Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 16/2014
Headlines
Cao voortgezet onderwijs: lonen met 1,2% omhoog en minder werkdruk

Na maanden getrouwtrek is er een onderhandelaars- akkoord tot stand gekomen voor de cao voortgezet onderwijs. “We hebben plussen voor jong en oud,” aldus AOb-bestuurder voortgezet onderwijs Ben Hoogeboom. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) is de cao een goede stap vooruit, al blijft het geven en nemen.

Meldingen van geweld en misbruik op school fors toegenomen

Het aantal meldingen over misbruik en geweld op school is in het afgelopen schooljaar fors gestegen. Dit blijkt uit het onderwijsverslag dat de Inspectie voor Onderwijs vandaag presenteerde. Het gaat om bijna 2300 meldingen van seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld, discriminatie en radicalisering.     

Meer focus nodig op leren dan gedrag in cluster-4 onderwijs
Leerlingen met een cluster-4 indicatie lopen vaak leerachterstand op doordat leerkrachten zich nog te veel richten op voorkomen van storend gedrag dan op lesgeven. Dit zegt Regina Stoutjesdijk van de Universiteit Leiden. Op het ministerie van Onderwijs gaf zij een lezing over haar onderzoek naar emotionele en gedragsproblemen bij kinderen in het speciaal onderwijs.
Landelijke staking gepland voor MBO
Na de eerdere regionale stakingen, lijkt er nu sprake van een landelijke stakingsdag door docenten en overig onderwijspersoneel in het mbo. Hiermee dreigen de onderwijsvakbonden na het mislukte cao-overleg met de MBOraad.   
Toegankelijkheid van het onderwijs steeds meer in gevaar
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Uit het jaarlijkse onderwijsverslag die de Inspectie van het Onderwijs vandaag presenteerde blijkt de toegankelijkheid onder hoge druk staat door de grote focus op rendementen. Vicevoorzitter Eduard Schmidt: “Het is belangrijk dat iedereen met het talent en de motivatie hoger onderwijs kan volgen.      
Schoolkleding.nl vereerd met opdracht Aruba
De schoolkinderen op Aruba zijn door Schoolkleding.nl voorzien van maar liefst 11.000 bijzondere shirts. De speciale t-shirts werden gedragen tijdens het koninklijk bezoek afgelopen november en zullen nu worden ingezet voor de aanstaande Koningsspelen. 
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
Column
Wat een avontuur: Op een onbewoond eiheiheiland!
In een groep 7 zijn kinderen in de gymzaal druk aan het bouwen. Ze maken, van al het aanwezige materiaal – bruggen, kast, banken, dikke mat, dunne matten, klimrek, en meegenomen doeken, knijpers en tape –  het onbewoonde eiland waar ze al weken in de klas mee aan de slag zijn geweest. Ze hebben al een kaart gemaakt, de rollen verdeeld, weten dus wie, wat, waar gaat doen. En als het klaar is, gaan ze spelen! Ja! Ze hebben er zin in!
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.