Copy
Katso tätä viesti selaimessasi
Setan uutiskirje kokoaa yhteen lhbtiq-ihmisoikeusuutiset, järjestökuulumiset, tapahtumia ja koulutuksia sekä nostoja sateenkaarikulttuurista.
Ilmestymispäivä 6.4.2018

Lhbtiq & ihmisoikeudet

Seuraa Setaa verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Järjestöuutiset

Tutkimuskutsuja sateenkaari-ihmisille

Seksuaalivähemmistönaiset ja terveydenhuolto (pro gradu)

Sukupuoliroolit muotivalokuvissa (pro gradu)

Trans- ja muunsukupuolisten henkilöiden nimen vaihtoperusteet (kandi)
Tee hyvää!

Lush tukee sateenkaarinuoria lahjoituksella  osallistu potin kasvattamiseen!


"Lushille kaikki ovat tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat tai tuntevat olevansa. Tästä syystä päätimmekin lahjoittaa maalis- ja huhtikuun Charity Pot -tuottomme Setan Ole sinä! -kampanjalle tukeaksemme sateenkaarinuorien oikeuksia. Oikeus olla omanlaisensa tekee tilaa onnellisuudelle ja hyvälle itsetunnolle."

Kosmetiikkayritys Lushin Charity Pot -käsi ja vartalovoide on vegaaninen ja tuotettu kestävästi reilun kaupan oliiviöljystä, luomujojobaöljystä, reilun kaupan kaakaovoista, aloegeelistä, reilun kaupan sheavoista, ruusupuuöljystä ja ylang ylang öljystä. Maaliskuun ja huhtikuun myynnistä lahjoitetaan osa Setan nuorisotyölle. Voit osallistua potin kasvattamiseen hankkimalla on tuoksuvan purnukkasi Lushin myymälöistä.

Ole sinä -kampanjassa vahvistetaan yhdessä Setan nuorisotoimikunnan kanssa sateenkaarinuorten oman äänen kuulumista yhteiskunnassa. Kampanja näkyy nuorten tapahtumissa ja kouluvierailuilla ja sen yhteydessä järjestetään kirjoituskilpailu sateenkaarinuorille.

Maaliskuussa ensimmäistä kertaa järjestetty sateenkaarinuorten oma Facebook-lahjoituskampanja tuotti 188 euroa. Sateenkaarinuorten hyvinvoinnin, oikeuksien ja oman äänen kuulumista voit tukea jatkossakin myös suoralla lahjoituksella.
Lhbtiq & ihmisoikeudet

Osa suomalaisista sateenkaariperheistä kärsii kielteisistä asenteista

Enemmistö seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista vanhemmista saa tukea ja suurin osa heidän lapsistaan vaikuttaa voivan hyvin. Osalta lapsista ja vanhemmista puuttuu kuitenkin tarvittavaa tukea. Tiedot käyvät ilmi ensimmäisestä suomalaisesta sateenkaariperheiden vanhempien tutkimuksesta.

Valtaosa kyselyyn osallistuneista vanhemmista, joilla on 7–18-vuotias lapsi, on saanut tukea vanhemmuuteensa joltain taholta. Vanhemmilla vaikuttaa kuitenkin olevan keskimäärin etäisemmät suhteet omiin ja puolison vanhempiin kuin valtaväestön aikuisilla.

”Neljäsosalla sateenkaariperheiden lapsista on isovanhempia, jotka suhtautuvat kielteisesti heidän perheeseensä, ja osa isovanhemmista on katkaissut suhteet perheeseen”, kertoo tutkija Kia Aarnio.

Harva sateenkaariperheiden vanhemmista on kohdannut palveluissa suoranaista huonoa kohtelua, mutta monet kaipaavat enemmän tietoa ammattilaisille ja osa vanhemmista toivoo koulujen huomioivan sateenkaariperheet paremmin. Selkein puute on parisuhdepalveluista ja lapsille tarjottavasta tuesta vanhemman sukupuolenkorjausprosessin aikana – sekä yhteiskunnan yhdenvertaisuudesta.

”Päättäjien, palvelujen tarjoajien ja kaikkien kansalaisten pitäisi ottaa koppi tutkimuksen tuloksista”, toteaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Huoli kiusaamisesta

Yli neljä viidesosaa sateenkaariperheiden vanhemmista on pelännyt lapsensa tulevan kiusatuksi. Puolet vanhemmista arvioi lapsensa kuulleen loukkaavia puheita perheestään ja olleen huolissaan muiden suhtautumisesta hänen perheeseensä. Ympäristön kielteiset asenteet vaikuttavatkin olevan suurin rasite sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnille.

