Copy
Setan järjestöuutiskirje kokoaa yhteen järjestökuulumiset, tapahtumia ja koulutuksia, tutkimuksia sateenkaari-ihmisille sekä kulttuurinostoja.
Ilmestymispäivä 5.9.2019
Järjestöuutiset Setan tapahtumat ja koulutukset Muita tapahtumia

Kortfattat innehåll

 • Setas general sekreterare bloggar om genetisk forskning  
 • Setas Äpple av sakligt kunskap för Pinkkipartio och skäll för SLEY
 • Förbundskongressen närmar sig – föreslå mottagare för aktiverkännande
 • Oulu Pride rf rekryterar frivilliga
 • En guide för unga hlbtiq+-muslimer och en guide om polyamori för professionella i social- och hälsovård: båda på svenska
 • Stödsamtalarenätet för könsminoriteter växte
 • Skolning av kön mångfald motståndden 21 september
 • Gruppledarskolning och vidareskolning för ungdomsgruppsledare i oktober
 • Setas höstens skolningseftermiddagar för professionella
 • Setas unga aktivhelg i november
 • Fria platser i gratis intersex-skolningar
 • Pride-evenemang ännu under hösten
 • Familjecoaching och förälderpartnerhetsdag för regnbågsfamiljer
 • November är månaden för regnbågshistoria
 • KSL skolar – kolla tipsen!
 • Flera hlbtiq-filmer på Cinemaissi filmfestival
Järjestö / blogi / tutkimus

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo: miksei tutkittaisi vaihteeksi homofobian syitä?

Helsingin Sanomat uutisoi tiedesivuilla, että liki puolen miljoonan ihmisen geeniaineistoon perustuvan tutkimuksen mukaan geenit eivät ennusta, sytyttääkö sama sukupuoli. Tutkimustulokset kertovat karkeasti, että geeneillä on vaikutusta seksin harrastamiseen saman sukupuolen kanssa, mutta ne eivät yksin selitä sitä, vaan ihmisen elämänhistorialla ja ympäristötekijöillä on myös paljon vaikutusta.

Ihmisen seksuaalisen käyttäytymisen tutkiminen on yhtä relevantti tutkimusaihe kuin mikä tahansa muu ihmisen käyttäytymisen tutkiminen. Tieto seksuaalisen käyttäytymisen tai seksuaalisen suuntautumisen taustoista voi olla tärkeä myös niille, jotka kipuilevat oman identiteettinsä kanssa.

Laajemmin ajateltuna ”homouden normalisointi” seksuaalisen käyttäytymisen syiden selittämisellä tuntuu kuitenkin väistämättä vanhanaikaiselta ja toiseuttavalta. Kun homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista on pian 50 vuotta ja sen depatologisoinnista lähes 40 vuotta, niin loputon kiinnostus sen syihin tuntuu turhauttavalta.

Miksi ei mieluummin selvitettäisi seksuaalivähemmistöihin kohdistuvien ennakkoluulojen syytä? Entä minkälaisia kysymyksenasetteluja tehtäisiin, jos lähtökohtana ei olisi todistaa tietyn seksuaalisen käyttäytymisen normaaliutta eikä niistä suljettaisi pois sukupuolen moninaisuutta?

Kerttu Tarjamo
Setan pääsihteeri

Lue koko blogikirjoitus Setan verkkosivuilta

Järjestö / Asiallisen tiedon omena / Pinkkipartio / Kunniarotta

Setan Asiallisen tiedon omena Pinkkipartiolle ja nuhteet SLEY:lle

Seta jakoi Turku Priden puistojuhlassa Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen Pinkkipartio ry:lle. Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.

Pinkkipartio ry on toiminut yhdenvertaisen harrastustoiminnan mahdollistamiseksi ja sen edistämiseksi yhden Suomen suurimman nuorisojärjestön sisällä ja se on nostanut sateenkaari-ihmiset näkyviksi suomalaisessa partioliikkeessä. Yhdistys on myös tarjonnut muille partiotoimijoille asiallista tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä partion sisällä esimerkiksi tapahtuma- ja leiritilojen järjestämisestä, jotta ne olisivat turvallisia myös sukupuolivähemmistöihin kuuluville.

