Copy
Katso tätä viesti selaimessasi
Setan järjestöuutiskirje kokoaa yhteen järjestökuulumiset, tapahtumia ja koulutuksia, tutkimuksia sateenkaari-ihmisille sekä kulttuurinostoja 10 kertaa vuodessa.
Ilmestymispäivä 3.7.2019

Järjestöuutiset

Seuraa Setaa verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Koulutukset ja tapahtumat

Kulttuuri

Kyselyitä ja tutkimuskutsuja
  1. Sinun tarinallasi on merkitystä: vastaa FRA:n LHBTI-kyselytutkimukseen
  2. Vastaajia haetaan Ensi- ja turvakotien liiton kyselyyn (15-29 -vuotialle) seurusteluväkivallasta

Haluatko julkaista uutiskirjeessä?

Osallistu koko EU:n kattavaan HLBTI-kyselytutkimukseen

Homojen, lesbojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten (HLBTI) arkielämässä koetusta syrjinnästä on satunnaisten uutisten ohella erittäin vähän vertailukelpoista tietoa koko EU:ssa.

Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA) on avannut koko EU:n kattavan HLBTI-kyselytutkimuksen, johon voi osallistua verkossa. Tutkimuksella tuetaan lainsäädännön ja muiden toimenpiteiden kehittämistä ihmisten yhdenvertaisen kohtelun takaamiseksi. Tutkimuksessa kootaan Euroopan unionissa, Serbiassa ja Pohjois-Makedoniassa asuvien yli 15-vuotiaiden homojen, lesbojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisia mielipiteitä.

Kyselyn tulosten perusteella sekä kansalliset että eurooppalaiset päätöksentekijät kuin myös kansalaisjärjestöt pystyvät suunnittelemaan vaikuttamistapoja ja muuta toimintaansa, joka auttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä elämään ja ilmaisemaan itseään vapaasti ilman pelkoa syrjinnästä. Jotta tuloksilla olisi painoarvoa, Eurooppalainen HLBTI-kysely tarvitsee vastaajikseen laajan ja moninaisen joukon homoja, lesboja, biseksuaaleja, transihmisiä ja intersukupuolisia kaikista maista. HLBTI-kyselytutkimus on tähän saakka laajin, koko EU:n kattava hanke seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemusten keräämiseksi kyselytutkimuksen keinoin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen laaja osallistuminen tutkimukseen on hyvin tärkeää. Vastaukset käsitellään nimettömästi siten, ettei kenenkään ole mahdollista tunnistaa yksittäisiä vastauksia, kun tulokset esitellään.

Edellinen vastaava kyselytutkimus toteutettiin vuonna 2012. Tällä kertaa mukana ovat myös intersukupuoliset ihmiset.

Tarinallasi on merkitystä.

Kyselyyn voi vastata useilla kielillä.

Kysely on Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) teettämä. Teknisestä toteutuksesta huolehtii tilastokonsultointiyritys Agilis ja viestinnästä HLBTI-yhteisön viestintään keskittyvä organisaatio Homo Evolution.

Vastaamaan tästä!
Järjestö

Setan koulutusiltapäivät ovat ammattilaisille ja opiskelijoille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, joissa perehdytään ajankohtaisiin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta käsitteleviin teemoihin. Koulutusiltapäivät järjestetään keskiviikkoisin klo 17-20 toimistollamme Länsi-Pasilassa Helsingissä. Yhden koulutuksen hinta on 30 euroa.

Tutustu aiheisiin, kouluttajiin sekä ilmoittaudu tästä!
Järjestö

Blogi: Homoliitto on ongelma

Pride-kuukausi kirvoittaa medialta vuosittain lukuisia juttuja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. Useimmin uutisointi menee nappiin, joskus taas karahtaa kiville. Sateenkaaritermistö kehittyy jatkuvasti, joten sen kertaaminen ei ole koskaan pahitteeksi!

Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta kirjoitetaan Suomessa hyvin monipuolisesti ja aktiivisesti. Uutisoinnin taso on parantunut viimeisen viiden vuoden aikana, varsinkin transasioiden suhteen. Puutteena ei ole enää räikeästi syrjivät termit vaan vahvat normit koskien seksuaalista suuntautumista, sukupuolta ja ihmissuhteita.

