Copy
Senaste nytt från Kalmar läns museum

Onsdagsprogrammen är i full gång!

I veckan hölls en trevlig exkursion på Stensö ledd av Lennart Nilsson och på onsdag berättar Christin Carlström om sin resa till Indien (slutsålt).

På grund av Covid-19 tar vi endast in 30 besökare per evenemang. Biljetterna tar därför slut ganska fort. Passa därför på och köp din biljett innan de tar slut!

Nu har vi dubblerat Peter Danielssons populära föreläsningar och ett fåtal platser finns kvar.

Evenemangskalendern hittar du här >>

Föreläsning om Sandby borg

Arkeologidagen 2020

Med Helena Victor, arkeolog

Årets arkeologidag firades med en föreläsning av Helena Victor, på grund av rådande omständigheter begränsad till 30 åhörare. Vi spelade därför in föreläsningen som nu kan ses här >>

Onsdag 30 september 18.00

Himmel, jord och vatten
i en biskopskräkla från Glasriket

Med Jan-Olof Johansson, biskop emeritus och Erika Lagerbielke, professor i glasdesign

Biskopen har tre kännetecken; en mitra som bärs på huvudet, biskopskorset som bärs i en kedja om halsen och kräklan som bärs i handen. Eftersom Kalmar var ett eget stift fram till 1915, finns alla dessa tre i stiftets båda ”säten”, Växjö och Kalmar. De äldsta kräklorna som finns i Växjö stift, en i Kalmar domkyrka och en i Växjö domkyrka, är från 1800-talet och av trä. Den yngsta kräklan, Sigfridskräklan, är från 2011 och designad av Erika Lagerbielke, professor i glasdesign. Biskop emeritus, Jan-Olof Johansson, berättar dels om biskopens kännetecken och tillsammans med Erika Lagerbielke om hur Sigfridskräklan kom till och om symboliken som finns ”inbyggd” i den. 

Biljett: 125 kr, 75 kr med årskort. Boka din biljett här >>
 

Åtgärder till följd av Covid-19
Vi vill att du som besökare på Kalmar läns museum ska känna dig trygg och säker hos oss. Kalmar läns museum följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer kring hanteringen av Coronaviruset. Därför har vi har vi kraftigt begränsat antalet platser till de olika programmen. Med 30 deltagare per program istället för 85 ”som vanligt”, har du en meters avstånd mellan dig och andra på alla håll!

Handsprit kommer att finnas tillgänglig vid ingången till Kronansalen och andra lokaler där programmen hålls. Vi kommer också att öppna Kronansalen tidigare inför varje program för att undvika köbildning.

Vi bryr oss om våra besökare och våra medarbetare. Är vi sjuka stannar vi hemma och det vill vi att du också gör.

Veckans luncher på
Restaurang & Kafé Ångkvarnen

Måndag
Helgrillad fläskkarré av Västerslätgris med rosmarin och äpple. Serveras med potatisgratäng och äppelskysås    125 kr
Tisdag
Nötgryta med kött från Mysinge med champinjoner, lök, vitlök, senap och grädde. Serveras med ris och broccoli från Solmarka gård    125 kr
Onsdag
Biff á la Lindström av Mysingefärs. Serveras med dragonsmör, skysås samt helstekt Solmarkapotatis   125 kr
Torsdag
Isterband från Västerslät med dillstuvad potatis och picklade rödbetor från Solmarka gård    125 kr
Fredag
Ugnsstekt kycklingfilé från Öland med bearnaisesås, rostade grönsaker och helstekt potatis från Solmarka gård    125 kr
Veckans vegetariska
Auberginegryta med tomat, vitlök och grön paprika. Serveras med ugnsbakad gul och röd lök och bulgur med vermicellipasta   125 kr
Fredagsspecial
Ångkvarnens hamburgare med färs från Mysinge och Västerslät. Med cheddarost, syltad rödlök, tomat, gurka, sallad och härbakat bröd. Serveras med friterad klyftpotatis från Solmarka gård, coleslaw och tryffelaioli    169 kr

Lunch serveras 11.30–14.00. Kaffe och salladsbuffé ingår. Läs mer här >>

Digitala Bötterumsmässan 2020

Den vanliga Bötterumsmässan behövde tyvärr ställas in på grund av Covid-19. Istället tar vi en liten del av mässan hem till dig!

Genom några filmer och en podd lyfter vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk. Just nu släpper vi en filmserie där fönsterhantverkaren Krister Tauber visar hur du renoverar dina gamla fönster, steg för steg.

Följ den digitala Bötterumsmässan här >>

Och välkommen till Bötterumsmässan lördagen den 4 september 2021. Då firar mässan 5-årsjubilemum och Kalmar läns museum och Kalmar läns hembygdsförbund firar 150-årsjubileum!

Logotyp Kalmar läns museum
2020 Kalmar läns museum,


Vill du ändra dina uppgifter?
Uppdatera dina uppgifter eller avanmäl dig.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Mönster för Kalmar läns museum