”Pinkkipartio on vaikuttanut myös partion kansainvälisen toiminnan linjauksiin, jotta niissä huomioidaan sukupuolten moninaisuus. Toiminnallaan yhdistys on vaikuttanut myönteisesti siihen, että sateenkaari-ihmiset ovat tervetulleita mukaan partiotoimintaan. On arvokasta, että sateenkaari-ihmisten oma ääni kuuluu suuren nuorisojärjestön sisällä”, Setan hallitus kehuu.

”Partiossa vallitsee sellainen puhumisen tapa, että uskotaan partion olevan avointa kaikille, koska peruskirjaan on niin kirjattu. Näin ei kuitenkaan valitettavasti kaikkialla vielä ole, vaan monissa lippukunnissa yksittäisten johtajien asenteet vaikuttavat huomattavasti asenneilmapiiriin tai ajatellaan, että sateenkaari-ihmisiä ei ole meidän lippukunnassa, joten asiaa ei tarvitse ajatella”, kertoo Pinkkipartion puheenjohtaja Veera Hatakka.

Asiallisen tiedon omenan jakamisen lisäksi Seta nuhtelee Kunniarotta-tunnustuksella tahoa, joka on toiminnallaan ylläpitänyt seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää tai muuten vaikeuttanut seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten elämää.

Vuoden 2019 Kunniarotta-tunnustus myönnetään Suomen luterilaiselle evankeliumiyhdistykselle SLEY:lle. SLEY julkaisi 2018 nuorille suunnatun Kutsuvat sitä rakkaudeksi -oppaan, jota Setan hallitus pitää kauttaaltaan hetero-, sukupuoli- ja perhenormatiivisena ja se ylläpitää ja vahvistaa ennakkoluuloja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia kohtaan. Käytännössä opas kehottaa sateenkaarinuoria kieltämään oman identiteettinsä.

Aiempien vuosien tunnustusten saajat Wikipediassa. Setan nuorisotoimikunta nimeää vuosittain myös Vuoden sateenkaarinuoren. Vuoden 2019 sateenkaarinuoreksi nimettiin elokuun alussa 14-vuotias Mesi Kissaniitty.

Lue koko juttu Pinkkipartiosta ja Kunniarotta-tunnustuksesta verkkosivuitamme.

Kuvat: Pinkkipartio Helsinki Pride -marssilla 2019. Kuvaaja Veera Hatakka.

Järjestö / edustajakokous / Joensuu

Edustajakokous lähestyy - ehdota aktiivitunnustusten saajia

Ennakkoilmoittautuminen edustajakokoukseen on alkaa syyskuun puolessavälissä. Edustajakokous järjestetään marraskuussa 23.–24.11.2019 Joensuussa. Ohjelmaan kuuluu sääntömääräisten asioiden käsittelyn lisäksi työpajatyöskentelyä/koulutusta sekä Setan 45-vuotisjuhlavuoden juhlintaa. Hallitukseen valitaan toinen varapuheenjohtaja, kolme varsinaista jäsentä ja kaksi varajäsentä.

"Jäsenjärjestöjen kannattaa alkaa jo nyt pohtia kuinka monta edustajaa kokoukseen lähettää", kannustaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Edustajamäärät jäsenjärjestöittän
 
Dreamwear Club ry 3
H.O.T. ry 5
Helsinki Pride -yhteisö ry 14
Jyväskylän Seta ry 3
Kainuun Seta ry 2
Kasary ry 2
Lahden Seta ry 4
Meri-Lapin Seta ry 2
Mummolaakso ry 2
Opiskelijavinokkaat – OVI ry 2
Oulun Seta ry 4
Pirkanmaan Seta ry 7
Pohjois-Karjalan Seta Hobiles ry 2
Polyamoria – Monisuhteisuusyhdistys 4
Regnbågsankan rf 7
Rovaniemen Seta ry 2
Saimaan Seta ry 2
Satakunnan Seta ry 2
Sateenkaariperheet ry 15
Sateenkaariyhdistys Malkus ry 3
Pohjois-Savon Seta ry 2
Turun seudun Seta ry 7
Vaasan Seta ry 2
Regnbågsfyren rf 2
Translasten ja -nuorten perheet ry 2
Oulu Pride ry 2
Etelä-Savo Pride ry 2


