Copy
Katso tätä viesti selaimessasi
Setan uutiskirje kokoaa yhteen lhbtiq-ihmisoikeusuutiset, järjestökuulumiset, tapahtumia ja koulutuksia sekä nostoja sateenkaarikulttuurista.
Ilmestymispäivä 8.4.2018

Lhbtiq & ihmisoikeudet

Seuraa Setaa verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Järjestöuutiset

Tutkimuskutsuja sateenkaari-ihmisille

Kysely trans-, inter- ja muunsukupuolisille ihmisille, joilla on jo lapsia tai jotka haaveilevat saavansa lapsia (Sateenkaariperheet ry) DL 15.3.

Seksuaalivähemmistönaiset ja terveydenhuolto (pro gradu) 

 
Lhbtiq & ihmisoikeudet

Translasten hyvinvointiin tarvitaan parannuksia

Seta julkaisi huhtikuussa raportin translasten ja intersukupuolisten lasten hyvinvoinnista, hoidosta ja oikeuksien toteutumisesta Suomessa. Moninaiset lapsemme -raportin mukaan translasten ja intersukupuolisten lasten oikeuksia ja hyvinvointia laiminlyödään vakavasti.

“Sukupuoleltaan moninaiset lapset ja nuoret ovat erityisen haavoittuva ja syrjinnälle altis ryhmä, jonka hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen on saatava parannuksia välittömästi. Itsemääräämisoikeus kuuluu myös alaikäisille suhteessa heidän sukupuoleensa ja sukupuoliristiriidan hoitoon”, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Raportin mukaan hoitamaton sukupuoliristiriita on vakava asia eikä hoitamatta jättäminen ole neutraali ratkaisu. Seta on syvästi huolissaan alaikäisten transsukupuolisten pääsystä tarvitsemiensa laadukkaiden hoitojen ja tuen piiriin.

“Meillä on kaikki ratkaisun avaimet käsissämme. Translain kokonaisuudistus, kansainvälisesti hyviksi vahvistettujen hoitosuositusten noudattaminen, intersukupuolisten kosmeettisen kirurgian kieltäminen ja tiedon ja osaamisen lisääminen sukupuolen moninaisuudesta takaavat kaiken ikäisten transihmisten ja intersukupuolisten hyvinvoinnin”, Lampinen toteaa.

Transihmisten oikeuksia ja hyvinvointia käsiteltiin seminaarissa 25.4., jonka järjestivät eduskunnan HLBTI-verkosto, Ihmisoikeuskeskus, Seta ja Trasek. Seminaarissa julkaistiin myös Ihmisoikeuskeskuksen sukupuolen oikeudellista vahvistamista tarkasteleva selvitys. Videotallenne seminaarista uutisen alla.

Moninaiset lapsemme – raportti translasten ja intersukupuolisten lasten hyvinvoinnista, hoidosta ja juridisesta asemasta [PDF] 2018. Laatija Ave Valojää. Raportti on tuotettu Kuuluu kaikille -translakikampanjalle saaduilla lahjoitustuotoilla.

Lue myös juttu 13-vuotiaasta transnuoresta Mesistä Lapsen maailma -lehdestä!

Transihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin parantaminen -miniseminaarissa julkaistiin Ihmisoikeuskeskuksen selvitys eri maiden translakien tilanteesta sekä esiteltiin Setan Moninaiset lapsemme -raporttia. Tilaisuuden järjestivät eduskunnan HLBTI-verkosto yhteistyössä Setan, Trasekin ja Ihmisoikeuskeskuksen kanssa.
Lhbtiq & ihmisoikeudet

Urheilumaailmassa tarvitaan lisää avoimuutta ja tietoa lhbtiq-asioista

Huhtikuun alussa keskusteltiin naisten palloilulajeissa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä. Toukokuun alussa taas jääkiekkokansa kohisi homouden käsittelystä jääkiekossa. Setan mukaan tietoa moninaisuudesta tarvitaan kaikissa urheilulajeissa.

