Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 15/2015
Headlines
Studenten slikken steeds vaker pilletje voor betere studieprestaties
Normal_ritalin_adhd_addHet gebruik van middelen die de concentratie stimuleren, is populair onder studenten. Een op de tien studenten slikt wel eens een pilletje om de studieprestaties te verhogen. Vooral het ADHD-medicijn Ritalin wordt veel gebruikt als 'breindoping'. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau No Ties in opdracht van NOS op 3.
'Wenkinderen' binnen kinderopvang tellen dubbel mee 
Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelenAls kinderen binnen een kinderdagverblijf gaan wennen op een andere groep, worden deze kinderen bij beide groepen meegeteld. Dit betekent dat de beroepskracht-kindratio op beide groepen in orde moet zijn. Is dit niet het geval, dan volgt er een boete oordeelde de rechtbank Oost-Brabant onlangs in een rechtszaak.
Jaarverslag 2014 van techniektalent.nu online
Logo_techniektalent_jaarverslag_2014Meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek. Dat wil TechniekTalent.nu als samenwerkingsverband van acht technische sectoren bereiken door scholen en bedrijven kosteloos te ondersteunen met een groot aantal producten en diensten. Ook in 2014 zijn weer sterke resultaten bereikt.
Aanmeldingen studies hoger ondanks invoering leenstelsel
Normal_studiekeuzeDe aanmeldingen voor het hoger onderwijs liggen tot nu toe 16,4 procent hoger dan vorig jaar. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is daarom optimistisch over de effecten van het leenstelsel. Verschillende oppositiepartijen stonden kritisch tegenover invoeren van het leenstelsel, uit angst dat minder studenten zouden gaan studeren.
'Klasgenoten juist naast elkaar zetten als ze elkaar niet aardig vinden'
Normal_praten_giechelen_lachen_klas_les_studentenVoor docenten was het vaak logisch om de kinderen die elkaar niet zo aardig vinden uit elkaar te houden. Uit onderzoek van Yvonne van den Berg blijkt dat kinderen die dichter bij elkaar zitten elkaar juist aardiger vinden. Vrijdag promoveert van den Berg met haar onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 
Onderwijs moet meer uitdaging bieden aan snelle leerlingen
Normal_copyright_stockfreeimages_klas_frustratie_les_school_leerlingSteeds vaker doorlopen kinderen versneld de basisschool. Deze snelle leerlingen stromen vervolgens vaker door naar de havo of het vwo. Dit blijkt uit een analyse op de nieuwe website onderwijsincijfers.nl van het ministerie van Onderwijs, het CBS en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).   
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
IP Campus
Column
Eindtoets primair onderwijs belemmert onderwijstoekomst

De eindtoetsen in het primaire onderwijs zijn sinds dit schooljaar verschoven van februari naar eind april. Omdat vóór 1 maart alle basisscholen hun leerlingen in groep acht moeten hebben geadviseerd over de te volgen leerroute in het voortgezet onderwijs, zal de verplichte eindtoets hierbij veel minder een doorslaggevende waarde hebben dan voorheen. Dat is een gunstige ontwikkeling.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.