”Tutkimus osoittaa, että sateenkaariperheiden vanhemmilla ja lapsilla on monia vahvuuksia, mutta vielä on myös haasteita ratkottavana. Lasten kiusaamiselle pitää saada loppu. Sateenkaarivanhemmat tarvitsevat nykyistä parempaa tukea arjessaan. Väestöliitto suuntaa vuonna 2018 tukea myös niihin perheisiin, joissa on sateenkaarilapsi tai -nuori”, kertoo Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta.
 

Sateenkaariperheiden vanhemmat – Kokemuksia lasten hyvinvoinnista, perhesuhteista ja tuen saannista -raportti (pdf) julkaistiin 27.3. Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen julkaisusarjassa D 63/2018. Tutkimuksen on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lhbtiq & ihmisoikeudet

Ruotsi maksaa korvauksia pakkosteriloiduille

Ruotsi on päättänyt ensimmäisenä valtiona maailmassa maksaa korvausta vuosien 1972–2013 aikana sukupuoltaan korjanneille ihmisille, joiden juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä oli lisääntymiskyvyttömyys. Korvaus on keskimäärin 22 500 euroa ja siihen on oikeutettu arviolta 600–700 henkiöä. Korvauksia voi hakea toukokuusta 2018 alkaen aina toukokuuhun 2020 saakka.

Pakkosterilisaatio poistui Ruotsin translaista ensin oikeuden päätöksellä ja sen jälkeen varsinaisella lakimuutoksella. Tammikuusta 2014 translakiin liittyneet pakkosterilisaatiot ovat olleet kiellettyjä. Ruotsin valtio on katsonut sterilisaatiovaatimuksen rikkovan Ruotsin perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta. Ruotsi on maksanut korvauksia ja pyytänyt anteeksi myös muista ryhmiltä, joita on pakkosteriloitu.

Ruotsin hlbti-järjestö RFSL iloitsi päätöksestä ja muistutti, että rahallisen korvauksen lisäksi tarvitaan myös vastaavanlainen anteeksipyyntö ja sovitus kuin muiltakin pakkosteriloiduilta ihmisryhmiltä.

”Toivomme, että Ruotsin valtio järjestää seremonian, jossa kunnollinen anteeksipyyntö voidaan esittää. Vasta sen jälkeen voimme jättää tämän todella synkän ajanjakson Ruotsin historiassa taaksemme”, sanoo RFSL:n puheenjohtaja Magnus Kolsjö järjestön tiedotteessa.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa sterilisaatiovaatimus on vielä voimassa. Suomen translaki vaatii sukupuoltaan korjaavalta todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä tai että hänet on muutoin steriloitu.

Lhbtiq & ihmisoikeudet
Kampanjan avauksessa 2016 Kasper Kivistö (vas), Silja Kanerva, Samuel Susilinna, Senni Moilanen, Panda Eriksson ja Viima Lampinen.
Translakikampanjan avauksessa 2016 tuulettavat Kasper Kivistö (vas), Silja Kanerva, Samuel Susilinna, Senni Moilanen, Panda Eriksson ja Viima Lampinen.

Itsemääräämisoikeus sukupuoleen!, vaatii jo 40 vaikuttajayhteisöä

Setan ja Trasekin translakikampanja on kutsunut mukaan Setan kannatusjäseniä ja järjestöjen yhteistyökumppaneita sekä muita vaikuttajayhteisöjä. Mukaan Kuuluu kaikille -kampanjaan on lähtenyt 40 tahoa, kuten ihmisoikeus-, terveys- ja ammattijärjestöjä sekä nuoriso-, opiskelija- ja naisjärjestöjä. Viimeiseksi kampanjaan ovat liittyneet opiskelijakunta HUMAKO, YK-nuoret, Keskustanaiset, Protu ja Vasemmistonaiset.

Kampanja vaatii kasvaneiden hartioiden voimalla translakia, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia, kehollista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Kampanjan tavoitteena on translaki, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen:

  • perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan
  • ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä
  • on mahdollista myös alle 18-vuotiaille.

Pelkkä räikeimmän ihmisoikeusloukkauksen – sterilisaatiovaatimuksen – poistaminen tai lain nimen muuttaminen eivät yksistään riitä. Juridisen sukupuolen korjaaminen tulee perustua omaan ilmoitukseen eikä edellytyksenä tule olla psykiatrista diagnoosia tai sitä, että henkilö todistaa olevansa steriili tai muuten lisääntymiskyvytön.

Kutsu on avoin!

Kutsu liittyä mukaan translakikampanjaan on voimassa ja järjestöt odottavatkin uusia liittolaisia tulevan myös erilaisten moninaisuuskysymysten kanssa työskentelevistä järjestöistä kuin ammattiliitoistakin.