MTV3 uutisoi huhtikuussa naisten palloilulajeissa ilmenneestä häirinnästä, josta häirinnän kokijat ja näkijät uskalsivat kertoa julkisesti. 

”Seksuaalinen häirintä on aina tuomittavaa ja siihen tulee puuttua rivakasti, tekijöiden seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Kuten muussakin #metoo-kampanjan vanavedessä esiin tulleessa häirinnässä keskeistä on, että häirintä on ollut laajalti tiedossa eikä siihen julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan ole puututtu. Seksuaalisen häirinnän käsittelyä voi pääsihteeri Tarjamon mukaan estää se, ettei urheiluyhteisöissäkään kyseenalaisteta hetero- tai sukupuolinormeja.

”Oletetaan, että seksuaalisen härinnän tekijä tai uhri on hetero tai cis-sukupuolinen. Tai ei koeta ylipäätään luontevaksi puhua erilaisista seksuaalisista suuntautumisista. Homoseksuaalisuus on vielä monilla urheiluareenoilla tabu. Tällöin myös kielteisten ilmiöiden käsittely näissä konteksteissa voi olla mahdotonta. Samoin tietoisuus sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta auttaa ennaltaehkäisemään myös niihin perustuvaa syrjintää.”

Kerttu Tarjamon mukaan seksuaalista häirintää ei voida kokonaan torjua ellei todeta, että häirinnän tekijät ja uhrit voivat olla mitä tahansa seksuaalista suuntautumista tai sukupuolta. Kaikkialla tarvitaan kattavasti sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden huomioivaa yhdenvertaisuussuunnittelua ja aktiivista puuttumista kaikenlaiseen häirintään.

”Kaikissa tapauksissa häirintä tulee tuomita ja siihen pitää puuttua ja uhrien pitää voida luottaa siihen, että heidän kokemuksensa otetaan aina todesta”.

Kiekkoleijonat: suvaitsevaisuutta löytyy kaukaloista

Suomalainen jääkiekko on ollut urheilulaji, jonka piirissä avoimesti homoa pelaaja ei ole vielä nähty. Ensimmäisen kerran sateenkaariaihe nousivat esiin vuonna 2013, kun Rauman Lukon Harri Tikkanen tuli esiin Straight Star Ally -urheilijana ja pelasi sateenkaaritarra mailassaan. Tikkasen avaus synnytti keskustelua homofobian torjumisesta ja avoimuudesta jääkiekkopiireissä.

Toukokuun alussa palkittu 17-vuotias tubettaja Tuure Boelius julkaisi kappaleen Lätkäjätkä-Ville, joka kertoo homosta jääkiekonpelaajasta. Kappale poiki Boeliukselle uhkauksia ja kärkästä kansalaispalautetta, mutta myös näkyviä tuen osoituksia muun muassa ex-kiekkoilija Teemu Selänteeltä ja toimittaja Arman Alizadilta. Jääkiekkomaajoukkue viestitti viralliselta Twitter-tililtään, että Leijonat arvostaa kaikkia kannustajiaan ja myös kaukalosta löytyy suvaitsevaisuutta.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen jatkoi keskustelua muistuttamalla, että suvaitsevaisuus ei riitä. Lampisen mukaan suvaitsevaisuus on valta-asetelma, jossa joitain suvaitaan ylhäältä päin ja kyse on pikemminkin sietämisestä eikä kyse ole todellisesta yhdenvertaisuuden edistämisestä. Hän toivoo, että homofobiaa vastaan ja yhdenvertaisuuden puolesta liputettaisiin yksiselitteisesti.

”Tuure teki oman osansa esimerkillisenä uuden polven edustajana, ollen huolettomasti välittämättä homofobiasta. Selänne otti syötön kiinni ja näytti kaikille hyvän esimerkin siitä, kuinka helppoa ja yksinkertaista vuodesta toiseen toivomamme tuki on. Aika olisi nyt kypsä urheilijoiden tulla kaapista ja seurojen tehdä selväksi, että joukkueissa keskitytään nimenomaan urheiluun eikä homofobiaan ja sateenkaariurheilijoilla on kaikkien varaukseton tuki, että kaikki ovat yhtä arvostettuja", Lampinen sanoo.

Tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta tarvitaan, jotta yhdenvertaisuutta voitaisiin aidosti edistää. Myös sateenkaarevia esikuvia ja näkyviä liittolaisia tarvitaan.

"Tinja-Riikka Korpela, Ari-Pekka Liukkonen ja Elina Gustafsson ovat kaikki hienoja esimerkkejä siitä, miten sateenkaarilippu ei ole taakka harteilla vaan menestyvän sankarin viitta." 

Tuure Boelius - Lätkäjätkä-Ville 2018
Järjestökuulumiset

Pohjois-Karjala Pride kutsuu 16.–19.5.2018

Pohjois-Karjala Pride tarjoaa susirajan sateenkaarikansalle ja heidän ystävilleen mahdollisuuden olla ylpeästi oma itsensä. Perinteiseen tapaan viikkoon kuuluu  mahdollisuuksia viettää aikaa syrjinnästä vapaassa ympäristössä muun muassa elokuvaillassa, sateenkaarimessussa, runokaraokessa, avannossa, urheilutapahtumissa ja Houmous -iltaravintolassa. Sekä tietysti vuoden parhaimmissa bileissä!
> Tutustu monipuoliseen ohjelmaan!

Muista myös muut tulevat Pride-tapahtumat:

 
Järjestökuulumiset

Kesän rakkaussuhdetta vahvistavat tapahtumat sateenkaareville paris- ja moniskunnilleHaluaisitteko pysähtyä kokonaisen viikonlopun ajaksi rakkaussuhteenne äärelle ja keskittyä vahvistamaan sitä? Rikasta minua -parisuhteen rikastuttamisviikonloppu auttaa kohti uusia vuorovaikutustapoja. Kurssilla keskitytään suhteen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Tämän lisäksi etsitään yhteisiä konkreettisia tavoitteita ja keinoja niiden toteuttamiseen arjessa.

Sateenkaariparien Rikasta minua -viikonloppu on tarkoitettu kaikille pareille, joista yksi tai molemmat kumppaneista kuuluu sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön. Viikonloppuun voivat osallistua kaikenikäiset pariskunnat. Suhde voi olla tuore tai takana voi olla jo pitkä yhteinen matka.

Seuraava sateenkaariparien oma viikonloppu järjestetään Oulun Kiimingissä 25.-27.5. Kurssin järjestää Perhesuhdekeskus, ja ohjaajina toimivat Parisuhdekeskus Katajan kouluttamat vertaisohjaajat.

Kurssin hinta on 100e/pari (sis. ohjelman, majoituksen ja ruokailut).

Ilmoittaudu Rikasta minua -viikonloppuun Oulussa 25.–27.5.

Ilmoittaudu myös Rakkaussuhdetuokioihin!

Rakkaussuhdetuokioissa tutustutaan puhumisen ja kuuntelemisen perustaitoihin ja tapaamme vuorovaikuttaa omassa suhteessamme.

19.5. Helsinki (järjestäjä Transtukipiste)
8.6. Tampere
15.6. Kokkola
28.6. Helsinki

Helsinkiin tulossa myös kaksikielinen (ruotsi ja suomi) Rakkaussuhdetuokio 26.6.!

Tapahtumat järjestää sateenkaari-ihmisten ja läheisten yhteinen Perhesuhdekeskus.
Järjestökuulumiset

Toimistoavustaja ja alueellisen nuorisotyön koordinaattori aloittivat Setassa Setalla aloitti toukokuun alussa määräaikaisena toimistoavustajana siviilipalvelushenkilö Ossi Laurila (kuvassa) ja osa-aikainen ja vakituinen alueellisen nuorisotyön koordinaattori Teija Ryhtä, jonka tehtävänä on tukea jäsenjärjestöjen nuorille suunnatun vertaistoiminnan kehittämistä sekä kunnissa tehtävää sateenkaarevaa nuorisotyötä. Ryhtä toimi syksyllä 2017 nuorisotyön projektityöntekijänä, ja palaa nyt ilomielin Setan nuorisotyön tiimiin.

