Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 5/2016
Headlines
'Algemene Rekenkamer bevestigt dat onderwijshuisvesting tekortschiet'
Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs geven hun schoolgebouw gemiddeld het rapportcijfer 5,7. Deze conclusie van de Algemene Rekenkamer (ARK) bevestigt volgens de PO-Raad dat de kwaliteit van de onderwijshuisvesting tekortschiet. De ARK vindt dat de overheid weinig ambitie laat zien om onderwijshuisvesting aan te laten sluiten bij de eisen van deze tijd.

In drinkpakjes van schoolkinderen zit meer suiker dan in cola
Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat er teveel suiker zit in drinkpakjes die kinderen mee naar school nemen. In sommige drinkyoghurt zit zelfs meer dan zes klontjes suiker. Dit is in strijd met de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad.
 

In vijf jaar tijd volledig rookverbod op scholen
De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de invoering van de Europese tabaks-productenrichtlijn. Verder heeft de Kamer ingestemd om in vijf jaar tijd een volledig rookverbod op scholen te realiseren op voorstel van Dik-Faber van de ChristenUnie. Nieuw is dat de schoolpleinen daar ook onder komen te vallen.

AOb wil zorgen over passend onderwijs onder aandacht politiek brengen
De Algemene Onderwijsbond (AOb) start een petitie om de zorgen van het onderwijspersoneel omtrent passend onderwijs onder de aandacht van de politiek te brengen. Het principe van passend onderwijs zou goed zijn, zo meldt de AOb op haar website, maar de huidige omstandigheden maakt de wet onuitvoerbaar.

Leraren geven lager schooladvies VO om rekentoets
Leraren van de basisschool geven soms een lager advies voor de middelbare school dan het eigenlijke niveau van een groep-8 leerlingen. De docenten zouden dit doen omdat ze verwachten dat de leerling de verplichte rekentoets niet zal halen. 

'Jongens gebaat bij verplichte seksuele voorlichting op school'
Jongens op de middelbare school hebben baat bij extra lessen seksuele voorlichting. Zo leren zij zich respectvol te gedragen tegenover meisjes en vrouwen en denken zij genuanceerder over hun eigen mannelijkheid. Dit zou blijken uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
IPON
Column
Gepersonaliseerd leren heeft de toekomst

In onze tegenwoordige maatschappij is men steeds meer getuige van innovaties op het gebied van ‘gepersonaliseerd’ leven. Deze snelheid van werken, leven en ontwikkelen is onomkeerbaar. Ook het onderwijs is hieraan onderhevig. Met name sinds de opkomst van de nieuwe digitale tijd, zijn scholen steeds meer op zoek naar een identiteit die voor hen het meest geschikt is. Echter, het traditionele onderwijssysteem, zoals dat doorgaans nog op verreweg de meeste scholen gehanteerd wordt, lijkt inmiddels achterhaald te zijn geworden. 

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.