Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 14/2015
Headlines
Aanmelding Leraar van het Jaar 2015 geopend
Logo_dag_van_de_leraar_leraar_van_het_jaarTot en met 1 mei 2015 kunnen leraren, schoolleiders, onderwijs- ondersteuners, leerlingen en ouders hun favoriete docent aanmelden voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2015. Uit alle aanmeldingen kiest de beroepsjury een selectie van tien leerkrachten per onderwijssector, primair-, speciaal-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.
Onderzoek toont empathisch vermogen kinderen met autisme aan
Normal_copyright_stockfreeimages_kleinkind_oma_grootmoeder_bejaarde_handenKinderen met autisme blijken wel heel empathisch te zijn. Deze kinderen raken alleen sneller overprikkeld door andermans emoties, wat leidt tot meer agressie. Dit blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Carolien Rieffe van de Universiteit Leiden, zo meldt de universiteit.
'Ouders zorgleerlingen verdwalen in zorgregels'
Normal_normal_school_klas_lesSteeds meer mensen weten de weg niet meer te vinden in het ingewikkelde nieuwe zorgsysteem. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd en klagen over de kennis van de helpdeskmedewerkers en over de gebrekkige communicatie. Dit stelt MEE Nederland naar aanleiding van de uitkomsten van haar eerste monitoring.
'Overheid pakt tegengaan radicalisering jongeren verkeerd aan'
Normal_normal_normal_normal_7269Leraren, onderwijsexperts en de Algemene Onderwijsbond zijn van mening dat de overheid het tegengaan van radicalisering op scholen verkeerd aanpakken. De manier waarop het kabinet focust op het tijdig herkennen van radicalisering vinden zij te beperkt. De partijen vinden dat er meer gedaan moet worden aan diepgewortelde oorzaken.
'Nederlandse taalontwikkeling kleuters net zo goed in tweetalig onderwijs'
Normal_huiswerk_engelsDit schooljaar mochten twaalf basisscholen experimenteren met volledig tweetalig onderwijs. De Haagsche Schoolvereeniging zegt tevreden te zijn over de eerste resultaten van deze proef. Sinds een half jaar krijgen de kleuters les in het Nederlands en Engels. 
Universiteiten en hogescholen hoeven TTIP-verdrag niet te vrezen
Normal_vlag_eu_flag_europese_unieDe Europese Unie en de Verenigde Staten hebben in een gezamenlijke verklaring gezegd dat publieke diensten als onderwijs en gezondheidszorg buiten het vrijhandelsverdrag TTIP vallen. Begin februari waarschuwden universiteiten al voor het TTIP-verdrag, dat nationale wetten en regels aan de kant schuift om Amerikaanse en Europese bedrijven onbelemmerd toegang te geven tot elkaars markt.     
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
DUO
Column
‘Vorming moet weer centraal staan in het onderwijs’

We praten in het onderwijs veel over effectiviteit van leerprocessen, leerprestaties (evidence based natuurlijk), prestatie-indicatoren (zoals overhead, contacttijd), de student centraal, levenslang leren, enzovoorts. Maar waartoe dienen die processen eigenlijk? Waarom geven we onderwijs? Over die doelen praten we helaas niet zoveel.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.