Copy
Katso viestiä selaimessasi
ILMESTYMISPÄIVÄ 20.2.2019

Ilmoittaudu ammattilaisille suunnattuihin koulutuksiin!

Setan koulutusiltapäivät keväällä 2019


Setan koulutusiltapäivät ovat ammattilaisille ja opiskelijoille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, joissa perehdytään ajankohtaisiin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta käsitteleviin teemoihin. Transtukipistettä ylläpitävän Setan koulutusiltapäivät järjestetään keskiviikkoisin klo 17-20 toimistollamme Länsi-Pasilassa Helsingissä. Yhden koulutuksen hinta on 30 euroa.

Helmikuussa järjestettävän koulutuksen teemana on transvestisuus. Transvestiitit muodostavat suurimman sukupuolivähemmistöryhmän Suomessa, mutta silti transvestisuudesta tiedetään vähän ja ennakkoluulot sekä stereotypiat ovat aiheen tiimoilta vahvoja. Transvestisuuteen sekä transvestiitteihin asiakastyössä on mahdollista tutustua Transtukipisteen johtavan sosiaalityöntekijän Maarit Huuskan johdolla.

 • Mitä transvestisuus on – ja mitä se ei ole?
 • Mitä tiedämme transvestisuudesta tutkimusten perusteella?
 • Millaista on sensitiivinen kohtaaminen, kun asiakkaan on transvestiitti? Koulutusiltapäivässä ääneen pääsevät myös transvestiitit itse.

Mukana on kolme kokemuskouluttajaa, jotka oman tarinansa esitettyään keskustelevat transvestisuudesta keskenään sekä osallistujien kanssa.

Maarit Huuska on sosiologi, sosiaalityöntekijä ja psykoterapeutti (ET), jolla on yli kahdenkymmenen vuoden työkokemus sukupuolen moninaisuudesta. Hän tekee terapeuttista asiakastyötä yksilöiden, parien/moniskuntien ja perheiden kanssa ja ohjaa vertaisryhmiä läheisille.

Paikkoja on rajallisesti, ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu täällä!
 

Maksuton koulutus intersukupuolisuudesta lasten kanssa työskenteleville 1.3.


Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hanke julkaisee 1.3.2019 kaksi lapsille suunnattua animaatiota sukupuolien moninaisuudesta ja intersukupuolisuudesta. Niiden julkaisun kunniaksi hanke toteuttaa tuona ajankohtana koulutusiltapäivän päiväkoti- ja alakouluikäisten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Animaatiot ovat kummatkin kestoltaan kahden minuutin mittaisia ja molempien tarkoitus on toimia myös työkaluna päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille. Animaatiot tulevat vapaaseen käyttöön Setan YouTube kanavan kautta ja tähän oheen julkaistaan työkalupakki, jonka avulla teemoja voi käsitellä yhdessä lasten kanssa.

Olet tervetullut mukaan ilmaiseen julkaisu- ja koulutustilaisuuteen, joka järjestetään 1.3.2019 klo 14-16, Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10, Helsinki (Lauttasaari).

Ohjelmassa 14.00-16.00: 
 • Kahvia ja teetä sekä tervetulosanat
 • Koulutus sukupuolien moninaisuudesta ja intersukupuolisuudesta
 • Videoiden julkaisu
 • Työpajatyöskentelyä
Kouluttajina toimivat Jaana Pirskanen, psykologi ja TIKA-hankkeen koordinaattori sekä TIKA-hankkeen yhteistyökumppani ja seksuaalipedagogi Juha Kilpiä. Mukaan mahtuu 40 ensinnä ilmoittautunutta ja sen voi tehdä tämän linkin kautta. Lisätietoja: Jaana Pirskanen, jaana.pirskanen@seta.fi.
 

Maksuton seminaari sote-alan ja kasvatusalojen ammattilaisille intersukupuolisuudesta 10.5.

Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hankkeen yhden päivän seminaariin mahtuu vielä osallistujia. Seminaari järjestetään 10.5. ja se on suunnattu jaterveydenhuollon ja kasvatusalan ammattilaisille. Seminaari sopii erityisesti neuvolatyöntekijöille, kätilöille, gynekologeille, sairaanhoitajille, päiväkotityöntekijöille, opettajille, psykologeille ja terapeuteille.

Seminaaripäivä on osallistujille ilmainen ja se sisältää aamupalan ja iltapäiväkahvin. Aamupäivän pääpuhuja on Kitty Anderson intersukupuolisten ihmisoikeusjärjestöstä Organization Intersex International.

Iltapäivällä on TIKA-hankkeen koordinaattori, psykologi Jaana Pirskasen, kouluttaja, ryhmänohjaaja ja seksuaalipedagogi Juha Kilpiän ja Transtukipisteen johtavan sosiaalityöntekijän ja perheterapeutti Maarit Huuskan ohjaamia työpajoja.