Sateenkaari-ihmiset ovat tarkkoja lukijoita, kuuntelijoita ja katselijoita, kun jutuissa on kyse heistä itsestään. Saan Setan tiedottajana säännöllisesti viestejä, joissa raportoidaan paikallis- ja valtakunnanmedioiden syrjivistä valinnoista. Yksi merkittävä sateenkaari-ihmisten tölväisyjen areena ovat tekstiviestipalstat, joiden sisällön toimitus valitsee ja päättää julkaista. Ne ovat lehden journalistista sisältöä ja kertovat lehtien arvoista. Julkaisupolitiikassa olisi päivittämisen varaa.

Usein palaute, joka meillekin saakka tulee, liittyy otsikointeihin. Aina otsikkoa ei tee kirjoittava toimittaja vaan sen muokkaa joku aihetta tuntematon lyhyemmäksi ja myyvemmäksi verkkoon. Vielä 2015 saimme lukea Helsinki Pridestä Helsingin Sanomista, kuinka ”Kulkue erilaisuuden sietämisestä innosti”. Tässä otsikossa oli kaikki pielessä. Pridessä on kyse sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kamppailusta ihmisoikeuksien ja näkyvyyden puolesta.

Moniin tavallisiin asioihin liitetään tarpeettomasti sateenkaareva etuliite. Yleinen esimerkiksi on homoliitto, joka on yleistävä, syrjivä ja ennakkoluuloinen käsite. Mistä toimittaja voi tietää liiton solmineiden seksuaalisen suuntautumisen?

Lue koko blogiteksti: https://seta.fi/2019/06/19/homoliitto-on-ongelma/

Eliisa Alatalo
Kirjoittaja on päätoimittajataustainen Setan tiedottaja

Järjestö

Seta täytti 45 vuotta – minidokumentti julkaistiin

Seta (ent. Seksuaalinen tasavertaisuus Seta) perustettiin 29.5.1974. Perustamista edelsi homoseksuaalisten tekojen poistaminen Suomen rikoslaista. Perustetun yhdistyksen tavoitteena oli yhdenvertaisuuden toteutuminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta kaikilla yhteiskunnan tasoilla: mahdollisuus parisuhteiden virallistamiseen ja mahdollisuus vanhemmuuteen.

Seta juhlistaa 45-vuotista työtään julkaisemmalla minidokumentin, jossa Setan toimijat 70-90 -luvuilta, Jorma Hentilä, Veli Hyvärinen, Eva Isaksson (kuvassa), Kersi Juva, Tiina Lindfors, Olli Stålström ja Lars ”BB” Svarström, kertovat Setan historian kiinnekohdista. Dokumentti on osa suurempaa haastattelusarjaa sateenkaarihistorian tallentamiseksi Suomessa.

Tänään Seta on suuri ja monipuolinen kansalaisjärjestö, jolla on 28 jäsenjärjestöä eri puolilla Suomea. Toiminnalle nähdään edelleen vahva tarve, vaikka yhdenvertaiset oikeudet takaavan laindääsännön kehitys Suomessa on ollut viime vuosina huomattavaa.

”Tieto siitä, että maailma on muuttunut viimeisen 45 vuoden aikana paremmaksi, antaa meille voimaa jatkaa tätä työtä. Nykyään Seta tekee yhteistyöstä laajasti niin kansalaisyhteiskuntatoimijoiden kuin viranomaisten kanssa. Suomessa on myös muita sateenkaaritoimijoita, joiden kanssa voimme toimia yhdenvertaisemman maailman puolesta. Yhdessä olemme entistä vahvempia tekemään myönteistä muutosta”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo toteaa.

Lue koko juhlauutinen täältä.
Järjestö

Turun seudun Setan toiminta laajenee Täl puol sateenkaarta -hankkeen avulla

Järjestö

Sateenkaarihistoriakuukausi tulee taas syksyllä 2019!

Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu kutsuvat niin muistiorganisaatioita, kouluja, taideorganisaatioita kuin järjestöjä viettämään Suomen toista sateenkaarihistoriakuukautta koko marraskuun ajan 2019. Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on aina ollut olemassa, mutta monesti se on pidetty piilotettuna. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä esiin nostava kuukausi toteutui Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2018 ja silloin mukana olivat muun muassa Aineen taidemuseo, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto. Kuukauden aikana tiedotettiin ja kirjoitettiin laajasti lhbtiq-vähemmistöihiin liittyvästä historiasta ja muistiorganisaatiot nostivat esille aiemmin vaiettua aineistoa, järjestivät muistelukahviloita ja toteuttivat queeropastuksia.

