Copy
Senaste nytt från Kalmar läns museum

Gammaldags rosor

Digitala Bötterumsmässan 2020

Hej kära museivänner! I år genomför vi Bötterumsmässan digitalt på grund av Covid-19.

Välkommen in till Monicas under bara magiska rosenträdgård. Här lär du dig nästan allt om hur du tar hand om dina rosor och olika sorter. Se videon här >>

Mycket nöje!

Denna film är en del av vår digitala satsning för Bötterumsmässan. Genom några filmer och en pod lyfter vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk under sommaren och hösten 2020.

Och välkommen till Bötterumsmässan lördagen den 4 september 2021. Då firar mässan 5-årsjubilemum och Kalmar läns museum och Kalmar läns hembygdsförbund firar 150-årsjubileum!

Museimagasinet: Ulrika Stålhammar

Prideveckan 2020

I år uppmärksammar vi Prideveckan digitalt på grund av Covid-19. Det gör vi med ett nytt avsnitt av podden Museimagasinet. Den här gången handlar det om Ulrika Stålhammar.

Ulrika Stålhammar (1683–1733) var officersdottern som förklädde sig till man och tog värvning som soldat under namnet Vilhelm Edstedt. I samband med tjänstgöringen vid artilleriet i Kalmar, förälskade hon sig i pigan Maria Lönman. Samkönad kärlek, ja, bara att klä sig i kläder förknippade med det andra könet, var vid den här tiden ett grovt brott belagt med dödsstraff. Ulrika/Vilhelm och Maria slapp plikta med sina liv. Men återstoden av sina dagar hölls de strikt åtskilda från varandra och sågs aldrig mer.

Historiker Peter Danielsson samtalar i detta avsnitt av Museimagasinet om en verklig normbrytare på 1700-talet. Vill du veta mer om den fascinerande historien? Läs då professor Lars-Olof Larssons skildring av Ulrika Eleonora Stålhammars märkliga öde i Småländsk historia: stormaktstiden, 1982, s. 170ff.

Poddavsnittet är länsmuseets digitala programpunkt inom ramen för Kalmarsund Pride 2020. Lyssna på den här >> eller där poddar finns!

Publika program hösten 2020 – Varje onsdagskväll på ditt eget länsmuseum!

Välkommen tillbaka till länsmuseet!

Varmt välkommen tillbaka till ditt eget länsmuseum! I skrivande stund – augusti 2020 – råder fortfarande pandemi och vi har vidtagit flera åtgärder för att du som besökare ska känna dig trygg och säker hos oss. Läs mer om detta nedan!

Vi har som vanligt strävat efter att skapa ett brett och varierat programutbud. Nytt för i höst är en föreläsningsserie om kyrkliga metallföremål som vi arrangerar i samarbete med Svenska kyrkan, Växjö stift. Vi gästas av skickliga föreläsare som ger olika perspektiv på ämnet. Det handlar om allt från en biskopskräkla i glas till metallers påstått övernaturliga egenskaper.

Historiker Peter Danielssons föreläsningsserie om livet i 1600-talets Sverige fortsätter på dagtid under hösten. Nu handlar det om de fyra stånden; adel, präster, borgare och bönder.

Köp din biljett i god tid för att vara säker på att få en plats. Du bokar och betalar via www.kalmarlansmuseum.se/bokning eller med hjälp av den trevliga personalen i vår reception. Drop in till programmen endast i mån av plats.

Varje program varar som regel cirka 1 timme där inget annat anges. Biljettpriset är för det mesta 125 kronor per program, 75 kronor med årskort där det inte står något annat. Med årskort besöker du dessutom museet så ofta du vill under ett år från första dagen du använder det.

Samtliga evenemang hittar ni här: https://www.kalmarlansmuseum.se/besok-oss/kalender/
Eller via evenemang på vår FB-sida.

Varmt välkommen i höst – vi ses!
Maria Kanje, producent

Logotyp Kalmar läns museum
2020 Kalmar läns museum,


Vill du ändra dina uppgifter?
Uppdatera dina uppgifter eller avanmäl dig.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Mönster för Kalmar läns museum