Työpajojen teemat ovat: intersukupuolisuus ja vanhemmuus, sensitiivinen kohtaaminen ammattilaisena sekä intersukupuolisuus ja traumanäkökulma. Jokainen työpaja järjestetään kolme kertaa, eli osallistujat voivat osallistua kaikkiin työpajoihin.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen maksuttomaan seminaariin täällä:
https://transtukipiste.fi/events/event/intersukupuolisuus-seminaari-10-5-2019/

LYHYESTI & TAPAHTUMAT

Transtukipisteen nimi muuttuu 4.4. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukseksi - tervetuloa ammattilaisille suunnattuihin avajaisiin!

Transtukipisteen nimi muuttuu Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukseksi huhtikuussa.

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa ammatillista tukea transihmisille ja intersukupuolisille, sukupuoltaan pohtiville, heidän läheisilleen sekä kokoaa ja jakaa ainutlaatuista tietoa sukupuolen moninaisuudesta ammattilaisille ja viranomaisille, jotka kohtaavat työssään sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus jatkaa Transtukipisteen vuodesta 1994 tekemää työtä sukupuolivähemmistöjen tukemiseksi ja tiedon jakamiseksi sukupuolen moninaisuudesta.

Lämpimästi tervetuloa ammattilaisille ja sidosryhmille suunnattuihin avajaisiin toimistollemme Länsi-Pasilaan. Tilat ovat saavutettavat pyörätuolilla.

Aika ja paikka: 4.4.2019 klo 12-15, Setan toimisto (Pasilanraitio 5, 2 krs.)

12.00 Kakkukahvit ja tervetuliaissanat, johtaja sosiaalityöntekijä Maarit Huuska
12.15-12.45 Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus esittäytyy, palveluohjaaja Miska Salakka ja TIKA-hankekoordinaattori Jaana Pirskanen
13.00-13.45 Katsaus sukupuolivähemmistöjen tukityön historiaan ja tulevaisuuteen, johtaja sosiaalityöntekijä Maarit Huuska
14.00-14.30 Mitä Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisile -hanke (TIKA) tarjoaa ammattilaisille? hankekoordinaattori Jaana Pirskanen
14.30 Mahdollisuus vapaaseen keskusteluun Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ammattilaisten kanssa.

Ilmoittaudu verkkosivuillamme

EU-parlamentti kehottaa parantamaan intersukupuolisten oikeuksia

Euroopan parlamentti on 14.2. tehdyssä päätöslauselmassaan tunnistanut ja tuominnut intersukupuolisiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset. Päätöslauselman mukaan valtioiden tulee toimia intersukupuolisten kehollisen koskemattomuuden ja intersukupuolisten ihmisoikeuksien toteutumiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa intersukupuolisten lasten kosmeettisten hoitojen eli sukuelinkirurgian ja hormonihoitojen kieltämistä. 

Lue lisää 

Sukupuolivähemmistöjen järjestöt kuultavina muunsukupuolisten hoidoista helmikuussa

Viime vuoden lopulla alkanut keskustelu muunsukupuolisten hoidoista jatkuu kevään aikana. Kansallista suositusta muunsukupuolisten hoidoista valmisteleva sosiaali- ja terveysministeriön terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) on kutsunut kuultavakseen Setan ja sen Transtukipisteen sekä Trasek ry:n. Muunsukupuolisten hoidot transpoleilla olivat hetken katkolla viime vuoden lopussa.

Jo 146 lääkäriä vaatii translain kokonaisuudistusta ja hoitojen uudistamista 

Tammikuun alussa aloitettu lääketieteen ammattilaisille kohdistettu vetoomuskampanjan on kerännyt jo 146 allekirjoitusta. Lääketieteen ammattilaiset vaativat, että:

 1. translain kokonaisuudistuksessa oikeudellinen ja lääketieteellinen prosessi erotetaan toisistaan ja oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ehdoista poistetaan sterilisaatiovaatimus ja lääketieteellinen diagnoosi
 2. sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen perustuu itsemääräämisoikeuteen
 3. varmistetaan alaikäisille oikeus saada oikeudellinen sukupuolensa vahvistettua
 4. Suomessa tunnustetaan, ettei transsukupuolisuus ole mielenterveyden häiriö ja siirrytään hoitamaan ICD11-luokituksen mukaisesti sukupuoliristiriitaa riippumatta henkilön sukupuoli-identiteetistä, iästä tai siitä, pyrkiikö henkilö korjaamaan oikeudellisen sukupuolensa
 5. transihmisten hoitoa säätelevää hoitoasetusta uudistetaan siten, että siinä varmistetaan terveyspalvelujen riittävä resursointi ja alueellinen tasa-arvo.

