Copy
Katso tätä viesti selaimessasi
Setan uutiskirje kokoaa yhteen lhbtiq-ihmisoikeusuutiset, järjestökuulumiset, tapahtumia ja koulutuksia sekä nostoja sateenkaarikulttuurista.
Ilmestymispäivä 8.6.2018. Uutiskirje uudistetaan elokuusta 2018 lähtien. 

Lhbtiq & ihmisoikeudet

Seuraa Setaa verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Järjestöuutiset

Tue Setaa TOP 5!

1. Äänestä Miss ja Mr Gay Finland -ehdokkaita! Uudet sateenkaariväen kuninkaalliset kruunataan Helsinki Pride aikaan. Äänestyksen tuotto lahjoitetaan translakikampanjalle.

2. Osta upea Luneten Timanttinen Vulva -koru. Jokaisesta korusta lahjoitetaan Setan ihmisoikeustyölle 5 euroa.

3. Lahjoita kätevästi Mobile Payn kautta haluamallesi kohteelle! Setan kautta voit tukea nuorten toimintaa, translakikampanjointia, venäläisiä lhbtiq-ihmisiä ja -aktivisteja sekä paikallista sateenkaaritoimintaa.
 

ILMOITTAUDU AMMATTILAISTEN
KOULUTUSPÄIVÄÄN!

Koulutus järjestetään Helsingissä 24.10.2018 yhteistyössä Perhesuhdekeskuksen kanssa. Koulutuksen hinta on 90 euroa.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!
Lhbtiq & ihmisoikeudet
Kuvassa istuu veden äärellä laiturilla henkilö, joka nojaa omiin polviinsa. Tunnelma on melankolinen.

Seta vaatii eheyttämistoiminnan täysikieltoa

Tällä viikolla julkiseen keskusteluun nousivat Pori Jazzelle toiminnanjohtajaksi rekrytoidun Aki Ruotsalan kommentit eheyttämisestä ja homoseksuaalisuuden olemassaolosta.

Setan mukaan kaikenlaiset sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvat manipulointiyritykset ovat äärimmäisen vakavia ja terveydelle haitallisia ja ne tulisi kieltää lailla.

"Jo nyt lääketieteellinen niin sanottu eheyttäminen on kielletty ja maallikoidenkin tekemänä se pitäisi tunnistaa ja kieltää hengellisenä väkivaltana”, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Euroopan parlamentti otti tänä vuonna kantaa eheytyshoitojen kieltämisen puolesta. Euroopan maista Malta kielsi lailla eheyttämistoiminnan vuonna 2016. Suomessa eheyttämistoimintaa ei ole kielletty. Valvira on 2013 kieltänyt eheyttämistoiminnan terveysalan ammattilaisilta osana heidän ammatinharjoittamistaan, mutta vapaa-ajalla harjoitettua eheytystoimintaa ei ole kielletty. Joskus eheytystä tarjoavat tahot puhuvat konversioterapioista, vaikka kyseessä ei ole varsinainen terapia.

”Tämä on ihmisoikeuskysymys. Suomen sijoitusta Euroopan sateenkaarikartalla laskee se, ettei seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtäävää eheyttämistoimintaa ole selvästi kielletty”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan eheytystoiminta on haitallista, sillä tiedetään, että seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä ei voi muuttaa ulkopuolelta. Näiden muuttamiseen tähtäävät manipulointiyritykset ovat haitallisia mielenterveydelle. YK:n ihmisoikeusjulistusta täydentävissä Yogyakartan periaatteissa otetaan myös kantaa vastentahtoisten eheytyshoitojen kietämiseksi.

"Eheyttämisen näkeminen ongelmattomana on homouden kyseenalaistamista. Uskonnonvapaus ei missään tilanteessa oikeuta syrjintään", Tarjamo sanoo.

Setan jäsenjärjestöt ja Transtukipiste tarjoavat sensitiivistä ja ammatillista tukea oman identiteetin työstämiseen, mikäli se koetaan häiritseväksi, synniksi tai vääräksi. Tukea tarjoavat STEA-rahoitteiset Sinuiksi-palvelu, Perhesuhdekeskus ja Setan Transtukipiste sekä Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n kolmivuotinen Taakasta voimavaraksi -hanke. Hankkeen tavoitteena on, että yhä useampi hengellinen ja hengellisessä yhteisössä elävä sateenkaari-ihminen olisi entistä paremmin sinut itsensä kanssa.

