Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 14/2014
Headlines
Actie voor gratis schoolfruit van start
Deze week is de schoolfruitactie van de Nationale Onderwijsgids van start gegaan. 
Om het eten van fruit te stimuleren onder kinderen verloten wij een maand lang gratis fruit! 
 
Plusklas niet de oplossing voor hoogbegaafde kinderen
Plusklassen instellen is niet de oplossing voor hoogbegaafde kinderen. Dat zegt specialist hoog- begaafdheid Henny van Hal. Op het Festival van Talent in Arnhem afgelopen weekend gaf zij workshops over ontwikkelingsvoorsprong en hoogbegaafd zijn.
Onderwijsinspectie wil betere schoolleiders
De Onderwijsinspectie concludeert uit onderzoek dat ruim een derde van de schooldirecteuren beneden verwachting presteert. Over het algemeen functioneren schoolbestuurders “naar behoren”, maar volgens de Inspectie is er zeker ruimte voor verbetering.
Hersenafwijkingen autisme mogelijk al in de baarmoeder
Het brein van baby's die lijden aan autisme ziet er waarschijnlijk al anders uit tijdens de zwangerschap. Negentig procent van de kinderen die gediagnosticeerd zijn met autisme hebben afwijkingen in de prefrontale cortex, ofwel de voorhersenen. 
Meer uitval en minder doorstroom door financiële maatregelen
Het afschaffen van de basisbeurs en de ov- studentenkaart heeft desastreuze gevolgen voor de kenniseconomie. Dat concludeert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) uit het onderzoek “Kabinetsmaatregelen Hoger Onderwijs” van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) dat afgelopen week verscheen. Aan het onderzoek deden ruim 6000 studenten mee. Volgens de LSVb spreekt het onderzoek boekdelen. Voorzitter Jorien Janssen: ‘16% van de studenten ziet af van een opleiding, dit is onacceptabel. 
Instroomproject bereidt aankomende pabo'ers voor op nieuwe eisen
Vanaf 1 augustus 2014 is er voor scholieren en studenten die naar de pabo willen een tijdelijk ondersteuningsaanbod beschikbaar. Het project Instroom is bedoeld om leerlingen van de havo en het mbo voor te bereiden op de nieuwe toelatingseisen die vanaf 1 augustus 2015 gaan gelden.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
Column
Leer kinderen programmeren
Vanaf september moet elke leerling in Groot Brittannië eraan geloven: programmeerles. Elke leerling tussen 5 en 16 jaar zal geïntroduceerd worden in de wereld van de code. In ons land maakt deze vaardigheid slechts een klein deel uit van het vak informatica, waardoor slechts een klein deel van de leerlingen hiermee in aanraking komt. Bovendien: is het niet een beetje overdreven en wel erg vroeg om kinderen dit aan te leren?Ik denk van niet. Ook als leerlingen geenszins een carrière in de ICT-sector ambiëren, kunnen zij een hoop leren van dergelijke lessen. Kinderen groeien op in een wereld doordrenkt van technologie.
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.