Allekirjoittajia on 34 eri paikkakunnalta. Suurin osa allekirjoittajista on Helsingistä (51) ja muita suuria kaupunkeja ovat Oulu (15), Espoo (14) ja Tampere (14). Vetoomuksen voi edelleen allekirjoittaa translakikampanjan verkkosivuilla.

UUTISET | TUTKIMUKSET | RAPORTIT 

Ennätysmäärä asiakkaita - muutoksia Transtukipisteen palveluissa vuonna 2019

Transtukipisteen asiakasmäärät ovat kasvaneet viime vuosina huomattavasti, kuten myös eri muotoiset yhteydenotot tukeen ja neuvontaan. Viime vuonna Transtukipiste palveli neljän hengen tiimillään lähes 1200 asiakasta, joista lähes kaksi kolmasosaa oli uusia asiakkaita. Tämä asetti työlle uusia haasteita. 

Transtukipisteelle otettiin yhteyttä yksilötukeen ja -neuvontaan viime vuoden aikana yli 3000 kertaa. Vertaistukipalveluissa käyntien määrä pysyi suurin piirtein entisellä tasolla (yli 1400 käyntiä), vaikka ryhmien tapaamiskertoja jouduttiin kasvaneen työpaineen takia vähentämään. Yhteensä kontakteja oli lähes 4500.

Vuonna 2019 Transtukipiste joutuu rajaamaan asiakastyötään siten, että se pystyy palvelemaan kaikkia tukea ja neuvontaa tarvitsevia asiakkaitaan yhdenvertaisesti. Jatkossa asiakkaan on mahdollista tavata työntekijää vastaanotolla enintään 1-5 kertaa.

Vertaistukipalveluissa useimpien vertaisryhmien kevään tapaamiskertoja vähennetään yhdellä suunnitellusta, jolloin useimmat aikuisille suunnatut ryhmät kokoontuvat kevään aikana neljä kertaa ja lasten ja varhaisnuorten sekä pienten lasten ja varhaisnuorten vanhemmille suunnatut ryhmät kokoontuvat kolme kertaa. Kriisissä oleville puolisoille suunnattuun Puun takaa -ryhmä järjestetään kerran, ja siihen tulee ennakkoilmoittautuminen. Muutoksia myös muuhun vertaistoimintaan tehdään, joten tarkistathan kalenterista tulevat tapaamisajat.

Sähköpostitukeen kehitetään uudenlaista palvelua, jossa asiakas saa asioidensa käsittelyyn aiempaa tavoitteellisempaa tukea. Kannustamme asiakkaita erittäin lämpimästi osallistumaan Transtukipisteen ja muiden tahojen järjestämään vertaistukitoimintaan.
 

Kevään 2019 vertaistukipalvelut

Nämä 3 ryhmää kokoontuvat 3 kertaa:

 • Pienet lapset
 • Varhaisnuoret
 • Pienten lasten ja varhaisnuorten vanhemmat

Nämä 5 ryhmää kokoontuvat 4 kertaa:

 • Läheisten ryhmä vanhemmille, isovanhemmille, kummeille jne.
 • Nuorten ryhmä 16-22 -vuotiaille (ei ole aikuisten ryhmä)
 • Naiset, muut feminiinit ja pohtivat + Feminine Group (rinnakkain samaan aikaan, eri ohjaajat)
 • Muunsukupuoliset
 • Miehet
 • Kumppanit ja puolisot

Nämä kaksi aikuisten ryhmää kokoontuvat 1 kerran:

 • Postprosessitapaaminen
 • Puun takaa ryhmä (johon tulee ennakkoilmoittautuminen)

Ruotsinkieliset kahvi-illat Kaffekvällen kokoontuvat kaksi kertaa. Torstain avoimet kahvi-illat jatkuvat kaksi kertaa kuussa parittomien viikkojen torstaisin.

Ryhmäkalenteriin tästä


Lisätietoa

Maarit Huuska, johtaja sosiaalityöntekijä
puh. 050 913 3278
maarit.huuska@seta.fi

Nimilaki uudistui! Asiakkaaksi voi tulla myös Jarkko Eveliina

Vuoden 2019 alusta astui voimaan nimilain muutokset. Nimen muutosta voi hakea sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai sukupuolipiirteeseen perustuen maistraateissa.

Uuden nimilain etunimen muutokseen liittyvät pykälät on muotoiltu väljästi sukupuolen suhteen, mikä on selvä parannus sukupuolivähemmistöjen, kuten transsukupuolisten, muunsukupuolisten, transvestiittien ja intersukupuolisten oikeuksien toteutumisessa. Lain soveltamisessa on viranomaisten mukaan tarkoitus noudattaa varsin vapaata tulkintaa etunimen muutosta koskevien pykälien osalta.

