Copy
Senaste nytt från Kalmar läns museum

Museimagasinet: Livet och döden i borgen

Nu är vi tillbaka med ännu ett spännande avsnitt om Sandby borg. Den här gången pratar vi bland annat om hur arkeologin kan avslöja vilka det var som levde i och runt borgen och om hur villkoren för dem såg ut. Vi omfamnar särskilt kvinnoperspektivet. Hittills har man funnit inte mindre än sju förgyllda reliefspännen i smyckesgömmor i sju olika hus i borgen. Den typen av smycke är starkt förknippat med kvinnor men också med en elit. Det var inte vem som helst som bar dem och inte heller när som helst. Är det sannolikt att så många kvinnor ur det absoluta toppskiktet tillhörde samma region? Och varför har man hittat så få kvinnor i borgen?

Programledare är Pia-Lena Björnlund för Kalmar läns museum och våra gäster är Helena Victor, enhetschef för Museiarkeologi sydost, Kalmar läns museum, arkeolog, fil dr. och projektledare för Sandby borg samt Ludvig Papmehl-Dufay, Universitetslektor vid Linnéuniversitetet och projektledare för Sandby borg.

Du kan lyssna på Museimagasinet via vår hemsida: https://www.kalmarlansmuseum.se/podcast/

Eller där poddar finns!

Nu kan du stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21.
Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!

Stensö i våra hjärtan – exkursion på Stensö

Med Lennart Nilsson, ekolog, Kalmar

Vi möts vid Stensötorpet för en härlig vandring och får genom Lennart Nilsson veta mer om områdets natur och kulturhistoria. Kläder efter väder! Vi går cirka 3 kilometer i lugn takt och gör flera stopp på vägen. 

Biljetten måste vara köpt i förväg och visas upp vid ankomst till Stensö. Drop in ej möjligt denna kväll.

Biljett: 125 kr, 75 kr med årskort.
Boka din biljett här >>

Covid-anpassad exkursion:

Åtgärder till följd av Covid-19: Under exkursionen håller vi armlängds avstånd! Föreläsaren kommer att ha ljudförstärkning så att alla kan höra bra.

Historieklubben

I samarbete med Kalmar Stads Hembygdsförening.

På onsdag drar Historieklubben igång igen! Historieklubben finns till för historieintresserade barn runt 9–12 år.

Vi träffas på Kalmar läns museum varannan onsdag klockan 17.30–19.00 under skolans terminer med start onsdag 16 september.
Övriga datum:
 30/9, 14/10, 28/10, 11/11, 25/11, 9/12

Vi lär oss en massa om livet förr, ser de olika utställningarna, gör ibland egna utställningar, medverkar i en del av länsmuseets verksamhet under skolans lovdagar och upptäcker spännande saker bakom kulisserna.

Ledare är Helen Eklund, museipedagog.

Det kostar inget att vara med i Historieklubben, men föranmäl dig till Helen så vi vet att just du kommer!

Anmälan: helen.eklund@kalmarlansmuseum.se
(Det går bra att ”hoppa in” i klubben även efter terminsstart!)

Veckans luncher på
Restaurang & Kafé Ångkvarnen

Måndag
Ugnsstekt kycklingfilé från Öland med apelsinsås och broccoliris    125 kr
Tisdag
Kåldolmar av färs från Mysinge och Västerslät. Serveras med potatispuré, rårörda lingon och gräddsås    125 kr
Onsdag
Krämig fiskgryta med lax, torsk, räkor, fänkål och vitt vin. Serveras med bladspenat och ugnsbakad strimlad röd paprika    125 kr
Torsdag
Kurdisk biffgryta med kött från Mysinge med gul lök, sivri-paprika (mellanstark), tomat och gul paprika. Serveras med ris och tzatziki    125 kr
Fredag
Gräddstuvad pyttipanna med stekt ägg och inlagda Solmarkarödbetor    125 kr
Veckans vegetariska
Bönbiff med persilja, vitlök, gul lök och majs. Serveras med tomatsås och örtaioli samt rostade rotfrukter från Solmarka gård    125 kr
Fredagsspecial
Ångkvarnens hamburgare med färs från Mysinge och Västerslät. Med cheddarost, syltad rödlök, tomat, gurka, sallad och härbakat bröd. Serveras med friterad klyftpotatis från Solmarka gård, coleslaw och tryffelaioli    169 kr

Lunch serveras 11.30–14.00. Kaffe och salladsbuffé ingår. Läs mer här >>

Gammaldags rosor

Digitala Bötterumsmässan 2020

Du har väl inte missat filmen om gammaldags rosor? Välkommen in i Monicas underbara rosenträdgård. Här lär du dig nästan allt om hur du tar hand om dina rosor och olika sorter. Se videon här >>

Mycket nöje!

Denna film är en del av vår digitala satsning för Bötterumsmässan. Genom några filmer och en podd lyfter vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk under sommaren och hösten 2020.

Och välkommen till Bötterumsmässan lördagen den 4 september 2021. Då firar mässan 5-årsjubilemum och Kalmar läns museum och Kalmar läns hembygdsförbund firar 150-årsjubileum!

Logotyp Kalmar läns museum
2020 Kalmar läns museum,


Vill du ändra dina uppgifter?
Uppdatera dina uppgifter eller avanmäl dig.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Mönster för Kalmar läns museum