”Jäsenjärjestöjen nuorisotyö on valtavan suuri voimavara, jonka parissa on ilo ja kunnia päästä työskentelemään pitkäjänteisesti.”

Teija Ryhtä on yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja viimeistelee sosiaalityön maisteriopintojaan Tampereen yliopistossa.

20-vuotias suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelija Ossi Laurila suorittaa Setassa siviilipalvelustaan toimistoavustajana.

"Toimenkuvaani kuuluu toimiston rutiinijuttujen ohella kulukorvausten käsittelyä ja taloushallinnon avustavia tehtäviä. Minuun voi ottaa yhteyttä myös, mikäli haluaa vaikkapa tilata Setan materiaalia vaikkapa kouluun, sote-palveluihin tai omaan järjestöön", Laurila kertoo.

"Päädyin hakemaan siviilipalveluspaikkaa juuri Setalta, sillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteiskunnallisen aseman parantaminen on minulle hyvin läheinen ja tärkeä asia. Tilaisuuden tarjouduttua tiesin heti haluavani olla mukana järjestössä, joka tekee tämän päämäärän eteen päivittäin arvokasta työtä." 

Valtakunnallisen Setan toimistolla työskentelee uusien aloittavien työntekijöiden jälkeen 15 henkeä.

Työntekijöiden yhteystiedot

Koulutukset, kurssit ja tapahtumat
Sateenkaariseniorien vertaistapaaminen
14.5. klo. 15-17, Helsinki
> Lue lisää

Sateenkaari-ihmisenä Euroopassa -seminaari
17.5., Eurooppasali, Helsinki / livestriimi
IDAHOT-päivän seminaarin moniperustaisesta syrjinnästä ja sateenkaari-ihmisten oikeuksista järjestävät Euroopan komission Suomen-edustusto sekä Rainbow Rights -hankekumppanit Seta ja oikeusministeriö. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan Unionin perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta (2014–2020).
> Ilmoittautuminen
> Seminaari Facebookissa
> Seuraa myös IDAHOT-sivua Facebookissa!

Seta Maailma kylässä festareilla
26.–27.5. Helsinki, Kaisaniemen puisto
Tule moikkaamaan Setan väkeä ja hakemaan tuoretta materiaalia ja tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta!
> Maailma kylässä -verkkosivut

Intersukupuolisuus ja ihmisoikeudet -seminaari
12.6., Helsinki, Eurooppasali  / livestriimi
Suunnattu TIKA-verkostolle, heidän yhteistyökumppaneilleen sekä sote-alan, varhaiskasvatuksen sekä opetusalan työntekijöille.
> Ilmoittautuminen ja lisätiedot
 
Läheisinfo sateenkaari-ihmisten läheisille 
16.5. klo 18-19.30 Joensuun Perheentalolla, os. Rantakatu 15.
Suunnattu sateenkaari-ihmisten läheisille, kuten vanhemmille, sisaruksille, isovanhemmille, puolisoille, aikuistuneille lapsille, ystäville ja muille läheisille).
Järjestäjät: Perhesuhdekeskus, Pohjois-Karjalan Seta Hobiles ja Joensuun Perheentalo.
Lisätietoa

Läheisinfo sateenkaari-ihmisten läheisille 
27.6. klo 18-19.30 Väestöliiton Väentuvassa, os. Kalevankatu 16, Helsinki.
Suunnattu sateenkaari-ihmisten läheisille, kuten vanhemmille, sisaruksille, isovanhemmille, puolisoille, aikuistuneille lapsille, ystäville ja muille läheisille).
Järjestäjät: Perhesuhdekeskus ja Väestöliitto.
Lisätietoa

 
Creative Commons Nimeä-tarttuva-epäkaupallinen 2018 Seta ry,.