Edustajakokouksen sääntömääräiset asiat säännöissä: 
https://seta.fi/jarjesto/asiakirjat/saannot/

Ehdota tunnusten saajia

Seta palkitsee toista kertaa jäsenjärjestöjen esitysten perusteella sateenkaariasioiden edistäjinä ansioituneita Setan jäsenjärjestöjen vapaaehtoisia ja/tai luottamushenkilöitä.
Kriteereitä ovat:
 • ansiokas ja pitkäjänteinen osallistuminen Setan jäsenjärjestöjen toimintaan
 • erityisen myönteinen ja innostava vaikutus toimintakulttuuriin ja henkeen
 • osallistuminen alueellaan sateenkaari-ihmisten hyvinvoinnin, osallisuuden, näkyvyyden tai oikeuksien edistämiseen.
Jäsenjärjestöjä pyydetään lähettämään ehdotuksen palkittavasta lomakkeella viimeistään 31.10.2019. Setan hallitus valitsee palkittavat, jotka julkistetaan edustajakokouksessa. Seta ei korvaa palkittavien matkoja vastaanottamaan palkintoa. Lisätietoja antaa pääsihteeri Kerttu Tarjamo +358 50 309 8108.
                             
Ehdota tunnustuksen saajaa tästä
Jäsenjärjestöt / Oulu pride ry

Oulu Pride ry:n rekrytoi vapaaehtoisia

Oulu Pride ry hakee hallituslaisia ja aktiiveja vuodelle 2020. Hallituspesti on vapaaehtoista, palkatonta omalla vapaa-ajalla tehtävää työtä tasa-arvoisemman Oulun eteen. Hallitus valitaan syyskokouksessa, jossa halukkaiden tulee olla paikalla. Lisätietoja hallitushommista antaa puheenjohtaja Minna Pallari (Minna.Pallari@oulupride.fi). 

Yhdistyksen syyskokous la 19.10. ja tarkka aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin. Seuraa yhdistyksen Facebook-sivua. Liity jäseneksi ja saat kokouskutsut suoraan sähköpostiin. 
 
Jäsenjärjestöt / musliminuoret / polyamoria / opas

Opas nuorille HLBTIQ+ muslimeille ja opas polyamoriasta sote-alan ammattilaisille 

Muslim Youth Leadership Council on laatinut oppaan musliminuorille, jotka pohtivat sateenkaariasioita. Malkus ry:n Taakasta voimavaraksi -hanke muokkasi oppaan Suomen oloihin ja julkaisi sen myös englanniksi, arabiaksi ja ruotsiksi. Oppaat löytyvät täältä: voimavaraksi.fi/kyselyt/

Polyamoria sote-alojen ammattilaisille -oppaan päivitetty versio on ilmestynyt. Nyt myös ruotsiksi!

Oppaan voi ladata netistä (linkki: http://polyamoria.fi/julkaisut/) ja Setan jäsenjärjestöt voivat tilata painettua versiota muutaman kappaleen lähettämällä viestiä: markus.oja@polyamoria.fi

Polyamori för yrkesverksamma inom social- och hälsovårdsbranschen kan laddas ner här: http://polyamoria.fi/julkaisut/. Setas medlemsorganisationer kan beställa quiden via epost: markus.oja@polyamoria.fi.

Vertaistuki / Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Vertaiskeskustelijaverkosto sukupuolivähemmistöille laajeni

Onko sinulla asiakas, joka pohtii sukupuoltaan tai sukupuolen ilmaisuaan? Onko hänellä kysymyksiä sukupuolen moninaisuudesta, joihin et ammattilaisena osaa vastata? Tai onko sinulla asiakas, jonka läheinen on esimerkiksi transihminen?
 
