Copy
Setan järjestöuutiskirje kokoaa yhteen järjestökuulumiset, tapahtumia ja koulutuksia, tutkimuksia sateenkaari-ihmisille sekä kulttuurinostoja.
Ilmestymispäivä 4.9.2020
Järjestöuutiset Setan materiaalit ja koulutukset Kulttuuri, haastattelupyynnöt ja kirjoituskoonnit

Kortfattat innehåll

  • Setas verksamhet fortsätter för det mesta som distansarbete under hösten
  • Seta organiserar nätevenemang under Helsinki Pride
  • Förväginformation om representantsmöte, generalskreterare ger ytterligare information 
  • Föreningar kan sökä bidrag till undomsverksamheten av regionförvaltningsverket t.o.m 13.11

 

Järjestö / Seta ry / henkilökunta / 

IT-tuki toimistoon ja lisäkäsiä osaamiskeskukseen & TIKAan

Valtakunnallinen Seta on saanut lisävahvistuksia tutuista kasvoista. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen pitkäaikainen vapaaehtoinen Elina Aksila toimii nyt keskuksen ja Seta ry:n määräaikaisena IT-tukihenkilönä. Jo aiemmin Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen tukityössä työskennellyt psykologi Ave Valojää puolestaan palaa remmiin ja toimii asiakkaiden tukena vuoden loppuun pääasiassa Turusta käsin.

Elina Aksila on koulutukseltaan tietojenkäsittelytieteiden kandidaatti, joka on kerennyt  opiskella Sibelius-Akatemiassakin. Aikaisemmin hän on ollut töissä esimerkiksi pelialalla ja IT-vastaavana. Elinalla on mittava kokemus eri ihmisoikeusjärjestöistä sekä luottamushenkilönä että vapaaehtoisena. Elina harrastaa roller derbyä, muuten hänen vapaa-aikansa kuluu pelaten ja erilaisten askartelu projektien parissa.

"Olen innoissani töistä Setassa, koska vähemmistöjen ihmisoikeudet ovat lähellä sydäntäni, ja harvassa työpaikassa tuntuu siltä, että pystyy antamaan oman työpanoksensa jonkin yhteiskunnallisesti merkittävän asian eteen", Elina toteaa.

Ave Valojää on psykologian ja filosofian maisteri ja seksuaalineuvoja. Työelämässä olen toiminut pääasiassa psykologina. Ave tekee vuoden 2020 loppuun asiakastyöntä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselle sekä suunnittelutyötä TIKA-hankkeeseen. Hänellä on pitkä tausta vapaaehtoistyöstä sukupuolivähemmistöasioissa, pääasiassa vertaistuen järjestämisen parista. Ave harrastaa kirjoittamista ja kaikenlaista käsillä näpräämistä. Viimeisimpänä hän neuloi talveksi tohvelit, joihin kehräsi langan omin käsin,

Ave kertoo: "Olen ollut osa-aikaisena osa kalustoa jo pidempään, mutta on erityisen mukavaa päästä mukaan TIKA-hankkeeseen. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen toiminta on Suomessa aivan ainutlaatuista ja sillä on suuri merkitys. On hienoa olla mukana tekemässä tärkeää työtä. Yhdenvertaisuus ja vähemmistöjen hyvinvoinnin edistäminen on minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä asia. Tässä työssä siihen pääsee todella panostamaan." 
Järjestö / poikkeustila / syksy 2020

Setan toiminta vuoden 2020 loppuun pääosin etämuodossa

Valtakunnallinen Seta on jälleen arvioinut koronaviruksen torjunnan vaikutuksia järjestön toimintaan ja päivittänyt ohjeistuksiaan. Seta on varautunut järjestämään loppuvuoden toimintansa pääasiassa etämuodossa. 

Setan ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen toiminta järjestetään etämuodossa vuoden 2020 loppuun asti. Painavista syistä tähän linjaukseen voidan tehdä poikkeuksia, joista ilmoitetaan erikseen. Työntekijät tekevät edelleen pääsääntöisesti etätöitä. Setan toimistolla Pasilassa sallitaan vierailut tietyin edellytyksin, mutta lähikontakteja kehotetaan edelleen välttämään. Ohjeistuksia tarkistetaan ja tarkennetaan tarvittaessa.  

