Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 18/2015
Headlines
Bibliotheek op School bevordert leesmotivatie vooral bij meisjes
Het leesbevorderings programma de Bibliotheek op School behaalt goede resultaten in het stimuleren van leesvaardigheid onder basisschoolkinderen. Bij meisjes zijn de meeste positieve effecten zichtbaar. Zij gaan niet alleen vooruit in hun leesvaardigheid, ook de motivatie om in hun vrije tijd een boek te pakken neemt toe. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden, zo meldt het vakblad Jeugd in School en Wereld.
Voorlezen helpt kleuterbrein met taalverwerking en zelfstandig lezen
Het kleuterbrein laat meer activiteiten in de hersengebieden zien die taal verwerken wanneer zij een verhaal te horen krijgen, wanneer zij regelmatig voorgelezen worden. Voorlezen zou de hersenen van kleuters klaarmaken voor taalverwerking en zelfstandig lezen, blijkt uit onderzoek van kinderartsen en neurowetenschappers van het Cincinnati Children's Hospital in de Verenigde Staten.
Proef 'Regelluwe scholen' blijft privilege excellente scholen
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs gaat de pilot 'Regelluwe scholen' niet uitbreiden naar scholen zonder de status 'excellent'. Dat blijkt uit een brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Dekker negeert daarmee de wens van het onderwijsveld.
SP zoekt docenten speciaal onderwijs voor online onderzoek
De SP wil inzicht krijgen in de dagelijkse praktijk van het speciaal onderwijs. Hiervoor zoekt de partij docenten uit het speciaal onderwijs voor een online onderzoek.
Mbo flexibeler door samenvoeging vmbo en havo
Het mbo zou sneller nieuwe opleidingen moeten lanceren en de curricula aanpassen om aan te sluiten op nieuwe eisen van het bedrijfsleven. Dit staat in het manifest: 'Tien bouwstenen voor een toekomstbestendig beroepsonderwijs' waaronder de Mbo raad, jongerenorganisatie JOB en de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding hun handtekening hebben gezet.
'Rekentoets verplicht op mbo, maar docent kan zelf vaak niet goed rekenen'
Uit een rapport van belangenvereniging Jongeren Organisatie voor Beroepsonderwijs blijkt dat mbo-docenten zelf vaak niet goed kunnen rekenen. Dit terwijl er nu een verplichte rekentoets is voor de leerlingen op het mbo. Voor de docenten zou er nu nog te weinig begeleiding en ondersteuning zijn.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
Belasting & Douane Museum
Column
Oplossingsgericht werken met de wondervraag
Eerst was er afwezigheid. Die van het soort dat niet zo opvalt. Af en toe een dagje ziek. Volgende dag weer aanwezig. Toen een incident. Woorden met een klasgenoot. Moeilijk te verklaren boosheid. Onverwacht veel verdriet. Daarna steeds vaker alleen zitten, achter in de klas. 
Dan weer afwezig. En een telefoontje van de receptioniste naar huis. ‘Nee, ze is niet ziek. Maar nee, ze kan ook niet naar school.’
We krijgen haar niet uit bed. 
 
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.