Copy
Senaste nytt från Kalmar läns museum

Fönsterrenoveringens dag!

Den 30 maj är det ännu en gång dags för Fönsterrenoveringens dag. Trots virusrisken ställs inte arrangemanget in – att renovera fönster än nämligen en ypperlig aktivitet i isoleringstider!

Snart firar byggnadsvårdare i hela Sverige Fönsterrenoveringens dag. Arrangörernas syfte är att lyfta de miljömässiga, ekonomiska och estetiska fördelarna med att vårda sina fönster i stället för att byta ut dem. I vanliga fall anordnas mängder av aktiviteter runt om i landet: workshops, kurser, utställningar och stadsvandringar. I år fokuserar man främst på att inspirera och undervisa husägare om hur de själva på bästa sätt tar hand om sina gamla fönster.

För att fira släpper vi ett specialavsnitt av vår podd Museimagasinet som publiceras imorgon, den 30 maj, på denna plats: www.kalmarlansmuseum.se/podcast/
Medverkar gör Adam Norman, programledare, Liselotte Jumme, byggnadsantikvarie för Kalmar läns museum samt Krister Tauber, fönsterhantverkare med firman Utmarkens fönsterrenovering i Orrefors. Museimagasinet finns även på Spotify.

Gustav Vasas landstigning på Stensö udde

I dagarna är det precis 500 år sedan den blivande kung Gustav Vasa steg i land vid Stensö udde i Kalmar. Landstigningen den 31 maj 1520 har uppmärksammats med flera olika monument under århundradenas gång. Men varför var landstigningen så viktig? Hur vet man att den verkligen har ägt rum? Och visste Gustav Vasa att han skulle bli Sveriges kung redan när han satte fötterna på fast mark några kilometer söder om Kalmar slott?

Detta reder vi ut i vår podcast museimagasinet! Gäst är Peter Danielsson, historiker, och Maria Kanje, producent, är programledare. En stor del av programtiden ägnas åt att svara på det ovanligt stora antalet lyssnarfrågor. Vi får bland annat veta något om hur Gustav Vasa var som äkta make till sina tre fruar.

Ni kan bland annat lyssna via Spotify eller på vår hemsida (publiceras den 31 maj): www.kalmarlansmuseum.se/podcast/

Mycket nöje!

Veckans meny på
Restaurang & Kafé Ångkvarnen

Måndag
Ångkvarnens kycklingfilé med sparrissås och rostade grönsaker. Serveras med friterad solmarkapotatis    119 kr
Tisdag
Köttfärslimpa av Mysinge- och Västerslätfärs. Serveras med champinjonsås, rårörda lingon, pressgurka och ugnsstekt Solmarkapotatis    119 kr
Onsdag
Stekt pankopanerad strömmingsflundra som marinerats över natten. Serveras med skirat smör, rårörda lingon och potatismos    119 kr
Torsdag
Honung och ingefärsmarinerad fläskkarré från Västerslät. Serveras med vitlöksskysås och helstekt solmarkapotatis    119 kr
Fredag
Ångkvarnens wallenbergare med potatispuré, ärter, skirat smör och rårörda lingon    119 kr
Veckans vegetariska
Auberginegryta med tomat, vitlök och paprika. Serveras med ugnsbakad lök och bulgur med vermicellipasta    119 kr

Hämta din lunch! Antingen beställer du som vanligt i restaurangen, eller så kan du förbeställa på 0480-45 13 60 och hämta i museets reception. Vi tar även Swish.

Vi kör även ut dagens/veckans rätt gratis inom en radie av ungefär 5 km från museet. Beställ senast 9.30 på 0480-45 13 60. Minsta beställning är fyra portioner.

Restaurang & Kafé Ångkvarnen är en elevrestaurang. Det innebär att Kalmar kommun subventionerar lunchen för gymnasieungdomar som hämtar den.
Läs mer om elevluncher på Kalmar kommuns hemsida >>

Som vanligt kan du även köpa lunchlådor med tidigare dagars rätter. En lista över vad som finns kvar finns i restaurangen.

Ta med en lunchlåda eller kaffe och sitt en stund i solen utanför museet!

Veckans meny och aktuell information hittar du på www.kalmarangkvarn.se.

Välkommen!

Logotyp Kalmar läns museum
2020 Kalmar läns museum,


Vill du ändra dina uppgifter?
Uppdatera dina uppgifter eller avanmäl dig.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Mönster för Kalmar läns museum