Päivittyvä poikkeustilauutinen Setan verkkosivuilla

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen asiakastyö ja ryhmätoiminta on edelleen pääosin etämuotoista. Perustellusta syystä tukitapaamisia voidaan järjestää myös toimistolla Pasilassa. Lisäksi varhaisnuorten ryhmä kokoontuu lähiryhmänä toistaiseksi. Lisätietoja löytyy osaamiskeskuksen omasta tiedotteesta.

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen toiminta syksyllä 2020

Setan jäsenjärjestöt linjaavat omasta toiminnastaan itsenäisesti. Jos tiedossasi on tärkeitä muutoksia jäsenjärjestöjen toiminnassa, voit toimittaa ne viestinnän asiantuntijalle tiedottaja@seta.fi.
 
Järjestö / Helsinki Pride / ihmisoikeudet / kv-oikeudet / eduskunnan HLBTI-verkosto

Valtakunnallisen Setan verkkotapahtumia Helsinki Pridessa - osallistu mistä vain!

Valtakunnallinen Seta järjestää osana Helsinki Pride -viikkoa 7.–13.9. erilaisia virtuaalisia luentoja, vertaistukitapaamisia, kuvien ja päiväkirjamerkintojen keruuta sekä paneelikeskusteluja. Helsinki Priden teemana on vuonna 2020 esikuvat. Setan järjestämissä tapahtumissa aiheina ovat esimerkiksi ylisukupolviset Pride-muistot, sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolustaminen polarisoituvassa Euroopassa ja sateenkaariyhteisössä luoviminen nuorena rodullistettuna tai kieli- tai kulttuurivähemmistön jäsenenä. 

Suomen suurinta ihmisoikeustapahtumaa Helsinki Pridea järjestää Setan jäsenjärjestö Helsinki Pride -yhteisö ry.
 

Setan Helsinki Pride -tapahtumat 7.–13.9.

Maanantai 7.9.

klo 15-16:30 Sateenkaarisenioreiden etäkahvit
Vertaistapaaminen. Suunnattu yli 50-vuotiaille. Kokoonnutaan virtuaalisille Pride-kahveille!

klo 17-18 Moninaiset näkökulmat, rodullistetut ja kielivähemmistöt sateenkaariyhteisössä
Paneelikeskustelu. Setan nuorisotoimikunnan paneelissa keskustelemassa Akunna OnwenNitin Sood ja Willjam Fagerström.

Keskiviikko 9.9.

Koko päivän Kantaa ottava kyltti -galleria somessa
Virtuaaligalleria. Lähetä kuvasi sateenkaarioikeuksia penäävästä kyltistä Setalle, esittelemme parhaat.

klo 16-17:30 Eduskunnan HLBTI-verkoston kyselytunti
Paneelikeskustelu. Tällä kertaa aktivistit kysyvät ja kansanedustajat vastaavat.
Mukana hlbti-verkoston puheenjohtaja Bella Forsgrén (vihr), varapuheenjohtaja Jussi Saramo (vas), verkostolaiset Saara-Sofia Sirén (kok), Iiris Suomela (vihr) ja Veronika Honkasalo (vas) sekä sateenkaariaktivistit Hippu Helminen (Setan sukupuolen moninaisuuden toimikunta/Non-binary voices) Antti Karanki (Trasek), Kasper Kivistö (Trasek), Alex Oksanen (Setan nuorisotoimikunta, Trasek) ja Anna Moring (Sateenkaariperheet/Moninaiset perheet-verkosto).

Torstai 10.9.

Koko päivän: sukupuolen moninaisuus -toimikunta julkaisee Sateenkaareva päiväkirjaklubi-videon Setan YouTube-kanavalla.

klo 17-19  Ylisukupolvinen etäkeskustelu Pride-muistoista
Vertaistapaaminen. 
Nuoret ja seniorit, tervetuloa vertailemaan sateenkaarevia Pride-muistoja!

Perjantai 11.9.

Koko päivän Posterisessio: aseksuaalisuus, Setan somessa
Virtuaaligalleria/luento. Setan aseksuaalisuustoimikunta kertoo aseksuaalisuuden kirjosta.

klo 15-16:30 LGBTIQ+ Rights Defenders in Europe
Panel discussion. 
Participants: Aili Kala, Eesti LGBT Ühing, Estonia, Silvia Modig, Member of European Parliament, GUE/NGL, Finland, Krisztina Kolos Orbán, Transvanilla Transgender Association, Hungary, Nitin Sood, Fem-R, Finland, Johanna Sumuvuori, State Secretary, Ministry of Foreign Affairs, Finland, Yuri Yoursky, IGLYO (The International LGBTQI Youth and Student Organisation). Moderator: Elina Korhonen, Seta’s international affairs committee.