Haastamme sinut ja edustamasi tahon mukaan tekemään vaietusta historiasta kaikkien jaettua kulttuuriperintöä!

Miten mukaan?

Sateenkaarihistoriakuukausi on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus ja siihen voi osallistua esimerkiksi seuraavasti.

Järjestämällä tapahtuma tai näyttely: Kokonaisuus toteutetaan osallistuvien organisaatioiden ja tekijöiden omalla rahoituksella. Järjestävä taho vastaa omasta tiedotuksestaan. Sateenkaarihistoriakuukautta koordinoiva tiimi kokoaa syksystä 2019 alkaen tapahtumien tiedot yhteen seta.fi/historiakuukausi/ -verkkosivuille. Kerro meille tapahtumastasi täyttämällä tämä lomake.

Tuomalla sateenkaarihistoriaa näkyviin arjessa: Kirjastot voivat osallistua esimerkiksi järjestämällä aiheeseen liittyviä kirja- ja muita aineistonäyttelyitä. Koulut voivat osallistua järjestämällä aiheeseen liittyviä teemapäivä, kutsumalla erilaisia asiantuntijoita puhumaan tai erilaisten työpajojen tai ryhmätöiden kautta.

Viestimällä sateenkaarihistoriasta: Voit osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyvää aineistoa ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtageilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth ja Facebook -sivuilla: https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/

Lisätietoa:
Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri@seta.fi / www.seta.fi
Rita Paqvalén, 040 674 3528, rita.paqvalen@cultureforall.fi / www.cultureforall.fi
https://seta.fi/historiakuukausi
https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/

Järjestö

Syksyn järjestölliset tapahtumat: työntekijäpäviä ja edustajakokous 

Seta järjestää jälleen Setan ja jäsenjärjestöjen työntekijäpäivän Helsingissä 2.9. Kutsut päivään on lähetetty Setan tiedossa oleviin työnantajana toimiviin jäsenjärjestöihin. Päivän tarkoituksena on sateenkaariammattilaisten verkostoituminen sekä kuulumisten ja tiedon ja osaamisen jakaminen. Lisätiedot pääsihteeri Kerttu Tarjamolta paasihteeri@seta.fi.
 
Edustajakokous järjestetään jälleen marraskuussa 23.-24.11.2019 Joensuussa. Sääntöjen mukaan edustajakokoukselle tehtävät jäsenaloitteet on jätettävä 31.8. mennessä. Setan sääntöjen mukaan aloiteoikeus on jäsenyhdistyksillä ja niiden jäsenillä. Aloitteet on toimitettava viimeistään elokuun loppuun mennessä yhdistyksen hallitukselle, jonka on annettava niistä lausuntonsa kolmekymmentä (30) päivää ennen edustajakokousta.) Aloitteet voi toimittaa osoitteeseen paasihteeri@seta.fi.
Järjestö

Setan toimisto ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus kiinni heinäkuun, kiitos kaikille yhteistyötahoille

Setan toimisto sekä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus viettävät kesälomakauttaan koko heinäkuun. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus avautuu 4.8.

Iloista kesää kaikille sekä suuret kiitokset jäsenjärjestöille ja muille yhteistyökumppaneillemme edellisestä ja kuluvasta vuodesta!
Tapahtumat ja koulutukset

Save the date: kouluttaudu ryhmänohjaajaksi

Syksyn 2019 ryhmänohjaajakoulutuksen perusosa järjestetään 19.–20.10. Jyväskylässä Koulutus on tarkoitus järjestää Keski-Suomessa. Tarkemmista yksityiskohdista tiedotetaan toimiston kesälomien jälkeen elokuussa, ja ilmoittautuminen aukeaa viikolla 33.

Toivomme mukaan kaikenlaisten vertaisryhmien ohjaajiksi haluavia osallistujia eri puolilta Suomea. Perusosaan kannustetaan osallistumaan myös jo nyt ryhmänohjaajina toimivia henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet Setan koulutukseen. Koulutus on osallistujille maksuton, ja matkakulut korvataan. Seta järjestää tarvittaessa osallistujille majoituksen koulutuspaikkakunnalla.

