminaari

Lauantai 16.11. klo 10-14

Cinema Orion, Eerikinkatu 15, 00100 Helsinki
https://www.facebook.com/events/2582620965138179/

10.00-10.15 Tervetuliaissanat, Cinema Orion10.10-10.40 Translain tilanne, Tanja von Knorring10.45-11.15 Näyttelijä-lausuja Miiko Toiviaisen haastattelu, haastattelija Tanja von Knorring11.15-11.30 Nimilakimuutos ja sen toteutuminen, Anukatariina Solonen11.30-11.50 Lääketieteellinen näkökulma alaikäisten transitiossa, Setan puheenjohtaja Sakris Kupila11.50-12.00 Äänellä jonka kuulet -kirjaprojektin esittely, Joona Koiranen12.00-12.45 Kahvitauko, vapaata seurustelua ja tutustumista12.45-13.00 Ei-binääristen nuorten tarpeet ja toiveet, Hippu Helminen13.00-13.45 All youth -paneeli, vetäjä Miska Karhu13.45-14.00 Poliittinen näkökulma nuorten tilanteeseen, Milla Kissaniitty, Translasten ja -nuorten perheet

14.30-16.30 Jamie MacDonald: Manning up -dokumenttielokuva sekä stand up -show, maksullinen, liput 15/12 €, lipputuloista osa lahjoitetaan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselle. Liput myynnissä täällä.

Seminaari on avoin ja maksuton kaikille. Tilaisuuden osallistujilta edellytetään sensitiivisyyttä kaikkia paikalla olevia ihmisiä kohtaan, eikä asiatonta kielenkäyttöä tai käytöstä tulla hyväksymään. Tila ei ole esteetön. Tarkemmat tiedot tilasta täällä.

TDOR / Transgender Day of Rememberance

Keskiviikko 20.11. klo 18-19, Eduskuntatalon portaat. Ohjelma: https://www.facebook.com/events/415612369137672/

TransHelsinki-viikon seminaarista ja TDOR-päivästä vastaa Setan transpoliittinen toimikunta. Tapahtuman kustannuksiin ja käytännön järjestelyihin osallistuu koko transyhteisö.

Koko ohjelma (täydentyy)

TransHelsinki Facebookissa

Elokuvat / Vinokino

Vinokino-ohjelmisto Helsingissä 22.–24.11.

Vinokino tarjoaa jälleen monipuolisen valikoiman pitkiä ja lyhyitä draamaa ja komediaa sisältäviä HLBTIQ-aiheisia elokuvia Helsingisä 22.–24.11.

Näytökset järjestetään Elokuvateatteri Orionissa. Tiedot kaikista elokuvaesityksistä löytyy Vinokinon verkkosivulta www.vinokino.fi.

Festivaalin avaa kanadalainen nuortenelokuva Giant Little Ones, joka on lämminhenkinen kuvaus oman identiteetin etsinnästä. Sauvage on Cannesin elokuvajuhlilla viime vuonna kohua herättänyt vaikuttava katuprostituution maailmaan sijoittuva draama. Elokuva ei kaunistele tai selittele seksityöläisen elämää, mutta päähenkilön rakkauden kaipuussa on jotain syvästi tunteisiin vetoavaa. Kevyempää viihde-elokuvaa edustaa ranskalainen komedia The Shiny Shrimps, joka kertoo enemmän hauskanpidosta kuin urheilusta kiinnostuneen vesipallojoukkueen matkasta Gay Games -kilpailuun Kroatiaan.

Ohjelmistossa on kaksi elämäkerrallista draamaa, joiden keskiössä on kaksi viime vuosisadan merkittävimpien kulttuuripersoonien joukkoon kuuluvaa taiteilijaa. Mapplethorpe seuraa taidemaailman provokaattorin Robert Mapplethorpen uraa ja elämää 60-luvulta hänen elämänsä loppuun asti. Vita & Virginia nostaa valokeilaan modernin kirjallisuuden mestarin Virginia Woolfin ja kirjailija Vita Sackville-Westin suhteen, joka toimi innoituksena Woolfin ehkä tunnetuimmalle teokselle Orlando.