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksella on maksuton vertaiskeskustelijapalvelu, jonka puitteissa asiakkaasi voi tavata tiloissanne kouluttamamme vertaisen 1-2 kertaa. Tapaamisen kesto on sovitusti 45-60 minuuttia. Lähtökohtana on, että olet läsnä keskustelutilanteessa, jollei asiakkaasi toivo toisin.
 
Keskustelun tarkoituksena on tarjota asiakkaallesi mahdollisuus peilata omaa sukupuoltaan tai tilannettaan transihmisen läheisenä sekä lisätä myönteisiä tulevaisuudennäkymiä. Vertaiskeskustelija kertoo oman tarinansa liittyen sukupuoleen/sukupuolettomuuteen tai transihmisen läheisen elämään sekä antaa asiakkaallesi mahdollisuuden kysyä sukupuoleen liittyviä kysymyksiä.
 
Vertaiskeskustelijoita on tällä hetkellä kasvokkain tavattavissa Kokkolassa, Oulussa, Porissa, pääkaupunkiseudulla, Rovaniemellä, Turussa ja Vaasassa. Transihmisten läheisille vertaiskeskustelumahdollisuus kasvokkain on Kainuun seudulla, pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Muilla paikkakunnilla palvelu on hyödynnettävissä Skypen avulla.
 
Kysy lisää palveluohjaajalta:
Miska Salakka
0503716899
miska.salakka@seta.fi
https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/ammattilaisille/vertaiskeskustelijapalvelu/

 

Täydennyskoulutus / ihmisoikeudet / sukupuolen moninaisuus

Toimi nopeasti: täydennyskoulutus 21.9. sukupuolivähemmistövastaisuudesta

Täydenyskoulutus sukupuolen moninaisuuden vastaisuuden kohtaamiseen järjestetään Setan toimistolla Pasilanraitio 5, 2 krd. lauantaina 21.9. klo 10-15.

Yhä useammat ovat kohdanneet koulutuksissa ja järjestötyössä termin gender-ideologia tai sukupuoli-ideologia. Mitä käsitteellä tarkoitetaan, mikä sen taustalla on ja miten yllä kuvattuun argumentointiin voidaan vastata harkitusti?

Seta ja Sateenkaariyhdistys Malkuksen Taakasta voimavaraksi -hanke järjestävät täydennyskoulutuksen, jossa tutustutaan liikkeen historiaan Euroopassa ja mietitään yhdessä keinoja liikehdintään suhtautumiseksi. Alustus perustuu teokseen Anti-Gender Campaigns in Europe: Mobilizing Against Equality (Kuhar & Paternotte).

Koulutus on suunnattu kaikille Setan ja sen jäsenjärjestöjen vapaaehtoisille, kuten hallitusten jäsenille, vapaaehtoisille, kouluttajille tai Setan toimikuntien jäsenille. Seta korvaa matkakulut yhdelle per Setan jäsenjärjestö matkustusohjeistuksen mukaisesti. Ilmoittautuminen ja matkakorvauksista sopiminen Marita Karvinen, marita.karvinen@seta.fi.

Paikkoja koulutukseen on jäjellä enää 10, joten toimi nopeasti!
Tapahtumat ja koulutukset

Ryhmänohjaajakoulutus ja nuortenryhmien ohjaajien jatkokoulutus lokakuussa

Ryhmänohjaajakoulutuksen perusosa Jyväskylässä 19.10.

Lokakuussa on jälleen mahdollisuus osallistua ryhmänohjaajakoulutuksen perusosaan! Koulutus on samansisältöinen kuin kolme aiemmin järjestettyä perusosaa. Kouluttajina toimiva Setan seniorityön koordinaattori Touko Niinimäki, alueellisen nuorisotyön koordinaattori Teija Ryhtä sekä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sosiaalipsykologi Kuura Autere.