"Oma sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuminen täytyy kieltää tai nähdä jonkinlaisena sairautena, jotta voi olla oikeanlainen uskova. Tai oma hengellisyys täytyy heittää romukoppaan, jotta voi elää ”homoelämää”. Jonkin itselle tärkeän puolen kieltäminen on taakka. Hankkeen tarkoituksena on tukea kehitystä, jossa tämä taakka vähitellen muuttuu voimavaraksi. Yritämme auttaa löytämään tapoja olla ja elää niin, että kaikki tärkeät puolemme ja kokemuksemme voisivat olla olemassa", Malkus ry kertoo hankkeen sivuilla.

Lisää aiheesta:

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo MTV:n Aamutv:ssä 8.6.2018

Euroopan parlamentin linjays eheytyshoitojen kieltämisen puolesta
Yogyakartan periaatteiden kohta 10

Tutustu valtakunnallisiin tukipalveluihin:

Sinuiksi-palvelu
Transtukipiste
Perhesuhdekeskus
Taakasta voimavaraksi -hanke 

Lhbtiq & ihmisoikeudet

Eu-tuomioistuin: samaa sukupuolta olevien liitot tunnustettava jäsenmaissa

EU-tuomioistuin linjasi tällä viikolla, että jäsenvaltioiden tulee taata samaa sukupuolta olevien parien vapaa liikkuvuus. Tämä tarkoittaa, ettei samaa sukupuolta olevalta puolisolta voi evätä mahdollisuutta hakea oleskelulupaa siksi, ettei jäsenmaa tunnusta kansallisessa lainsäädännössä samaa sukupuolta olevien parien liittoja.

"Vapaata liikkuvuutta koskevissa kysymyksissä EU-alueella käsitteellä puoliso tarkoitetaan niin samaa kuin eri sukupuolta olevaa puolisoa", Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo.

Tuomioistuimen päätös koskee tapausta, jossa Romania eväsi oleskeluoikeuden Romaniassa amerikkalaismiehelle, joka oli mennyt naimisiin 2010 Belgiassa romanialaismiehen kanssa.

Myönteiseen päätökseen johti Setan eurooppalaisen kattojärjestön ILGA-Europen sinnikäs vaikuttamistyö. 

“Yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja johdonmukaisuus olivat Luxemburgissa tehdyn ratkaisun ytimessä. Tuomioistuin myöntää, että sateenkaariperheet pitää tunnustaa yhdenvertaisesti vapaata liikkuvuutta koskevan lain silmissä. Nyt haluamme nähdä, miten nopeasti Romanian viranomaiset saavat päätöksen käytännöksi", toiminnanjohtaja Evelyne Paradis sanoo.

Mitä päätös tarkoittaa? Lue ILGA-Euroopan koostamat vastaukset: https://www.ilga-europe.org/resources/news/latest-news/coman-case-q%26a

Helsingin sanomien juttu: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005707921.html

ILGA-Europen juttu: https://www.ilga-europe.org/resources/news/latest-news/cjeu-verdict-coman2018 

Lhbtiq & ihmisoikeudet

Sterilisaatiovaatimuksen poistamista kannattaa jopa 2/3 eduskunnasta

Karjalaisen eduskuntaryhmille teettämän kyselyn mukaan kolme neljästä kansanedustajasta kannattaa varmasti tai todennäköisesti lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista translaista. Tämä on erittäin hyvä uutinen ja oikea suunta matkalla kohti itsemääräämisoikeutta.

Translain ihmisoikeusongelmat tunnistetaan nyt laajasti poliittisissa puolueissa. Laajemmassa paperilehdessä olleessa jutussa eduskuntaryhmien johtajista Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Krista Mikkonen (vihr) sekä Sari Raassina (kok) tuovat esiin myös translain muita muutostarpeita, joita ovat itsemäärittelyoikeus sukupuoleen, kehollinen koskemattomuus ja ikärajan alentaminen.

