Copy
Senaste nytt från Kalmar läns museum

Onsdag 11 november 18.00

Ett liv i rödmetallens skimmer


Metaller i helig tjänst

Michaela Ivarsdotter är metallkonstnär och kopparslagarmästare – i fjärde generationen. Hon är uppvuxen i Vislanda, ett litet samhälle i Alvesta kommun. 15 år gammal meddelade hon sin far, Ivar Andersson, att hon ville gå i lära hos honom. Genom åren har Michaela genomfört många unika uppdrag för svenska kyrkan på olika platser i Växjö stift, men också i andra delar av landet. Under kvällen berättar Michaela om sitt yrkesliv i rödmetallens skimmer. Hon lyfter fram historien bakom några utvalda uppdrag och berättar i ord och bild om hela processen från ax till limpa. Vi får också ta del av hennes arbete med att dokumentera kopparslagaryrket och får veta lite om det kopparslagarmuseum hon driver i Karlskrona.

Boka din biljett här >>

Söndag 15 november 11.00–16.00

Kronandagen i koncentrat 2020

Regalskeppet Kronan är världens största pågående marinarkeologiska undersökning. Tusentals föremål har bärgats ur djupet sedan 1980 och forskningen kring dem ger oss ovärderliga kunskaper om livet för människorna ombord och i 1600-talets Sverige. Under Kronandagen tar du del av senaste nytt kring forskningen, fynden och framtidsplanerna.

Entré: 125 kr, 75 kr för dig som har årskort.

Obs! Viktigt! På grund av Covid-19 tillämpar vi föranmälan till samtliga programpunkter under dagen för att kunna genomföra evenemanget på ett tryggt och säkert sätt. Antalet platser till de olika programpunkterna är begränsat.

När du har köpt din biljett till Kronandagen, kontaktar du vår reception och bokar in dig på föredrag, guidningar och visningar av konservatorernas laboratorium. Ring på 0480-45 13 00, mejla till reception@kalmarlansmuseum.se eller titta in till oss!
 

Läs mer och se programmet här >>
Boka din biljett här >>

Museimagasinet
– Kalmar läns museums podd


Nya avsnitt!

Poddserien Regalskeppet Kronan – Ett skepp i stormaktens centrum fortsätter!

Säsong 1, avsnitt 2:

Regalskeppet Kronan – Ett skepp i krig och fred

Vad hade Kronan egentligen för huvudsaklig funktion? Vilken var hennes hemmahamn? Och vad representerade Kronan i samhället, för makten och omvärlden?
Lars Einarsson, projektledare för Kronanundersökningarna berättar i del två i vår serie om Kronan som representant för stormaktstidens Sverige. Programledare är Pia-Lena Björnlund, pedagog för Kalmar läns museum. Inspelning och redigering Andreas Juhl.

Specialavsnitt:

Musiken på Kronan, specialavsnitt med Mare Balticum

Hur lät musiken på Kronans tid? Ensemble Mare Balticum är en grupp klassiskt skolade musiker, specialiserade på tidig musik fram till och med 1600-talet från länderna kring Östersjön (Mare Balticum).

Ensemblen bildades 1989 och är en del av Musik i Syd i Skåne. Den har sedan 1980-talet regelbundet samarbetat med Kalmar läns museum och Kronanprojektet.

En viktig del av ensemblens repertoar är musikstycken från regalskeppet Kronans tid, vilka spelas på samtida instrument.

 

Stötta Museimagasinet!

Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om du kan stötta oss med ett bidrag. Swisha till 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!

Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett.

Museimagasinet finns på www.kalmarlansmuseum.se/podcast  eller där poddar finns.

Veckans luncher på
Restaurang & Kafé Ångkvarnen

Måndag
Fläskgryta med kött från Västerslät. Med lök, bacon och grädde. Serveras med ris och broccoli från Solmarka.    125 kr
Tisdag
Grillade kycklingklubbor av kyckling från Öland. Serveras med potatisgratäng och bearnaisesås och morötter från Solmarka gård.    125 kr
Onsdag
Köttfärslimpa av färs från Mysinge och Västerslät. Serveras med champinjonsås, rårörda lingon, pressgurka och helstekt Solmarkapotatis.  125 kr
Torsdag
Kurdisk nötköttsgryta, ”Tava” av kött från Mysinge. Med aubergine, tomat och paprika. Serveras med ris och morotstzatziki.    125 kr
Fredag
Kycklinggryta med  Öländsk kyckling, med bacon, champinjoner, soltorkade tomater, gul lök och grön paprika. Serveras med ris och rostade kidneybönor.    125 kr
Veckans vegetariska
Krämig lasagne med sojafärs och  mozarella. Serveras med tomat- och rödlökssallad och basilkakräm.  125 kr
Veckans fisk
Saffransdoftande fiskgryta  med lax, torsk och räkor. Serveras ed broccoli, kokt Solmarkapotatis och aioli.  125 kr
Fredagsspecial
Ångkvarnens hamburgare med färs från Mysinge och Västerslät. Med cheddarost, syltad rödlök, tomat, gurka, sallad och härbakat bröd. Serveras med friterad klyftpotatis från Solmarka gård, coleslaw och tryffelaioli.    169 kr

Lunch serveras 11.30–14.00. Kaffe och salladsbuffé ingår. Läs mer här >>
Logotyp Kalmar läns museum
2020 Kalmar läns museum,


Vill du ändra dina uppgifter?
Uppdatera dina uppgifter eller avanmäl dig.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Mönster för Kalmar läns museum