Toivomme ryhmänohjaajiksi haluavia osallistujia eri puolilta Suomea. Haussa on etua siitä, että on jo jollakin tavalla mukana jonkin Setan jäsenjärjestön toiminnassa. Perusosaan kannustetaan osallistumaan myös jo nyt ryhmänohjaajina toimivia henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet Setan koulutukseen.

Ryhmänohjaajakoulutuksen perusosaan haetaan hakulomakkeella 8.9. mennessä täällä. Tieto koulutukseen pääsystä ilmoitetaan kaikille hakijoille viikolla 38.

Koulutus on osallistujille maksuton. Osallistujien matka- ja majoituskulut korvataan Setalta saatavien ohjeiden mukaisesti. Tarkemmat ohjeet matkalippujen varaamisesta ja muista käytännön järjestelyistä lähetetään koulutukseen valituille. Varmistathan kuitenkin jo koulutukseen hakiessasi, että sinun on mahdollista kulkea jollakin julkisella liikennevälineellä Jyväskylään koulutuksen aikataulujen mukaisesti. Pitkämatkalaisten on mahdollista sopia saapuminen jo perjantai-iltana. Koulutukseen tulee osallistua molempina päivinä.

Missä? Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6, Jyväskylä
Milloin? Lauantaina 19.10. klo 10:30–18 ja sunnuntaina 20.10. klo 9:30–16
Kenelle? Ryhmänohjaajiksi haluaville sekä ryhmää jo ohjaaville, jotka eivät ole osallistuneet koulutukseen aiemmin.
Miten haen? Tällä hakemuksella 8.9. klo 24 mennessä!
Milloin saan tiedon valinnasta? Viikolla 38

 

Nuortenryhmien ohjaajakoulutus Turussa 26.10.


Seta ja TuSeta järjestävät yhteistyössä nuortenryhmien ohjaajakoulutuksen Setan jäsenjärjestöjen vapaaehtoisille lauantaina 26.10.2019 Turussa. Kouluttajina toimivat Setan alueellisen nuorisotyön koordinaattori Teija Ryhtä ja TuSetan Täl puol sateenkaarta -hankkeen koordinaattori Sanna Larinkoski.
 
Nuortenryhmien ohjaajakoulutus on tarkoitettu kaikille Setan jäsenjärjestöissä nuortenryhmiä jo ohjaaville tai ohjaamisesta kiinnostuneille. Ryhmänohjaajakoulutuksen perusosan suorittamisesta on etua, mutta se ei ole koulutukseen osallistumisen edellytys. Osallistujalla tulee kuitenkin olla kontakti johonkin Setan jäsenjärjestöön. Koulutuksen käyneeltä edellytetään sitoutumista Setan jäsenjärjestön toimintaan, jotta koulutuksessa kerrytetty osaaminen siirtyy Setan järjestökentän hyödyksi.
 
Koulutuksessa käsitellään sateenkaarevan vertaistuellisen nuortenryhmän ohjaamista eri näkökulmista. Koulutus vahvistaa ohjaajan kykyä luoda ryhmästä hyvä ja turvallinen paikka osallistujille sekä pohtia omaa rooliaan ohjaajana. Koulutuksessa jaetaan myös materiaaleja ryhmätoiminnan tueksi. Osa koulutuksen materiaaleista lähetetään ennakkoon, ja osallistujien tulee perehtyä niihin huolella ennen koulutusta.

Nuortenryhmien ohjaajakoulutukseen haetaan hakulomakkeella 8.9. mennessä. Tieto koulutukseen pääsystä ilmoitetaan kaikille hakijoille viikolla 38.
 
Koulutus on osallistujille maksuton. Osallistujien matka- ja majoituskulut korvataan Setalta saatavien ohjeiden mukaisesti. Tarkemmat ohjeet matkalippujen varaamisesta ja muista käytännön järjestelyistä lähetetään koulutukseen valituille. Varmistathan kuitenkin jo koulutukseen hakiessasi, että sinun on mahdollista kulkea jollakin julkisella liikennevälineellä Turkuun koulutuksen aikataulujen mukaisesti. Pitkämatkalaisten on mahdollista sopia saapuminen jo perjantai-iltana.
 
