Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 47/2016
Headlines
Vakbonden trekken aan de bel over de positie van de (jonge) docent
Meer coaching, meer zeggenschap, sneller een vaste aanstelling voor starters en het vastleggen van de gemiddelde klassengrootte. Dat zijn in het kort de oplossingen van de Groene Golf, de jongerenbeweging van de Algemene Onderwijsbond (AOb) voor de knelpunten die jonge docenten tegenkomen in het onderwijs. 

ABC van het voortgezet onderwijs
Dagelijks gaan er bijna 1 miljoen jongens en meisjes naar een middelbare school. Niet alleen omdat het volgens de wet moet, maar ook omdat het merendeel van de ouders, docenten, leerlingen, onderwijskundigen en politici ervan overtuigd is dat een goede schoolopleiding leidt tot een goede vervolgopleiding, een goedbetaalde baan en een beter en gelukkiger leven.

Kamer wil boerka's op school verbieden
De Tweede Kamer debatteert vandaag over een verbod op gezichtsbedekkende kleding, zoals boerka's en bivakmutsen, in delen van de openbare ruimte. Het gaat dan om plekken als overheidsgebouwen, het openbaar vervoer, zorginstellingen en scholen. Een meerderheid van de Kamer is voorstander van het plan maar Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, is principieel tegen een boerkaverbod op onderwijsinstellingen.

Minister geeft duidelijkheid over schoolkosten mbo
Scholen mogen leermiddelen voorschrijven, maar niet op welke wijze de student deze leermiddelen verkrijgt. Deze conclusie staat in een brief van de minister Bussemaker van Onderwijs die gisteren aan de Tweede Kamer is gestuurd. 
 

Met korting naar jaarcongres HRM & het Onderwijs op 29 november
Al 8 jaar is HRM & het Onderwijs – met jaarlijks ruim 200 deelnemers – het platform voor HR, bestuurders en schoolleiders werkzaam in de onderwijssector (po, vo, mbo, hbo en wo) en voorschools onderwijs. Tijdens het jaarcongres wordt een nieuw perspectief gegeven op (be)sturing en organisatie van het onderwijs.

Nederlandse lerarenopleidingen aan de maat
De kwaliteit van de Nederlandse tweedegraads lerarenopleidingen is voldoende. Van de 126 beoordeelde hbo-bacheloropleidingen tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad zijn er 24 opleidingen met het eindoordeel goed (19 procent). Bij een groot deel van de opleidingen (120) worden één of meer criteria ('standaarden') als goed beoordeeld.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
Onderwijsspecialist
Interview
Leraren woedend op Onderwijscoöperatie om Lerarenregister: 'Het is een schijnoplossing'

De Tweede Kamer stemde onlangs voor de wet ‘Beroep Leraar’ met een nieuw verplicht lerarenregister, dat onbevoegd lesgeven moet terugdringen en de nascholing van docenten bijhoudt. Als ook de Eerste Kamer de wet goedkeurt, moeten leraren vanaf 1 januari 2017 ingeschreven staan in het register. Vanaf 2026 is zelfs ontslag mogelijk als een docent niet aan de eisen van het register voldoet. Duizenden docenten zijn woedend op de Onderwijscoöperatie, de initiator van het lerarenregister. Het register zou van bovenaf zijn opgelegd. Ook de Raad van State bekritiseerde de gang van zaken. Leraren in Actie verzamelde al bijna 20 duizend handtekeningen voor de petitie ‘Stop dit lerarenregister’. De Nationale Onderwijsgids vroeg vier docenten naar hun mening. 

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.


This email was sent to controle@nationale-media.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nationale Onderwijsgids · Griffeweg 9 · Groningen, Groningen 9724 GE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp