Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 10/2016
Headlines
'Sterke toename dyslexie gevolg van slecht onderwijs'
Het aantal kinderen met dyslexie neemt de laatste jaren fors toe. Volgens deskundigen betekent dit echter niet dat er meer kinderen zijn met een taal- of leerstoornis. Het probleem is dat er vaak niet goed lesgegeven wordt, zegt bijvoorbeeld emeritus lector Effectief taal- en leesonderwijs. 

Dekker en Vogelzang in gesprek met leraren over werkdruk
Veertien basisschoolleraren uit heel Nederland schoven 7 maart aan bij staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dekker had hen, samen met de inspecteur-generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang, uitgenodigd om naar Den Haag te komen om te spreken over hun administratieve werkdruk.
 

SP onderzoekt huidige arbeidsomstandigheden kinderopvang
SP-Kamerlid Tjitske Siderius heeft laten weten een onderzoek te starten onder medewerkers in de kinderopvang. Het onderzoek vraagt de mening van de medewerkers over de arbeidsomstandigheden, de werkdruk, de kwaliteit en de veiligheid van het opvangen van kinderen.

Cinekid brengt het medialab naar de klas
Cinekid lanceert voor schooljaar 2016/2017 de Verdiepingsmodule Interactieve Media op School: een cursus om leraren in het basisonderwijs te stimuleren nieuwe media technieken op creatieve wijze toe te passen in het klaslokaal.

'Inspectie mag alleen oordelen of school voldoet aan deugdelijkheidseisen'
De Eerste Kamer heeft een initiatiefwetsvoorstel aangenomen waarin staat dat de Onderwijsinspectie alleen nog mag oordelen of een school voldoet of niet voldoet aan de wettelijke deugdelijkheidseisen. Het wetsvoorstel was ingediend door Kamerleden Bisschop, Van Meenen en Rog.

'Overheid moet onderwijsbenodigdheden mbo-studenten meefinancieren'
In een vandaag gelanceerd pamflet wordt het Kabinet gevraagd om de onderwijs-benodigdheden te compenseren voor alle minderjarige studenten in het mbo. Het pamflet is een initiatief van Leergeld Nederland, de belangenbehartiger voor mbo-studenten JOB, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de MBO Raad.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
actie
Column
Directeur lerarenopleiding Fontys: “Toekomstige lerarentekorten kunnen we nog niet wegwerken”

Lerarenopleidingen hebben de komende jaren de zware taak om het grote tekort aan docenten op te vangen. Uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijkt namelijk dat het voortgezet onderwijs nu 9000 extra leraren nodig heeft. Vooral de bètavakken en de talen kunnen wel wat extra mankracht gebruiken. Gebeurt dat niet, dan blijft de werkdruk voor de huidige docenten ongezond hoog, stelt de AOb. Anton van den Brink is directeur van de lerarenopleiding van de Fontys Hogeschool in Sittard. Hij ziet de problemen, maar is ook positief ingesteld. “Studenten lijken zich beter bewust van het arbeidsmarktperspectief.”

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.