Missä? Turun keskustassa, tarkempi sijainti varmistuu myöhemmin
Milloin? Lauantaina 26.10. klo 10:30–18
Kenelle? Nuortenryhmien ohjaajille ja ryhmänohjaajiksi haluaville
Miten haen? Lomakkeella 8.9. klo 24 mennessä!
Milloin saan tiedon valinnasta? Viikolla 38

Lisätiedot:
Teija Ryhtä
alueellisen nuorisotyön koordinaattori
teija.ryhta@seta.fi
puh. 050 505 5234
Tapahtumat ja koulutukset

Setan koulutusiltapäivät ammattilaisille

Setan koulutusiltapäivät ovat ammattilaisille ja opiskelijoille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, joissa perehdytään ajankohtaisiin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta käsitteleviin teemoihin. Koulutusiltapäivät järjestetään keskiviikkoisin klo 17-20 toimistollamme Länsi-Pasilassa Helsingissä. Yhden koulutuksen hinta on 30 euroa.

25.9. Sateenkaarinäkökulma journalismissa, kouluttajana Setan toimittajaoppaan laatinut tiedottaja, journalisti ja medianomi (YAMK) Eliisa Alatalo

30.10. Sukupuolen moninaisuus ja seksuaalisuus, kouluttajana Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen palveluneuvoja, sosionomi Miska Salakka

27.11. Sukupuolen moninaisuus lapsuudessa ja varhaiskasvatuksessa, kouluttajina Maarit Huuska ja Kuura Autere

Tapahtumat ja koulutukset

Setan nuorten aktiiviviikonloppu marraskuussa

Setan nuorten aktiiviviikonloppu järjestetään jälleen loppusyksystä! Tänä vuonna aktiiviviikonloppu järjestetään 15.-17.11. Vaasassa.

Aktiiviviikonloppu kokoaa nuoria ympäri Suomen tutustumaan toisiinsa ja toimimaan ihmisoikeuksien puolesta. Tapahtuma on avoin kaikille Setan toiminnasta ja sateenkaarevista teemoista kiinnostuneille nuorille. Aktiiviviikonlopun ohjelmasta vastaa Setan nuorisotoimikunta – luvassa on erilaisia työpajoja ja muuta ohjelmaa liittyen muun muassa poliittiseen vaikuttamiseen, oikeuksiin ja normitietoisuuteen. Mukana voi olla myös vierailijoita. Seta korvaa osallistujille matkat ja tarjoaa majoituksen ja ruokailut.

Ilmoittautuminen alkaa lokakuussa. Seuraa Setan nuorten kanavia!

Lisätiedot nuorisotyön koordinaattorilta:

Lotte Telakivi
lotte.telakivi@seta.fi
+358 44 301 3020

Tapahtumat ja koulutukset

Maksuttomiin intersukupuolisuus-koulutuksiin mahtuu vielä

Koulutusiltapäiviä intersukupuolisuudesta, kohtaamisesta ja hyvinvoinnin edistämisestä järjestetään syksyn 2019 aikana klo 13-16 eri puolilla Suomea. Tilaisuuksiin mahtuu 100-200 henkilöä riippuen tilasta. Koulutus on osallistujalle ilmainen.

8.10. Oulu
9.10. Rovaniemi
11.10. Porvoo
5.11. Tampere
6.11. Turku
27.11. Helsinki

Kenelle koulutus on tarkoitettu
Sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille.

Kuka koulutuksen toteuttaa
Setan Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille TIKA-hanke pyrkii edistämään intersukupuolisten ihmisten näkyvyyttä ja ihmisoikeuksia Suomessa. Se tuottaa koulutusmateriaaleja, animaatioita lapsille ja koko perheelle, oppaita is-nuorille ja is-lasten perheille, sekä järjestää seminaareja ja kokoaa valtakunnallista ja kansainväistä asiantuntijaverkostoa. Hankkeella on STEA-rahoitus vuosille 2018-2020.