15 vuotta täyttänyt nuori voi hakea nimenmuutosta myös itsenäisesti. Lain mukaan, jos 15 vuotta täyttänyt alaikäinen ja huoltaja tai muu laillinen edustaja ovat erimielisiä, on nuoren oma mielipide ratkaiseva.

Muita keskeisiä muutoksia nimilaissa ovat neljän etunimen salliminen ja puolisoiden sukunimien vapaampi yhdisteleminen. Nimilaki ei kaikilta osin uudistunut kuitenkaan riittävästi. Sateenkaariperheiden näkökulmasta perusongelmana säilyy sukunimisuoja. Lapselle ei voi antaa sukunimeä hänen tosiasiallisten perhesuhteidensa mukaisesti vaan pelkästään juridisten vanhempien nimiin tai täyssisaruuteen perustuen. Vanhemmat voivat antaa lapselle jomman kumman sukunimen tai yhdistelmänimen tai täyssisaruksen sukunimen. Tietyillä edellytyksillä avopuolisoiden annetaan ottaa yhteinen sukunimi ja lapselle sijaisvanhemman sukunimi.

Keräämiemme tietojen mukaan sukupuolen moninaisuuden huomioivia nimen muutoksia on mennyt menestyksekkäästi läpi uuden nimilain jälkeen. Tiedotamme tästä verkkosivuillamme kevään aikana.

 

Onko asiakkaasi, tuttusi tai oletko itse hakenut nimenmuutosta vuoden alussa? Kerro kokemuksistasi meille!

Seta seuraa uuden nimilain käyttöönottoa ja lain soveltamista, erityisesti sitä, mikä hyväksytään luotettavaksi selvitykseksi koskien sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua tai sukupuolen piirteitä.

Jos sinulla tai asiakkaallasi on ongelmia nimenmuutosten hakemisessa, kerro tilanteesta meille! Asiakkaasi voi täyttää tämän lomakkeen tai lähettää sähköpostia tiedottaja Eliisa Alatalolle, os. tiedottaja@seta.fi. Jos tarvitset neuvontaa nimen muuttamiseen liittyvissä kysymyksissä, ota yhteyttä Maarit Huuskaan (maarit.huuska@seta.fi).

Ohjeet nimenmuutokseen:
https://seta.fi/2019/01/03/nimilaki-uudistui-nain-teet-nimenmuutoksen/

Oppaat varhaiskasvattajille, transnuorille ja heidän läheisilleen julkaistiin

Seta julkaisi tammikuussa pidetyillä Educa-messuilla oppaan varhaiskasvattajille sukupuolen moninaisuuden ja sukupuolisensitiivisyydestä. Tietoa intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille hanke julkaisi oppaat intersukupuolisille nuorille ja heidän perheilleen. 

Educa-messuille tuotettu uusi opas varhaiskasvatuksen ammattilaisille Sukupuolen moninaisuus ja lapset sai paljon kiitosta ajankohtaisuudestaan. Sukupuolen moninaisuutta lapsuudessa käsitellään yhä enemmän mediassa ja kasvatusalan ammattilaisten keskuudessa.

Oppaan varhaiskasvattajille ovat kirjoittaneet lastentarhanopettaja Hanna Kalliokoski ja Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen. Opas on suunnattu kaikille lasten kanssa työskenteleville sekä kasvatusalan opiskelijoille. Erityisesti oppaasta hyötyvät varhaiskasvatuksessa, lasten muussa päivähoidossa sekä harrastustoiminnassa työskentelevät ammattilaiset, jotka kohtaavat lapsia päivittäisessä arjessa.

”Lapsen paras on varmasti jokaisen kasvattajan tavoitteena. Kun tieto sukupuolen moninaisuudesta on viime vuosina lisääntynyt, ovat lisääntyneet myös kasvattajien kysymykset siitä, miten sukupuolen moninaisuuteen lapsuudessa tulisi suhtautua. Monia ammattilaisia mietityttää, miten he voivat tukea parhaalla mahdollisella tavalla lapsen identiteettiä ja sen kehitystä”, Marita Karvinen kertoo.

Oppaan lisäksi TIKA (Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille) -hanke julkaisi yhdessä Setan kanssa kaksi uutta opasta intersukupuolisuudesta. Opas intersukupuolisille nuorille ja opas intersukupuolisten lasten vanhemmille. Kummatkin oppaat ovat kirjoittaneet Jaana Pirskanen ja Juha Kilpiä ja ne ovat saatavilla painettuina Setan materiaalitilauslomakkeen kautta.

Setan materiaalia opettajille ja kouluille
Setan tietosivut varhaiskasvattajille

Sukupuolen moninaisuus tänään -uutiskirje on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään transihmisiä ja intersukupuolisia ihmisiä sekä heidän läheisiään. 
Copyright © 2019 Transtukipiste, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp