Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 2/2016
Headlines
Wetsvoorstel geeft meer ruimte voor nieuwe scholen
De vrijheid van onderwijs viert volgend jaar haar honderdjarig jubileum, maar de uitwerking van artikel 23 in de Grondwet is al lang niet meer van deze tijd.
Meer basisscholen nemen IQ-test af voor schooladvies
Het aantal basisscholen dat leerlingen van groep 8 een intelligentietest laat doen, neemt toe. Sinds 2015 is het advies van de basisschool leidend voor plaatsing van de leerlingen in het voortgezet onderwijs. De score op de eindtoets telt daarbij in principe niet meer mee. Basisscholen gebruiken de IQ-test om hun advies beter te kunnen onderbouwen.
 
SP wil werkdruk leraren onafhankelijk laten onderzoeken
De rechtszaak van wiskundedocente Denise Hupkens tegen de Leidse onderwijsstichting SCOL doet de discussie over de werkdruk in het onderwijs hoog oplaaien. Ook in de Tweede Kamer is het onderwerp van gesprek. Zo heeft de SP-Kamerlid Jasper van Dijk aan staatssecretaris Dekker gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen.
Petitie voor meer leerkansen voor mensen met verstandelijke beperking
De academie voor Zelfstandigheid is een petitie gestart voor het creëren en financieren van opleidings-mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking, ook na het 18e levensjaar.
'Duurzame feedback helpt studenten kritisch na te denken'
Door studenten duurzame feedback te geven worden ze gestimuleerd om te proberen de leerstof echt te doorgronden en er kritisch over te gaan nadenken. Dat stelt promovendus Gerry Geitz aan de Open Universiteit in haar proefschrift 'Sustainable Feedback in Higher Education: Relation Between and Changeability of Self-Efficacy, Goal Orientation, and Learning Behavior'.
Sociaal isolement versterkt slechte taalontwikkeling bij kinderen
Jonge kinderen met een taalachterstand hebben vaak problemen op sociaal vlak. Zo worden deze kinderen vaak buitengesloten van samen spelen. Hierdoor loopt taalontwikkeling vaak nog meer een achterstand op, blijkt uit Noors onderzoek.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
De Bibliotheek op school
Column
Doelgerichte digitale didactiek: de online quiz voorbij

Klaslokalen zonder computer zijn in Nederland vrijwel niet meer te vinden. Klaslokalen zijn tegenwoordig verbonden met het internet. Sommige scholen gaan verder en willen werken ‘in the cloud’. De digitale mogelijkheden zijn kortom eindeloos geworden. Elke docent kan gebruik maken van ongekende nieuwe digitale mogelijkheden.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.