Myös sukupuolen moninaisuus on vahvasti esillä ohjelmistossa niin aiheiden kuin elokuvantekijöiden suhteen. Ohjelmistossa on nimittäin kaksi pitkää elokuvaa, joiden ohjaajat ovat itse transsukupuolisia. Lingua Franca on fiktioelokuva transsukupuolisesta filippiiniläisestä maahanmuuttajanaisesta, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut transsukupuolinen filippiiniläinen maahanmuuttajanainen Isabel Sandoval.

Kulttuuri / teatteri / Helsinki

HGT:n ohjelmistossa: Rosa Unterm Roten Stern – Pinkkiä Punatähden Varjossa

Dekadensseja, hämäriä itä-berliiniläisiä kahviloita ja baareja. Kohtaloita Natsi-Saksan ajoilta sekä homoelämää Itä-Berliinissä 1980-luvulla viimeinen vuosi ennen muurin murtumista. Helsingin Gayteatteri HGT:n uusi näytelmä on ronski tragikomedia ainoasta itä-saksalaisesta homoelokuvasta Coming Out. Elokuva sai ensi-iltansa 30 vuotta sitten samana iltana Berliinin muurin murtuessa 9.11.1989.

"Vuonna 1989 Itä-Berliinin homoskene oli jo kehittynyt vilkkaaksi. Suurin osa baareista sijaitsi Prenzlauer Bergissa, kuten Café Schönhauser, Burgfrieden, Schoppenstube tai Mocca Bar (Besenkammer) Alexander Platzilla. Erityisesti Schoppenstube oli homoille tärkeä paikka, jossa saattoi nauttia lasillisen omanlaistensa seurassa. Tuo turvasatama toi mahdollisuuden fyysiseen läheisyyteen maassa, jossa homoseksuaalisuus oli yhä kiellettyä", tekijät kertovat. 

 • Ensi-ilta torstaina 19.3.2020
 • Esitykset 19.3.–5.4.2020
Lisätietoa verkkosivuilla.
Kulttuuri / Helsinki 

HGT ja Out ´n loud järjestää Kulttuurikaappi-iltamat 12.–16.11.

Helsingin gaykuoro Out ‘n loud ja Helsingin Gayteatteri HGT ovat kutsuneet Kulttuurikaappi-iltamiin 12.–16.11.2019 laajan ja monipuolisen kirjon LHBTIQA+-kulttuurin tekijöitä. Kulttuurikaappi-iltamissa sukelletaan tämän päivän viriiliin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuriin ja räväytetään kaappien ovet sepposen selälleen. Viiden festaripäivän aikana Malmitalossa on tarjolla kulttuuria moneen makuun. Tutustu ohjelmistoon.

Jäsenjärjestöt / pride / kultuuri
Kuvassa Helsinki Priden nuorten pride -tapahtuman osallistuja

Valmistautuminen ensi vuoden pride-tapahtumiin alkanut

Vuoden pride-tapahtumat huipentuivat Mikke Prideen lokakuussa. Vuoden aikana Setan jäsenjärjestöt ja muut toimijat järjestivät toistakymmentä pride-tapahtumaa.

Oulu Pride on tiedottanut, että Oulu Pride 2020 teemaksi valittiin “Sateenkaarevuus työelämässä”. Tapahtuma järjestetään viikolla 32. Kuopio Pride järjestetään ensimmäistä kertaa 29.8.-5.9. Sámi Pride järjestetään tänä vuonna Utsjoella elokuun alussa.

Helsinki Pride -yhteisö ry on kertonut, että ohjelmahakua on aikaistettu ja se on tammikuusta maaliskuuhun. Helsinki Pride on perinteisesti järjestetty juhannusta seuraavalla viikolla.

Pride-tapahtumat ja niiden järjestäjät löytyvät jatkossa Setan verkkosivujen Järjestö-osiosta omalta sivulta: https://seta.fi/jarjesto/pride-tapahtumat-suomessa/.

Setan järjestöuutiskirje ilmestyy syksyn 2019 aikana vielä yhden kerran, noin joulukuun puolessavälissä. Jäsenjärjestöille tiedotetaan myös suoraan tärkeimmistä järjestöllisistä asioista sähköpostitse.

Toimita julkaistavaksi tarkoitettu uutinen tai tapahtuma sisältöineen tiedottaja Eliisa Alatalolle eliisa.alatalo@seta.fi. Seta pidättää oikeuden päättää julkaistavasta aineistosta.
Copyright © 2019 Seta ry,