Uutinen Helsinki Pride -tapahtumista Setan verkkosivuilla
Helsinki Priden 2020 verkkosivut

Järjestö / aktivismi / ei-binäärien ja muunsukupuolisten päivä 14.7.

Seta ja sukupuolen moninaisuuden toimikunta juhlisti ei-binäärien päivää 14.7.

14.7. vietetään kansainvälistä ei-binäärien ja muunsukupuolisten päivää. Päivä on valittu niin, että se sijoittuu tismalleen kansainvälisten miesten- ja nastenpäivien puoliväliin. Setan sukupuolen moninaisuuden toimikunta kokosi päivää varten kokemuksia, kohtaamisohjeita ja taide-esityksiä.

Toimikunnan blogikirjoituksessa 12 ei-binääriä tai muunsukupuolista ihmistä jakaa elämäänsä ja ajatuksiaan. Ei-binäärisenä eläminen voi tuoda yksilölle paljon merkityksellisyyttä, rauhaa tai iloa. Se, että vallitseva sukupuolijärjestelmä perustuu mies-nainen -jaotteluun, aiheuttaa monelle ei-binääreille kuitenkin näkymättömyyden kokemusta ja vaikeuttaa sanallistaa omaa identiteettiä.

”Kaksijakoiseen sukupuolikäsitykseen mahtumattomia ihmisiä on ollut aina ja kaikkialla, mutta meidän kulttuurissamme ei ole ennen aivan viime vuosia ollut sanoja, joilla voisimme tehdä itsemme näkyviksi – edes itsellemme.” (80-luvun lapsi, 37)

Blogikirjoitus ei-binäärien kokemuksista ja heidän kohtaamisestaan Setan sivuilla

Toimikunta keräsi tapahtumaa varten myös ei-binäärejä ja muunsukupuolisuutta juhlistavaa esittävää taidetta. Esityskooste on katsottavissa Setan YouTube-kanavalla.

Kooste ei-binäärien päivän taide-esityksistä

Järjestö / Sateenkaarihistoriikki / video / sateenkaariseniorit / sukupuolivähemmistöt

Omana itsenäni – sateenkaarihistoriikin 2. osa ilmestynyt

Setan sateenkaarihistoriikin 2. osa on julkaistu. Tällä kertaa 20-minuuttisessa haastatteludokumentissa pureudutaan Anukatariinan, Johannan, Marja-Siskon ja Monican kokemuksiin ja näkemyksiin esimerkiksi transihmisyydestä, omannäköisen elämän elämisestä ja yhteiskunnan muuttumisesta ja muuttamisesta. Dokumentti on osa suurempaa haastattelusarjaa sateenkaarihistorian tallentamiseksi Suomessa.

 Sukupuolen moninaisuus ei ole muoti-ilmiö, vaan se on ollut aina osa suomalaista yhteiskuntaa. Haastateltavilla on vuosikymmenien edestä omakohtaista kokemusta elämästä, jossa vertaiskokemuksia ja asiallista tietoa on täytynyt etsiä itse. Setan puhelinpäivystykseen lausuttu: “Olen transvestiitti, minkälaista toimintaa teillä on?” tai transihmisten vertaistukitapaamiset ovat olleet monelle käännekohta elämässä. Myös verkosta on osattu kaivaa tietoa jo 90-luvun alusta.

Sateenkaarihistoriikki-videot ovat koosteita suuremmasta haastattelumateriaalista sateenkaarihistorian tallentamiseksi Suomessa. Materiaali on katsottavissa kokonaisuudessaan Työväen arkistossa.

Uutinen videon julkaisusta Setan verkkosivulla
Sateenkaarihistoriikin 1. osa YouTubessa

Jäsenjärjestöt /  edustajakokous / ennakkotieto

Tärkeää ennakkotietoa jäsenjärjestöille edustajakokouksesta poikkeusvuonna 2020 

Setan vuoden 2020 edustajakokous tullaan järjestämään 14.-15.11. Kokouskutsu ja tiedot aikataulusta ja järjestämismuodosta lähetetään jäsenjärjestöille lokakuun ensimmäisellä viikolla. 
 