Translain uudistamisesta on jätetty aloitteita sekä keskustan että kokoomuksen puoluekokouksille, joissa asiaa käsitellään tänä viikonloppuna. Translain kokonaisuudistusta, joka sisältää itsemääräämisoikeuden sukupuoleen, sterilisaatiovaatimuksesta luopumisen ja kannan ikärajan laskemiseen nykyisestä 18-vuodesta, ajaa Kokoomusnuoret ja Kokoomusopiskelijat sekä Keskustassa nuoriso-, opiskelija ja naisliitto. Seta osallistuu molempiin puoluekokouksiin paneelikeskusteluissa ja jakamalla tietoa translakiuudistuksen tarpeesta.
 

Järjestökuulumiset

Setan ja Kosmoksen Ole sinä! -kirjoituskilpailu sateenkaarinuorille on käynnistynyt! Tuomaristossa ovat mukana Jani Toivola, Laura Gustafsson, Riina Mattila ja Viima Lampinen.

Kirjallisuus kaipaa moninaisempia ääniä ja identiteettejä, jotka kyseenalaistavat juurtuneita käsityksiä. Kustannusosakeyhtiö Kosmos ja ihmisoikeusjärjestö Seta järjestävät kirjoituskilpailun kaikille alle 30-vuotiaille sateenkaarinuorille*.

Kilpailun teema on ole sinä – mikä on sinun äänesi ja mitä se haluaa kertoa? Aiheen lähestymistapa on vapaa.

“Haluamme kannustaa sateenkaarinuoria ilmaisemaan itseään ja tuomaan esiin omaa ääntään. Kirjallisuudella voi luoda kuvia mahdollisista maailmoista ja tuoda esiin moninaisia kertomuksia ja näkökulmia. Sateenkaarinuorten luoma kirjallisuus voi raivata tilaa jokaiselle kyseenalaistaa normeja ja kasvaa omaksi itsekseen,” kommentoi kilpailua suunnittelemassa ollut Setan nuorisotyön koordinaattori Heta Hölttä.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat kirjailija ja kansanedustaja Jani Toivola, kirjailija ja teatterintekijä Laura Gustafsson, esikoiskirjailija Riina Mattila sekä Setan puheenjohtaja Viima Lampinen. Kilpailuun voi osallistua romaani-, novelli- tai runokäsikirjoituksella. Kolme parasta tekstiä palkitaan. Palkintosummat ovat 1000, 300 ja 200 euroa. Voittajat julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2018.

Ilmoittautuminen kilpailuun alkaa 14.5. ja päättyy 30.9.2018. Tarkemmat tiedot ja osallistumisohjeet: www.kosmoskirjat.fi/olesina.

Seta ja Kosmos järjestävät Helsinki Pride -viikolla keskustelutilaisuuden ja paneelin kirjoittamisesta ja sateenkaarikirjallisuudesta. Linkin tapahtumaan löydät seuraavasta uutisesta!

Järjestökuulumiset

Valtakunnallisen Setan tapahtumat Helsinki Pride viikolla mm. nuorille ja senioreille sekä keskustelua lhbtiq-aktivismista

Valtakunnallinen Seta järjestää Helsinki Pride -viikolla tapahtumia ja vertaistoimintaa. Löydät tapahtumat Setan toimintakalenterista verkkosivuiltamme.

Klikkaamalla alla olevia kuvia pääset myös suoraan tapahtumien Facebook-sivuille!
 
> Tapahtumat myös Setan verkkosivuilla
Järjestökuulumiset

Pride-tapahtumia jo 20 eri puolilla maata

Kesäkuussa vietetään kansainvälistä pride-kuukautta, jolloin muistellaan 28.6.1969 alkaneita Stonewallin mellakoita, joista pride-tapahtumat saivat alkunsa. Pride-tapahtumia järjestävät Suomessa sekä Setan jäsenjärjestöt että erilliset pride-yhteisöt ja yhdistykset sekä yritykset.

Suomessa pride-tapahtumat käynnistyvät jo alkuvuodesta. Menneitä tapahtuma ovat muun muassa olleet Arctic Pride Rovaniemellä, Ski Pride Rukalla, Pohjois-Karjala Pride ja Seinäjoki Pride. Myös muita sateenkaarevia tapahtumia järjestetään kesän aikana. Niitä kokosi blogiinsa Eino Nurmisto.