Lisätiedot:
Teija Ryhtä
alueellisen nuorisotyön koordinaattori
teija.ryhta@seta.fi
puh. 050 505 5234
Tapahtumat ja koulutukset

IGLYO:n yhteistyöjärjestöjen vuosikokous Helsingissä syksyllä 2019

IGLYO eli International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer Youth and Student Organisation järjestää vuosittaisen yhteistyöjärjestökokouksensa (Annual Membership Conference) Helsingissä 4.6. lokakuuta 2019. Ilmoittautuminen aukeaa 3.6. Lisätietoa ja päivityksiä löytyy mm. tapahtuman Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/events/2387010984888411/.

---

IGLYO’s AMC provides three days of networking opportunities, peer learning and support, capacity building workshops, priority setting discussions for the LGBTQI youth movement, as well as giving you the chance to shape the future work of the network and elect the board.

📌 Helsinki, Finland
📅 Friday 4 October to Sunday 6 October 2019
💻 Register from 3 June to 31 July 2019

We will be informing about statutory, programmatic and logistic details very soon. Follow this space and keep an eye on your inbox for updates.

See you in Helsinki in October!
Tapahtumat ja koulutukset

KSL ja Allianssi kouluttavat: katso vinkit!

KSL kouluttaa:


27.8.2019–3.9.2019, Helsinki,
Kohdennettu viestintä somessa
2.9.2019–9.10.2019, webinaari,
Yhdistyksen viestintä ja markkinointi
3.9.2019–24.9.2019, Helsinki,
Mobiilivideokoulutus
7.9.2019–8.9.2019, Tampere,
Oman osaamisen arvostaminen
7.9.2019, Helsinki,
Vaikuta vallanpitäjiin -lobbauskoulutus
14.9.2019–15.9.2019, Helsinki,
Eurot ojennukseen
1.10.2019–3.10.2019, Helsinki,
Visuaalisuutta viestintään Canvalla
10.10.2019–7.11.2019, Tampere,
Näin yhdistys toimii - vaikuta yhdistyksessä
19.10.2019–20.10.2019, Tampere,
Ratkaisuja jaksamiseen
31.10.2019–3.12.2019, webinaari,
Yhdistyksen päätöksenteko
 

Allianssi kouluttaa:


28.8. 2019 12:00 - 17:00 Allianssi-talo, Helsinki
Nuorisoala nyt
29.8. 2019 17:30 - 20:00 Allianssi-talo
Johtajan vuoro -afterwork: Organisaatiokulttuurin muuttaminen
1.10. 2019 09:00 - 11:00 Allianssi-talo
Johtajan vuoro -aamiainen
11.11. 2019 17:30 - 20:00 Allianssi-talo
Johtajan vuoro -afterwork
14.1. 2020
NUORI2020: Ohjelmahaku
 
Tapahtumat ja koulutukset

Pride-kalenteri vuodelle 2019

Pride-tapahtumia järjestetään tänäkin vuonna lähes 20. Seuraava pride järjestetään Kainuussa heinäkuussa.

Kainuu Pride piknik heinäkuussa 2019 järjestää Kainuun Seta

Oulu Pride 5.–11.8.2019 järjestää Oulun Seta

Jyväskylä Pride 24.8.järjestää Jyväskylän Seta

Border Pride 31.8.–1.9.2019 järjestää Meri-Lapin Seta

Åland Pride 26.8.–1.9. järjestää Regnbågsfyren

Muiden kuin Setan jäsenjärjestöjen järjestämiä Pride-tapahtumia järjestetään Kustavissa 13.7., Lohjalla 13.7., Porissa 17.8., Turussa 19.-25.8., Kouvolassa 24.8.,Raaseporissa 7.9.
Tapahtumat ja koulutukset

Maksuttomia intersukupuolisuus-koulutuksia eri puolilla maata syksyllä 2019

Koulutusiltapäivä intersukupuolisuudesta, kohtaamisesta ja hyvinvoinnin edistämisestä järjestetään kahdeksan kertaa syksyn 2019 aikana klo 13-16 eri puolilla Suomea. Tilaisuuksiin mahtuu 100-200 henkilöä riippuen tilasta. Koulutus on osallistujalle ilmainen.