Sääntömääräinen kokous järjestetään marraskuussa koronaviruksen torjunta huomioiden 

Setan edustajakokouksessa päätetään sääntömääräisistä asioista, kuten mahdollisista jäsenjärjestöaloitteista ja sääntömuutoksista. Tänä vuonna edustajakokous saa käsiteltäväkseen myös Setan uudistetun strategian, jota on työstetty vuoden 2020 aikana. Lisäksi vuonna 2020 käydään Setan hallituksen jäsenten vaali vuodelle 2021. Kokouksessa hyväksytään myös vuoden 2021 toimintasuunnitelma, jäsenmaksun suuruus ja talousarvio, sekä valitaan hallituksen jäsenet Seta-säätiölle. 
 
On mahdollista, että koko edustajakokous, varsinainen kokous ja kokousviikonlopun oheisohjelma järjestetään etäyhteydellä. Poikkeusjärjestelyillä pyritään varmistamaan osallistujien turvallisuus ja välttämään eri puolelta maata saapuvien kokoontuminen.
Kokouksen lopullisesta järjestämismuodosta tullaan tiedottamaan jäsenjärjestöjä lokakuun ensimmäisellä viikolla.
 
Kokouksen oheisohjelma
 
Edustajakokouksen oheisohjelmaa ovat kokoustyöryhmät ja hallitusehdokkaiden tentti sekä työpajat ja erilaiset tietoiskut. Vuoden 2020 edustajakokouksen oheisohjelma toteutetaan etämuotoisesti. Seta tiedottaa näistä tilaisuuksista myöhemmin syksyllä.
 
Kokousilmoittautuminen alkaa lokakuussa, jäsenjärjestöjen tärkeä valita edustajat ajoissa
 
Virallinen edustajakokouskutsu esityslistoineen, ohjelmineen ja aikatauluineen lähetetään jäsenjärjestöille lokakuun ensimmäisellä viikolla, jolloin aukeaa myös ilmoittautuminen. Jäsenjärjestöjä pyydetään valitsemaan omat kokousedustajansa ajoissa, mieluusti marraskuun alkuun mennessä. Näin edustajilla on myös riittävästi aikaa valmistautua kokoukseen ja yhdistyksissä ehditään perehtyä kokousasioihin
 
Hae Setan hallitukseen! 
 
Setan edustajakokouksessa valitaan Setan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä kaksi hallituksen jäsentä ja yksi varajäsen. 
Hallituksessa toimimisesta kiinnostuneiden toivotaan ilmoittautuvan viimeistään 30.10.2020 sähköisen lomakkeen kautta.

Myöhemmin saapuneet ilmoitukset lisätään sähköiseen kokousmateriaalikansioon seuraavana arkipäivänä tietojen saapumisesta. Ennakkoon ilmoittautuneet kutsutaan mukaan hallitusehdokastenttiin, joka järjestetään etäyhteyden välityksellä ennen kokouspäivää.
 
Huom! Muodollinen esitys ehdokkuudesta tehdään varsinaisessa edustajakokouksessa kokouspäivinä. Jos haluat ehdokkaaksi, varmista siis, että sinua esittää joku kokoukseen osallistuva äänivaltainen kokousedustaja.
 
Lisätietoja antaa pääsihteeri Kerttu Tarjamo, puh. +358 50 309 8108

Järjestö / varainhankinta / MobilePay / kuukausilahjoitus

Nyt on helppo tehdä kuukausilahjoitus MobilePayn kautta!

Voisitko lahjoittaa kuukausittain Setan ihmisoikeustyön hyväksi? Nyt kuukausilahjoittaminen valtakunnalliselle Setalle on mahdollista kätevästi MobilePayn avulla!

Sateenkaarijärjestö käyttää kaikki tulonsa sateenkaari-ihmisten oikeuksia edistävään työhön. Lahjoittamalla kuukausittain annat toiminnallemme tärkeää ennustettavuutta ja mahdollistat ihmisoikeus- ja kampanjatyön pitkäjänteistä suunnittelua ja toteuttamista. 