”Translain kokonaisuudistuksen vaatiminen kuuluu kaikille organisaatioille, joiden toiminnassa ja toiminnan kohteena on myös transihmisiä. Translain ihmisoikeusongelmat koskettavat myös lapsia ja nuoria kuin kaikenikäisiä ihmisiä yhteiskunnan jokaisella tasolla. Transsukupuolinen voi olla myös vammainen, rodullistettu, maahanmuuttaja, homo tai saamelainen. Erityisesti Lapsi- ja perheorganisaatiot ovat isossa roolissa, kun lähdemme keskustelemaan translain ikärajasta ja hoitojärjestelmän parantamisesta”, sanoo Trasekin puheenjohtaja Panda Eriksson.

Mukaan tulevat järjestöt saavat muun muassa säännöllisesti tietoa translakiin liittyvästä vaikuttamistyöstä, mahdollisuuden lähteä mukaan yhteisiin kannanottoihin ja kampanjamateriaalia levitettäväksi omassa toiminnassaan ja vaikuttamistyössään. Perehdytystilaisuus kampanjan tavoitteista järjestetään kaikille mukana oleville tahoille ja kampanjasta kiinnostuneille alustavasti touko-kesäkuussa.

Lisätietoa:
Eliisa Alatalo
tiedottaja / kampanjakoordinaattori
Seta ry
tiedottaja@seta.fi
p. 050 572 3259

Järjestökuulumiset

Intersukupuolisuus-hanke käynnistyi

Kolmivuotinen Tietoa intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille eli TIKA-hanke käynnistyi STEAn tuella vuoden 2018 alusta. TIKA-hankkeen tavoitteena on, että intersukupuolisten lasten oikeuksia kunnioitetaan Suomessa nykyistä paremmin ja ihmisoikeusloukkaukset vähenevät. TIKA-hankkeen toiminnot toteutetaan Setan Transtukipisteen yhteydessä.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Intersukupuolisuus.fi-verkosto, Trasek, Aktuaali, Sexpo-säätiö ja Oulun yliopistollisen sairaalan lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhola. Myös Väestöliitto, sateenkaari-ihmisten Perhesuhdekeskus ja Helsingin Yliopiston Sukupuolentutkimuksen oppiaine ovat ilmaisseet halukkuutensa osallistua hankkeeseen eri muodoissa.

”Lisää yhteistyökumppaneita mahtuu mukaan! Hanke ja tietoisuus intersukupuolisuudesta laajenevat verkostoitumisen myötä eri puolille suomalaista yhteiskuntaa”, koordinaattori Jaana Pirskanen kertoo.

"TIKA-hankkeen tavoitteena on tietoisuuden lisääntyminen intersukupuolisuudesta siten, että ymmärrys luonnollisesta kehollisesta monimuotoisuudesta lisääntyy ja että intersukupuolisuudesta voidaan puhua avoimesti ja myönteisesti perheille ja eri palveluissa."

Työn alla on verkostoitumisen lisäksi muun muassa oppaita, koulutusmateriaalia ja julkinen intersukupuolisuuden osaamispankki. Hankkeen ensimmäinen avoin ja maksuton seminaari Intersukupuolisuus ja Ihmisoikeudet järjestetään 14.6. Helsingissä.


Vasemmalta: Kuura Autere, Tommi Paalanen, Jaana Pirskanen, Veera Uusoksa, Maarit Huuska, Terhi Viikki, Juha Kilpiä ja Mika Venhola ensimmäisessä yhteistyötapaamisessa.

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus perustetaan

TIKA-hankkeen myötä Seta muodostaa hankkeen toiminnoista ja Transtukipisteestä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen, joka tarjoaa tukea kaikille sukupuolivähemmistöille ja heidän läheisilleen sekä tuottaa ammattilaisille tietoa sukupuolen moninaisuudesta ja trans-, muun- ja intersukupuolisten sekä sukupuoltaan pohtivien tukemisesta.

Setan Transtukipiste on toiminut sukupuolen moninaisuuden asiantuntijana jo yli 20 vuoden ajan. Uuden Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen myötä myös muut kuin transihmisiksi itsensä määrittävät voivat löytää paremmin sukupuoli-identiteettiään koskevaa tietoa, palveluita ja vertaistukea.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Onko työpaikallasi tarvetta päivittää tietämystä kehollisesta moninaisuudesta, intersukupuolisuudesta tai sukupuolen moninaisuudesta? Jos olet kiinnostunut TIKA-hankkeesta, tulevista julkaisuista, koulutusmateriaaleista, koulutuksista, lapsille suunnatusta animaatiosta tai haluaisit olla mukana yhteistyössä jollain tavalla, ole hyvä ja ota yhteyttä TIKA-hankkeen koordinaattoriin Jaana Pirskaseen: jaana.pirskanen@seta.fi.