Mitä on intersukupuolisuus
Käsitteellä kuvataan laajaa joukkoa erilaisia kehollisia variaatioita, joissa henkilön keholliset, anatomiset tai muut sukupuolen tunnusmerkit eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Tulkintatavasta riippuen intersukupuolisia on keskuudessamme sadoista kymmeniin tuhansiin. YK käyttää omissa tilastoissaan lukua 1,7 %.

Ketkä toimivat kouluttajina
Jaana Pirskanen, psykologi, TIKA -hankkeen koordinaattori
Juha Kilpiä, seksuaalipedagogi, työnohjaaja

Lisätietoa ja ilmoittautuminen
Tapahtumat ja koulutukset

Pride-tapahtumia vielä syksyllä 2019

Pride-tapahtumia järjestetään vielä muutama loppuvuoden aikana. Pride-tapahtumia järjestävät sekä Setan jäsenjärjestöt että muut tahot. Vielä ehdit mukaan!

Raasepori Pride 7.9.

Mikkeli Pride 12.10.

KSL kouluttaa: katso vinkit!

7.9.2019–8.9.2019, Tampere,
Oman osaamisen arvostaminen
7.9.2019, Helsinki,
Vaikuta vallanpitäjiin -lobbauskoulutus
14.9.2019–15.9.2019, Helsinki,
Eurot ojennukseen
1.10.2019–3.10.2019, Helsinki,
Visuaalisuutta viestintään Canvalla
10.10.2019–7.11.2019, Tampere,
Näin yhdistys toimii - vaikuta yhdistyksessä
19.10.2019–20.10.2019, Tampere,
Ratkaisuja jaksamiseen
31.10.2019–3.12.2019, webinaari,
Yhdistyksen päätöksenteko
 
Sateenkaariperheet / perhevalmennus / vanhemmuuskumppanuus

Sateenkaariperheiden perhevalmennus ja vanhemmuuskumppanuuspäivä

Sateenkaarevasta lapsiperheellistymisestä haaveilevien oma kurssi

Lapsiperheyttä suunnittelevat sateenkaari-ihmiset kokoontuvat tänä vuonna Aitolahdella Tampereen kupeessa pe-su 27.-29.9.2019.

Sateenkaariperheiden perhevalmennus on suunnattu kaikille lasta suunnitteleville ja lasta odottaville sateenkaareville perheille tai kumppanuusvanhemmuudesta kiinnostuneille. Kurssilla tarjotaan tietoa erityisesti sateenkaariperheiden perheellistymiseen liittyvistä erityishaasteista, käydään läpi perheiden oikeuksia etuuksiin ja ongelmiin etuuksien haussa, syntymässä olevan lapsen juridisen tilanteen turvaamiseen liittyvissä hakemuksissa, sateenkaariperheiden parisuhteen tyypillisistä sudenkuopista, kumppanuusvanhemmuusperheiden erityishaasteista jne.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: 
https://my.surveypal.com/Perhevalmennusilmoittautuminen-Tampere-vkl-2019

Vanhemmuuskumppanuusilta Helsingissä

Sateenkaariperheet ry järjestää vanhemmuuskumppanuusiltoja helpottamaan kumppanuusvanhemman etsintää ja tuomaan asiallista tietoa aiheesta kiinnostuneille. Lokakuun Vanhemmuuskumppanuusillassa käsitellään vanhemmuuden jakamiseen liittyviä ristiriitoja ja tutustutaan vanhemmuuskumppania etsiviin henkilöihin.

Ristiriitatyöskentely sopii kuitenkin kaikille osioita, jotka on tarkoitettu kaikille, jotka jakavat tai ovat aikeissa jakaa vanhemmuuttaa jonkun toisen kanssa, olipa tuo joku toinen oma puoliso, kumppanivanhempi, sijaisvanhempi, syntymävanhempi, adoptiovanhempi tai jotakin muuta. Ilta järjestetään la 26.10.2019 klo 17-19 Helsingissä, Hämeentie 29, 00500 Hki.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
https://my.surveypal.com/Vanhemmuuskumppanit2019loka

Sateenkaarihistoria / kulttuuri

Sateenkaarhistoriakuukautta vietetään marraskuussa

Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu kutsuvat niin muistiorganisaatioita, kouluja, taideorganisaatioita kuin järjestöjä viettämään Suomen toista sateenkaarihistoriakuukautta koko marraskuun ajan 2019.

Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on aina ollut olemassa, mutta monesti se on pidetty piilotettuna. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä esiin nostava kuukausi toteutui Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2018 ja silloin mukana olivat muun muassa Aineen taidemuseo, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto. Kuukauden aikana tiedotettiin ja kirjoitettiin laajasti lhbtiq-vähemmistöihiin liittyvästä historiasta ja muistiorganisaatiot nostivat esille aiemmin vaiettua aineistoa, järjestivät muistelukahviloita ja toteuttivat queeropastuksia.

Haastamme sinut ja edustamasi tahon mukaan tekemään vaietusta historiasta kaikkien jaettua kulttuuriperintöä!

Miten mukaan?

Sateenkaarihistoriakuukausi on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus ja siihen voi osallistua esimerkiksi seuraavasti.

Järjestämällä tapahtuma tai näyttely: Kokonaisuus toteutetaan osallistuvien organisaatioiden ja tekijöiden omalla rahoituksella. Järjestävä taho vastaa omasta tiedotuksestaan. Sateenkaarihistoriakuukautta koordinoiva tiimi kokoaa syksystä 2019 alkaen tapahtumien tiedot yhteen seta.fi/historiakuukausi / -verkkosivuille. Kerro meille tapahtumastasi täyttämällä tämä lomake.

Tuomalla sateenkaarihistoriaa näkyviin arjessa: Kirjastot voivat osallistua esimerkiksi järjestämällä aiheeseen liittyviä kirja- ja muita aineistonäyttelyitä. Koulut voivat osallistua järjestämällä aiheeseen liittyviä teemapäivä, kutsumalla erilaisia asiantuntijoita puhumaan tai erilaisten työpajojen tai ryhmätöiden kautta.

Viestimällä sateenkaarihistoriasta: Voit osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyvää aineistoa ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtageilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth ja Facebook -sivuilla: https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/

Tiedote ruotsiksi / på svenska

Tiedote englanniksi / in English

Lisätietoa:

Kerttu Tarjamo 
050 309 8108
paasihteeri@seta.fi

Rita Paqvalén
040 674 3528
rita.paqvalen@cultureforall.fi

Viestintävastaava:

Christine Langinauer
040 3533 234
christine.langinauer@cultureforall.fi

Elokuvat

Cinemaissi-elokuvafestivaaleilla useita lhbtiq-elokuvia

Vuoden tauon jälkeen Cinemaissí on täällä taas tuoden mukanaan Latinalaisen Amerikan Helsinkiin 24.-27.1.2019!

Tänä vuonna juhlistetaan kulttuurien ja sukupuolten moninaisuutta, ja keskiössä on Latinalaisen Amerikan monet kasvot. Teemat käsittelevät niin naisen roolia ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia kuin alkuperäiskansojen kulttuureja ja ihmisoikeusliikkeitäkin.

"Toivotamme kaikki tervetulleiksi nauttimaan moninaisuutta käsitteleviä, palkittuja, latinalaisamerikkalaisia elokuvia."

Ohjelmisto julkistetaan piakkoin. Seuraa verkkosivuja ja Facebook-tapahtumaa.
Setan järjestöuutiskirje ilmestyy syksyn 2019 aikana vielä kaksi kertaa, lokakuussa ja joulukuun alussa. Jäsenjärjestöille tiedotetaan myös suoraan tärkeimmistä järjestöllisistä asioista sähköpostitse.

Toimita julkaistavaksi tarkoitettu uutinen tai tapahtuma sisältöineen tiedottaja Eliisa Alatalolle eliisa.alatalo@seta.fi. Seta pidättää oikeuden päättää julkaistavasta aineistosta.
Copyright © 2019 Seta ry,