Kun haluat alkaa kuukausilahjoittajaksi kännykän käänteessä, täytät ensin lomakkeeseen nimesi, kuukausittainen lahjoitussumman, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Saat tämän jälkeen tekstiviestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla pääset hyväksymään lahjoituksen MobilePay-sovelluksessasi.

Lue lisää kuukausilahjoituksen tekemisestä Setalle 

Ala Setan kuukausilahjoittajaksi!
Kotimaa / järjestöt / avustukset / Aluehallintovirastot / nuorisotyö

Aluehallintovirastojen nuorisotyön tukea voi hakea 13.11. asti

Seta haluaa muistuttaa jäsenjärjestöjä Aluehallintovirastojen nuorisotyön avustuksista, joita voi hakea esimerkiksi nuorisoalan paikallisen toiminnan kehittämiseen. 

Haku on jatkuva ja hakemukset käsitellään neljä kertaa vuodessa. Avustusta voi hakea myös yhdistykset. Avustus on tarkoitettu nuorisotoiminnan paikallisiin kehittämishankkeisiin sekä esimerkiksi nuorten neuvontatyön hankkeisiin.  Avustus on tarkoitettu myös nuorten tieto- ja neuvontatyön sekä digitaalisen nuorisotyön hankkeisiin. Viimeinen hakupäivä vuonna 2020 on 13.11.2020.

Lisätietoja Aluehallintovirastojen nuorisotyön valtionavustuksista

Järjestöt / koulutus / vertaistuki / sukupuolen moninaisuus / Pohjois-Suomi

Vertaistukea etäyhteydellä Pohjois-Suomessa asuville sukupuoltaan pohtiville, transihmisille ja intersukupuolista kehollisuutta omaaville 16.-18.10. 

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus järjestää vertaistukiviikonlopun erityisesti Pohjois-Suomessa asuville transihmisille, intersukupuolista kehollisuutta omaaville ja sukupuoltaan pohtiville sekä heidän läheisilleen.

Viikonloppu toteutetaan etäyhteydellä ja se koostuu seuraavista eri kohderyhmille suunnatuista, ohjatuista vertaistukiryhmistä: 

  • vertaistukiryhmä 12-15 -vuotiaille nuorille 

  • vertaistukiryhmä yli 16-vuotiaille 

  • keinot selvitä sukupuolidysforian kanssa -ryhmä yli 16-vuotiaille 

  • Lisäksi ohjelmassa on sunnuntaina infotilaisuus transihmisten, intersukupuolista kehollisuutta omaavien ja sukupuoltaan pohtivien läheisille. 

Tapahtuma on suunnattu tällä kertaa ensisijaisesti Pohjois-Suomessa asuville, koska heille on tarjolla vähemmän aihetta käsitteleviä tilaisuuksia kuin muille. Pohjois-Suomessa asuvat ovat etusijalla ilmoittautumisissa, mutta myös muita pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvia voidaan ottaa mukaan osallistujamäärän salliessa.

Lisätietoa ja yksityiskohtainen ohjelma 

Kaikkiin tapahtumiin on erikseen haku, joka päättyy 20.9.
Hakulomake verkossa 

Järjestö / järjestökoulutus / kokemuskouluttajakoulutus 

Kokemuskouluttajakoulutus 19.9.2020, etätoteutus

Uskotko tarinoiden voimaan? Voiko omasta arjesta kertominen auttaa normien purkamisessa? Olisiko kokemusten jakamisesta hyötyä muillekin?

Seta järjestää lauantaina 19.9.2020 kokemuskouluttajakoulutuksen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan Setan tai sen jäsenjärjestöjen koulutuksissa vapaaehtoisina kouluttajina. Koulutus toteutetaan etämuotoisena Teams-alustaa hyödyntäen.

Koulutuksessa perehdytään muun muassa kokemuskouluttajien rooliin Setan koulutuksissa, esiintymisen alkeisiin, etäkouluttamiseen, yleisön kysymyksiin vastaamiseen ja oman tarinan jäsentämisen rakenteisiin. Lisäksi koulutuksessa harjoitellaan oman tarinan kertomista osana kokemusasiantuntijuutta.

Koulutuksen rakenne

Koulutus alkaa klo 9:00 yhteisellä etäosuudella, jota seuraa noin 2 tunnin osuus itsenäistä työskentelyä. Tämän jälkeen jatketaan verkkotyöskentelyä yhdessä, ja koulutuspäivä päättyy klo 16:00.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset

15.9. mennessä osoitteeseen marita.karvinen@seta.fi.

