Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 17/2015
Headlines
Begeleiding startende docenten effectief tegen uitval
Op verzoek van het ministerie van Onderwijs besteedt de Lerarenkamer speciale aandacht aan de begeleiding van startende docenten. Nog teveel beginnende leraren haken af doordat ze verdrinken in alles wat op hen afkomt. Zeker in het speciaal onderwijs is het risico groot.
Conferentie over toekomst schoolvak Duits
Op donderdag 23 april is het de vierde landelijke Dag van de Duitse taal. Op deze dag wordt onder meer de conferentie ‘De toekomst van het vak Duits in de grensstreek – van PO tot HBO’ georganiseerd.
51 basisscholen dingen mee naar TechniekTrofee 2015
Wie mag zich dit jaar de beste techniekschool van Nederland noemen? 51 scholen die techniekonderwijs hoog in het vaandel hebben staan, schreven zich in voor de TechniekTrofee 2015. Dat is ruim 40 procent meer inschrijvingen dan verleden jaar.
 
Nederland scoort goed in Europese studie naar middelbaar beroepsonderwijs
Het Nederlands middelbaar beroepsonderwijs (mbo) scoort goed in het Europese rapport 'On the way to 2020: Data for vocational education and training policy'. In het rapport worden de ontwikkelingen binnen het mbo in heel Europa onderzocht en met elkaar vergeleken. Dit meldt de MBO Raad. 
'Betere taalvaardigheid peuter wanneer vader vaker voorleest'
Kinderen van tussen de twee en drie jaar die vaker voorgelezen worden door hun vader, hebben betere cognitieve vaardigheden en taalvaardigheden dan kinderen waarvan de vader niet voorleest. Op 5-jarige leeftijd hebben de peuters die regelmatig voorgelezen worden ook een beter boekbegrip. 
Cursus helpt docent kindermishandeling te herkennen
Het volgen van een online cursus zorgt ervoor dat leraren kindermishandeling leren herkennen. Wanneer de leraren een cursus volgen krijgen ze meer kennis over mishandeling en huiselijk geweld en weten ze beter hoe ze moeten handelen. Dit blijkt uit onderzoek van PI Research, zo meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
M3V adviespartners
Column
De Leerlingluisteraar

Vandaag ben ik te gast op een middelbare school. Als ‘luisterprofessional’. Om onderwijsmensen te helpen luisteren naar verhalen van leerlingen. Het plan is om met die leerlingen een wandeling te maken. Wat gaat het brengen als we ruimte maken voor wat er bij hen leeft? Ik loop een ruimte binnen waar leerlingen in groepen van zes rustig aan het werk zijn. Op zoek naar Mesud.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.