Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 8/2016
Headlines
Kinderombudsman: 'Asielkinderen moeten sneller onderwijs krijgen'
Sinds de asielinstroom in 2015 is toegenomen, wordt er afgeweken van het reguliere opvangbeleid en van de termijnen om asielverzoeken te behandelen. Hierdoor moeten kinderen lang wachten voor hun asielverzoek in behandeling wordt genomen en in die tijd verblijven zij in noodopvanglocaties die voor lang verblijf onder de maat zijn.
Scholen weigeren leerlingen voor eindexamen bij lage cijfers eindtoets
Volgens het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) komen er ieder jaar tientallen meldingen binnen van leerlingen die hun opleiding niet mogen afmaken vanwege te lage cijfers op hun tussentijdse rapport. Dit is verboden, tenzij er ongeregeldheden zoals fraude en geweld hebben plaatsgevonden.
 

'Leerbare thuiszitters moeten kans krijgen om naar school te gaan'
Naar aanleiding van het Kamerdebat over passend onderwijs zijn diverse moties aangenomen om thuiszitters tegen te gaan. Zo gaat de regering gemeenten verzoeken om alle ouders van leerlingen met een leerplichtontheffing een persoonlijk gesprek aan te bieden. Zo moet gestimuleerd worden dat kinderen die leerbaar zijn (opnieuw) de kans krijgen naar school te gaan.

Docenten: misbruik studiefinanciering deels door beleid gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam is zelf medeschuldig aan het misbruik met studiefinanciering door mbo'ers. Dat zeggen docenten van het Rotterdamse Albeda College. Zij reageren hiermee op de berichtgeving eerder deze week waarin onder meer onderwijswethouder Hugo de Jonge verontwaardigd reageerde op de fraude.

SP: basisscholen moeten minimaal drie uur gymles per week aanbieden
Elk kind moet minstens drie uur per week gymles krijgen op de basisschool. Dit voorstel staat in een initiatiefwet van SP'er Michiel van Nispen. Deze wet wordt vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Rog: 'Meer afstand tussen inspectie en onderwijspraktijk'
Er moet meer afstand komen tussen de inspectie en de onderwijspraktijk. Volgens Kamerlid Michel Rog van het CDA bepaalt de inspectie te veel hoe er wordt lesgegeven. Via een initiatiefwet hoopt hij de inspectie op een grotere afstand te zetten.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
IPON
Column
'Ik heb nog een punt voor de agenda ....'

"Jongens, ik ben het ZAT! Ik WIL het NIET meer hebben over veranderingen en vernieuwing. Ik WIL het NIET meer hebben over registratie, behandelplannen, alle werkzaamheden buiten de lesgebonden uren, oudergesprekken tot laat in de avond, sporttoernooien, werkgroepen, verplichte cur... NEE, dus! Ik WIL het NIET meer hebben over mijn 30-urige, 40-urige of 50-urige werkweek en ook NIET over hoe lang ik het nog vol moet houden. Want ja, dat alles geeft stress, en werkdruk. Maar wat dacht je van …..."

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.