Miksi koulutamme kokemusasiantuntijoita?

Setan ammattilaisille ja opiskelijoille suunnattuihin asiantuntijakoulutuksiin kuuluu myös kokemusasiantuntijan osuus. Kokemuskouluttajat toimivat yhteistyössä Setan asiantuntijoiden ja muiden Setan ammatillisten kouluttajien kanssa. Kokemuskouluttajille järjestetään koulutuksia tarpeen mukaan noin kerran vuodessa.

Koulutukset / Perhesuhdekeskus / Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus / läheisten tuki

Mikä ihmeen sateenkaari? – etätilaisuus läheisille 8.9. klo 17

Kun sateenkaari-ihminen kertoo läheisilleen kuuluvansa sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön, se voi herättää läheisissä monenlaisia tunteita ja kysymyksiä. On luonnollista, että läheinen voi olla hämmentynyt.

Mikä ihmeen sateenkaari? on sateenkaari-ihmisten vanhemmille, isovanhemmille, sisaruksille ja muille läheisille suunnattu tilaisuus, jossa saa tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ja siitä, kuinka olla tukena sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön kuuluvalle läheiselleen. Tilaisuus alkaa 8.9. klo 17.

Tilaisuus järjestetään verkossa Teams-alustalla. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen, ja kaikille osallistujille lähetetään etukäteen ohjeet luennolle liittymiseksi.

Tapahtuman järjestävät yhteistyönä Perhesuhdekeskus, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ja seurakunnat Helsingistä ja Kirkkonummelta. 

Lisätietoa tilaisuudesta Perhesuhdekeskuksen sivuilla
Ilmoittautumislomake tilaisuuteen

Koulutus / perheterapia / pari- ja monisuhteet / vähemmistöstressi / sateenkaarilapset ja -nuoret

Syksyn 2020 koulutusiltapäivät, ilmoittaudu! 

Setan koulutusiltapäivät ovat ammattilaisille ja opiskelijoille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, joissa perehdytään ajankohtaisiin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden teemoihin. Koulutusiltapäivät järjestetään vuoden 2020 loppuun asti etäyhteyden välityksellä.
 

Syksyn 2020 koulutukset

30.9. Sateenkaarilasten ja -nuorten oikeudet, nuorisotyön osallisuuden asiantuntija Teija Ryhtä 

TO 29.10. Vähemmistöstressi ja sen omahoitopaketti, Maarit Huuska, HUOM! päivä on poikkeuksellisesti torstai!

25.11. Sateenkaarevat pari- ja monisuhteet, Terhi Väisänen, Perhesuhdekeskus  

Osta jo pidetty luento verkkokaupastamme


Tarjolla:
Koulutusiltapäivä: sateenkaarinäkökulma journalismissa (2019) 20,00 €
Koulutusiltapäivä: ei-binäärit identiteetit -tutkimuskatsaus (2020) 20,00 €
Koulutusiltapäivä: sateenkaari seurakunnan nuorisotyössä (2020), 20,00 €
Koulutusiltapäivä: sukupuolen moninaisuus ja sukupuolitietoisuus opetuksessa (2020), 20,00 €
Koulutusiltapäivä: transvanhuksen kohtaaminen (2020), 20,00 €
Koulutusiltapäivä: sukupuolidysforian huomioiminen asiakastyössä (2020), 20,00 €
  
Tutustu ja osta täältä: https://seta.fi/tuote-osasto/tue/koulutus/
 
Ilmoittaudu koulutuksiin!
Järjestö / luova ryhmä / nuoret / seniorit

Ylisukupolvinen luova ryhmä alkaa Setassa!

Kiinnostaako sinua luova toiminta ja itseilmaisu? Olisiko mukavaa tutustua uusiin, eri-ikäisiin ihmisiin?  Kaipaatko irrottelua ja hauskanpitoa turvallisessa ilmapiirissä?  Tarve kohtaamiselle ja luovuudelle ei ole kadonnut meistä mihinkään! Siksi keväällä suunniteltu sateenkaarisenioreiden ja -nuorten draamaryhmä toteutetaan etänä syksyllä 2020.  