Voit seurata hanketta myös tilaamalla 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Sukupuolen moninaisuus tänään -uutiskirjeen.
Järjestökuulumiset

Mitä opimme senioriasumisesta Regnbågenissa? Kerro myös oma näkemykseksi laadukkaasta asumisesta!Setan seniorityön työntekijät, sateenkaariseniorit ja pari seniorien asuinpalveluita järjestäviä työntekijöitä tutustuivat maaliskuussa Tukholmassa sijaitsevaan Regnbågen-yhteisötaloon, jossa asuu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ikäihmisiä.

Regbågenin asuntoja vuokrataan 55 vuotta täyttäneille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville ihmisille. Asukkaaksi pääsee jonotusperiaatteella. Tällä hetkellä Regnbågeniin jonottaa 154 ihmistä, jotka ovat maksaneet 70 euron jonotusmaksun, ja vuosittain 30 euroa pysyäkseen jonossa. Osa heistä on kannatusjäseniä. Jonotusmaksut ovat Regnbågenin ainoa tulonlähde.

"Asukkaaksi päästäkseen ei tarvitse asua Ruotsissa, vaan jonottaa voi mistä päin maailmaa tahansa. Nuorimmat ovat alle 40-vuotiaita", Regbågenin perustaja Christer Fällman kertoi vierailun aikana.

Seniorityön projektityöntekijä Aleksina Tikkisen laatima laajempi raportti vierailusta on luettavissa pdf-muodossa.

Setan seniorityössä valmistellaan parhaillaan sateenkaarisertifikaattia senioripalveluihin. Setan seniorityö on laatinut kyselyn laadukkaista sote-palveluista ikääntyvälle sateenkaariväelle. Kysely on suunnattu yli 50-vuotiaille sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön kuuluville henkilöille. Vastata voit suomeksi tai ruotsiksi 18.4. klo 23.59 asti. 
Kyselyyn tästä >
Järjestökuulumiset

Oppaallinen tietoa polyamoriasta nyt suomeksi

Polyamoria sote-alojen ammattilaisille -opas avaa monille tuntematonta polyamorian käsitettä ja käsittelee ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä, joita polyamorisesti elävät ihmiset kohtaavat elämänsä aikana esimerkiksi neuvoloissa, terapiassa ja vanhainkodissa. Oppaan ensimmäinen versio julkaistiin Sexpo:n järjestämän Seks2018-koulutustapahtuman yhteydessä maaliskuussa.

Polyamoria on eräs eettisen monisuhteisuuden muoto, jossa monisuhteisuus perustuu kaikkien osallisten tietämykselle ja hyväksynnälle. Oppaan julkaisi ja sitä päivittää Polyamoria – monisuhteisuusyhdistys ry, joka on myös Setan jäsenjärjestö.

Lataa suomenkielinen opas PDF-tiedostona tästä
Koulutukset, kurssit ja tapahtumat
Sateenkaarisenioriryhmä
9.4., 14.4. ja 15.4., Helsinki
Ryhmä on tarkoitettu seniori-ikäisille ja sitä lähestyville yli 55-vuotiaille. 
Järjestää: Setan seniorityö
> Katso kaikki senoriryhmäajat 

Rakkaussuhdetuokio
21.4. klo 16-19, Turku
Tarkoitettu kaikille paris- ja moniskunnille, joissa yksi tai useampi kumppaneista kuuluu sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön.
Järjestää: Perhesuhdekeskus ja Turun seudun Seta
> Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Intersukupuolisuus ja ihmisoikeudet -seminaari
12.6., Helsinki, Eurooppasali
Suunnattu TIKA-verkostolle, heidän yhteistyökumppaneilleen sekä sote-alan, varhaiskasvatuksen sekä opetusalan työntekijöille.
> Ilmoittautuminen ja lisätiedot
Läheisinfo sateenkaari-ihmisten läheisille 
9.4. klo 18-19.30, Helsinki, Hämeentie 29, Helsinki
Suunnattu sateenkaari-ihmisten läheiset, kuten vanhemmat, sisarukset, isovanhemmat, puolisot, aikuistuneet lapset, ystävät ja muut läheiset).
Järjestää: Perhesuhdekeskus
Lue lisää

Homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä IDAHOT
17.5.
Toimintaa eri puolilla maata.
> Seuraa IDAHOT-sivua Facebookissa!

Rikasta minua -parisuhdekurssi
25.–27.5., Kiiminki (Pohjois-Pohjanmaa)
Suunnattu kaikille pareille, joissa yksi tai molemmat kumppaneista kuuluu sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön.
Järjestää: Perhesuhdekeskus.
> Ilmoittautuminen ja lisätiedot
 
Creative Commons Nimeä-tarttuva-epäkaupallinen 2018 Seta ry,.