Loppuvuoden varmistuneet Pride-tapahtumat ovat (linkki vie Facebook-sivuille):

Pirkanmaan Pride​, Tampere 4.–10.6.2018
Kokkola Pride 16.6.2018
Helsinki Pride 25.6.–1.7.2018
Kainuu Pride​, Kajaani 7.–8.7.2018
Queerstavi Pride​, Kustavi 14.7.2018
Lohja Pride piknik 2018​, 14.7.2018
Oulu Pride 2018 18.–22.7.2018
Turku Pride 4.8.2018
Lahti Pride 14.8.–2.9.2018
Åland Pride 13.–19.8.2018
Porvoo Borgå Pride 25.8.2018
Kouvola Pride 25.8.2018
Raseborg Pride / Raasepori Pride​ 1.9.2018
BorderPride​, Tornio-Haaparanta 27.8–2.9.2018
Mikkeli Pride 27.10.2018

Myös Setan verkkosivuilta löytyvää listaa voi pyytää täydentämään os. tiedottaja@seta.fi. 

Järjestökuulumiset

Perhesuhdekeskuksen toimintaa kesäkaudellaEroryhmät sateenkaari-ihmisille

Onko merkityksellinen rakkaussuhteesi päättynyt tai päättymässä? Tervetuloa sateenkaari-ihmisille suunnattuun eroryhmään! Ilmoittautuminen on alkanut molempiin ensi syksyn ryhmiin: valtakunnalliseen ja Helsingin ryhmään. Kumpaankin mahtuu 10 osallistujaa. Järjestäjät: Perhesuhdekeskus ja Sininauhaliitto.
Lue lisää ja ilmoittaudu heti: 
- Valtakunnallinen ryhmä 25.8.-7.10.: https://bit.ly/2J929Vk
- Helsingin ryhmä 20.9.-29.11.: https://bit.ly/2JoXK45
 
Rakkaussuhdetuokioiden ohjaajakoulutus

Haluatko liittyä Perhesuhdekeskuksen vapaaehtoisporukkaan ja alkaa ohjata Rakkaussuhdetuokioita sateenkaareville paris- ja moniskunnille omalla paikkakunnallasi tai lähialueella? Perhesuhdekeskus järjestää ohjaajakoulutuksen 1.9. Helsingissä. Lue lisää ja hae mukaan! https://my.surveypal.com/PSK---Ilmoittautuminen-Raksukoulutus-1.9.2018
 
Läheisinfo sateenkaari-ihmisten läheisille Helsingissä

Kaikille sateenkaari-ihmisten läheisille perustietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ja siitä, kuinka voi olla tukena omalle sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvalle läheiselleen.
Aika: 27.6. klo 18-19.30
Paikka: Väestöliiton Väentupa, os. Kalevankatu 16, Helsinki (porttikongin kautta sisään)
Järjestäjät: Perhesuhdekeskus ja Väestöliitto
Lisätietoja: https://perhesuhdekeskus.fi/tapahtumat/laheisinfo-helsinki/
 
Rakkaussuhdetuokioita sateenkaareville paris- ja moniskunnille

15.6. klo 18-21 Kokkolassa https://perhesuhdekeskus.fi/tapahtumat/rakkaussuhdetuokio-kokkolassa/
26.6. kl 17.30-20.30 i Helsingfors https://perhesuhdekeskus.fi/tapahtumat/temakvall-om-karleksrelationer-i-helsingfors-rakkaussuhdetuokio-helsingissa/
18.6. klo 17.30-20.30 Helsingissä https://perhesuhdekeskus.fi/tapahtumat/rakkaussuhdeilta-helsinki/
Järjestää Perhesuhdekeskus yhteistyökumppaneiden kera
 
Järjestökuulumiset

Setan toimisto kiinni heinäkuun

Setan ja Transtukipisteen toimisto on suljettu 1.7.-31.7. henkilökunnan kesälomien ajan.

Kesän aikana kiireellisissä asioissa voi olla yhteydessä seuraavasti:
2.-8.7. talous- ja hallintopäällikkö Teemu Halme
9.-15.7. puheenjohtaja Viima Lampinen
16.-22.7. pääsihteeri Kerttu Tarjamo
23.-31.7. puheenjohtaja Viima Lampinen

Yhteystiedot: http://seta.fi/jarjesto/tyontekijat/
Creative Commons Nimeä-tarttuva-epäkaupallinen 2018 Seta ry,.