Ryhmä tapaa verkkoyhteyksin kahden viikon välein ja heittäytyy erilaisiin hauskoihin ja luovuutta herätteleviin tehtäviin. Verkkototeutuksen vuoksi tekeminen painottunee tarinankerrontaan ja kirjoittamiseen, mutta myös draamaa ja kehollisia harjoitteita voimme tehdä etänä! Ryhmään voi osallistua mistä päin Suomea tahansa, ja osallistuminen on maksutonta. 

Ryhmä kokoontuu kahden viikon välein keskiviikkoisin klo 17.00-18.30 seuraavina päivinä: 23.9, 30.9, 14.10, 28.10, 11.11, 25.11. ja 9.12.. Ensimmäisen ja toisen ryhmäkerran välissä on poikkeuksellisesti vain viikon väli. 

Ensimmäisellä tapaamiskerralla ke 23.9. tutustutaan ja keskustellaan osallistujien toiveista. Ryhmä tarjoaa tilaisuuden eri-ikäisten ihmisten kohtaamiseen ja luovaan vuorovaikutukseen. Rentous, luottamus ja iloinen heittäytyminen ovat tekemisen olennaisia aineksia! 

Tapaamiset järjestetään maksuttomalla Teams-verkkoalustalla, johon voi osallistua joko tietokoneen, tabletin tai puhelimen kautta. Osallistujamäärä on rajallinen; enintään 10 henkilöä. Mikäli saamme ilmoittautumisia enemmän kuin ryhmään mahtuu, valitaan ryhmään mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Tarkemmat osallistumisohjeet lähetetään sähköpostitse.  Haethan mukaan viimeistään sunnuntaina 20.9!   

Ryhmää ohjaa Carla-Rose Häkkinen (FM, puhe- ja draamataiteen ohjaaja, sosionomi (AMK). Carla-Rose kuvailee itseään ohjaajana seuraavasti:
 “Pyrin kuuntelemaan ihmisiä herkällä korvalla ja turvallisen ja leikkisän ilmapiirin luominen on minulle tärkeää. Yhdistän mielelläni erilaisia tekemisen muotoja: draamaa, musiikkia, liikettä, maalaamista ja kirjoittamista. Sateenkaarikysymykset ovat minulle sillä tavalla tuttuja, että ohjasin sateenkaarisenioreiden draamaryhmää vuonna 2019 ja tein sosionomi (AMK) opinnäytetyöni aiheesta Seniorien sateenkaarisensitiivinen kohtaaminen: forum-teatteri palvelukeskusten henkilöstön koulutusmenetelmänä. Olen ohjannut draamaa ja luovaa toimintaa myös nuorille aikuisille Kalliola Oy:n asumispalveluissa työskennellessäni."

Jos haluat ottaa yhteyttä ja kysyä lisää, saat Carla-Rosen yhteystietoni Suvi Kehälinnalta (p. 050 354 0656, suvi.kehalinna@seta.fi ) tai Teija Ryhtältä (p. 050 505 5234, teija.ryhta@seta.fi). 

Lämpimästi tervetuloa sateenkaarisenioreiden ja -nuorten yhteiseen luovaan ryhmään! 😊 

Mitä? Luovan toiminnan ryhmä  

Missä? Etäyhteyksin Teams-alustalla  

Milloin? kahden viikon välein keskiviikkoisin klo 17.00-18.30 seuraavina päivinä: 23.9., 30.9., 14.10., 28.10., 11.11., 25.11. ja 9.12..  

Kenelle? Sateenkaarinuorille (alle 29-vuotiaat) ja sateenkaarisenioreille (yli 50-vuotiaat)  

Miten pääsen mukaan? Ilmoittaudu viimeistään sunnuntain 20.9. aikana tällä lomakkeella

Ilmouttaudu luovaan ryhmään!
Sateenkaarikulttuuri / teatteri / Helsinki

Kepeä Elämäni Kapsäkissä 8.9. klo 19, jäsenale

Osana Helsinki Pridea Setan jäsenjärjestöjen jäsenet pääsevät Kepeä elämäni -esitykseen alennetulla 18 euron lipulla. 