Ilmoittautuminen koulutuksiin alkaa tänään 6.5. Ilmoittautumislomakkeeseen pääset alla olevista linkeistä.

27.8. Lappeenranta
28.8. Jyväskylä
29.8. Kuopio
8.10. Oulu
9.10. Rovaniemi
5.11. Tampere
6.11. Turku
27.11. Helsinki

Kenelle koulutus on tarkoitettu

Sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille.

Kuka koulutuksen toteuttaa

Setan Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille TIKA-hanke pyrkii edistämään intersukupuolisten ihmisten näkyvyyttä ja ihmisoikeuksia Suomessa. Se tuottaa koulutusmateriaaleja, animaatioita lapsille ja koko perheelle, oppaita is-nuorille ja is-lasten perheille, sekä järjestää seminaareja ja kokoaa valtakunnallista ja kansainväistä asiantuntijaverkostoa. Hankkeella on STEA-rahoitus vuosille 2018-2020.

Mitä on intersukupuolisuus

Käsitteellä kuvataan laajaa joukkoa erilaisia kehollisia variaatioita, joissa henkilön keholliset, anatomiset tai muut sukupuolen tunnusmerkit eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Tulkintatavasta riippuen intersukupuolisia on keskuudessamme sadoista kymmeniin tuhansiin. YK käyttää omissa tilastoissaan lukua 1,7 %.

Ketkä toimivat kouluttajina

Jaana Pirskanen, psykologi, TIKA -hankkeen koordinaattori
Juha Kilpiä, seksuaalipedagogi, työnohjaaja

Lisätietoa hankkeesta täällä.

Kulttuuri

Äänellä jonka kuulet – antologia sukupuolen moninaisuudesta julki

Ääres julkaisi Helsinki Pride -viikolla sukupuolen moninaisuutta spekulatiivisen fiktion keinoin käsittelevän antologian. Ääres on Joona Koirasen sivutoiminen luova projekti. 
 
Sukupuolen moninaisuudesta puhutaan yhä enemmän, mutta merkitystä on myös sillä kuka puhuu. Tästä syystä Äänellä jonka kuulet on tehty "meiltä meille" -periaatteella. Innoittajana projektille toimi Koko Hubaran perustama Ruskeat Tytöt Media sekä Koirasen väitöskirjatutkimus siitä, miten erilaiset marginaaliin painetut yhteisöt käyttävät spekulatiivista fiktiota ottaakseen kertomuksen omiin käsiinsä. 
 
Projekti alkoi vuoden 2018 syksyllä kirjoituskutsulla, joka oli suunnattu sukupuolen moninaisuutta edustaville kirjoittajille. 

Antologiaan valikoitui viisi novellia viideltä eri kirjailijalta. Novellit lähestyvät sukupuolen moninaisuutta eri tavoin, aina dystooppisista tulevaisuuksista satiiriin ja kauhuun. Kokoelman pohjavireenä on lopulta yhteisön ja rakkauden merkitys.

Äänellä jonka kuulet on nyt tilattavissa Ääreksen verkkokaupasta: verkkokauppa.aares.fi

Hankkimalla kirjan tuet samalla antologian toisen osan julkaisua.

Haluatko julkaista sisältöä tässä uutiskirjeessä?

Järjestöuutiskirje ilmestyy jatkossa enää joka toinen kuukausi Setan viestintäresurssien vähentymisen vuoksi. Jäsenjärjestöille tiedotetaan myös suoraan tärkeimmistä järjestöllisistä asioista sähköpostitse.

Toimita julkaistavaksi tarkoitettu uutinen tai tapahtuma sisältöineen tiedottaja Eliisa Alatalolle eliisa.alatalo@seta.fi. Seta pidättää oikeuden päättää julkaistavasta aineistosta.

Julkaisuaikataulu:
7/2019: aineistodeadline 10.8.
8/2019: aineistodeadline tiistai 1.10.
9/2019: aineistodeadline maanantai 2.12.
 

Eliisa Alatalo
tiedottaja
sisäinen ja ulkoinen viestintä, mediayhteydet, verkkosivut, markkinointi

(c) Seta ry

Seta / Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus / TIKA-hanke
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

Haluatko muuttaa sen, miten saat nämä viestit?
Voi päivittää asetuksesi tai erota tältä listalta.

Email Marketing Powered by Mailchimp