Alekoodi: Jäsenhinta
Paikka: Musiikkiteatteri Kapsäkki, Helsinki
Aika: 8.9.2020 klo 19

Kuva: Rauni Kajo

Osta lippu
Sateenkaaritutkimus / WeAll-hanke / COVID-19 

Koronakriisistä HLBTI-teemainen tutkimuskysely

HLBTI-ihmisten eli homojen, lesbojen, bi- ja transihmisten sekä intersukupuolisten kokemuksista ja näkökulmista covid-19 –kriisiin tehdään tutkimusta osana Suomen Akatemian rahoittamaa WeAll-tutkimushanketta. Jos kuulut HLBTI-kohdejoukkoon, vastaa kyselyyn 30.9.2020 mennessä!

Vastauksia toivotaan mahdollisimman monipuoliselta vastaajajoukolta iän, sukupuolen, asuinpaikan, työtilanteen, koulutustaustan, etnisen tai kulttuurisen taustan sekä muun tekijän osalta (esim. vammaisuus). Kysymykset ovat suomeksi, mutta suomen lisäksi avoimiin kysymyksiin voi vastata myös ruotsiksi tai englanniksi. Tutkimuksen tekee vanhempi tutkija Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta.

Kyselylomake verkossa

Kyselyaineistoa eli vastauksia hyödynnetään osana tutkimusanalyysia ja tuloksia julkaistaan tieteellisissä artikkeleissa ja muissa tutkimusjulkaisuissa. Aineisto tallennetaan Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon, jotta se on arkistoitu muidenkin tutkijoiden hyödynnettäväksi. Aineiston analyysissa noudatetaan yhteiskuntatieteiden eettisiä käytäntöjä ja vastauksia raportoidaan siten, että vastaajan anonyymiys säilyy eikä yksittäisiä henkilöitä voi tunnistaa tutkimustuloksista. HLBTI-kansalaisjärjestöiltä on jo kerätty koronakriisikokemuksista 23 sähköpostihaastattelukyselyä kesän aikana.

Tutkimushankkeesta ja uusista aihepiirin tuloksista, julkaisuista ja ajankohtaisista uutisista kerrotaan WeAll-hankkeen kotisivuilla (weallfinland.fi), Facebookissa ja Twitterissä.

Lisätietoja hankkeesta ja aihepiiristä:

jukka.p.lehtonen@helsinki.fi

http://weallfinland.fi/weall_news/weall-hankkeen-tutkijat-saivat-rahoituksen-covid-19-kriisin-analyysiin/

https://politiikasta.fi/yhdenvertainen-virus-hlbti-ihmiset-koronakriisissa/

Sateenkaaritutkimus / terveydenhoito / sukupuolivähemmistöt / yhteiskuntapolitiikka

Opinnäytetyön kysely: sukupuolivähemmistöt terveydenhuollossa

Hei! Olen tekemässä pro gradu -tutkielmaani sukupuolivähemmistöjen kokemuksista terveydenhuollossa, ja kaipaan vastaajia siihen liittyvään kyselyyn. Kyselyyn voivat vastata kaikki, jotka kokevat sukupuolen moninaisuuden osaksi identiteettiään.

 
Tutkielmani tarkoituksena on selvittää, minkälaisia kokemuksia sukupuolivähemmistöillä on yleisestä terveydenhuollosta, mahdollisesta sukupuolenkorjausprosessista sekä erityisesti niihin liittyvistä haasteista selviytymisestä. Tarkoituksena on tuottaa tietoa terveydenhuollon tarpeisiin ja parantaa hoitokäytäntöjä sekä vahvistaa terveydenhuollon ammattilaisten tietoa ja osaamista tulevaisuudessa.

Kyselylomakkeen linkki

Kyselylomakkeesta löytyy lisätietoja tutkimuksesta ja siihen osallistumisesta. Kiitos jo etukäteen!
 
Ystävällisin terveisin
 
Ida Loponen
Yhteiskuntapolitiikan maisteriopiskelija
ida.m.loponen@student.jyu.fi
Setan järjestöuutiskirje ilmestyy vuonna 2020 viisi kertaa. Jäsenjärjestöille tiedotetaan myös suoraan tärkeimmistä järjestöllisistä asioista sähköpostitse.

Toimita julkaistavaksi tarkoitettu uutinen tai tapahtuma sisältöineen viestinnän asiantuntuntija Sohvi Hellstenille tiedottaja@seta.fi. Seta pidättää oikeuden päättää julkaistavasta aineistosta.
Copyright © 2020 Seta ry,