Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 16/2016
Headlines
Een op de negen middelbare scholieren wordt gepest
Bijna 11 procent van de jongeren op het voorgezet onderwijs geeft aan de afgelopen drie maanden gepest te zijn.


Scholen krijgen te weinig geld voor onderwijs aan vluchtelingenkinderen
Uit een peiling in opdracht van de PO-Raad blijkt dat basisscholen te weinig geld krijgen voor onderwijs aan vluchtelingenkinderen. Twee derde van de scholen moet zelf geld bijleggen om het onderwijs te kunnen bekostigen.

Studenten- en jongerenorganisaties sturen brandbrief aan minister
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en FNV Jong hebben vandaag een brandbrief aan de minister Bussemaker van Onderwijs gestuurd.  De organisaties voelen de absolute noodzaak om maatregelen te nemen tegen de groeiende kansenongelijkheid in het hoger onderwijs.

Instroom mbo-studenten in hoger onderwijs op laagste punt
De instroom van mbo-studenten in het hoger onderwijs staat op het laagste punt in tien jaar. Hoewel de instroom daalt stijgt juist het aantal mbo-studenten met een mbo-niveau 4 diploma.

Meer scholen mogen experimenteren met flexibele schooltijden en vakanties
Elf basisscholen in Nederland doen al enkele jaren mee aan een proef waarbij de schooltijden en vakanties flexibel zijn. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor drie weken meivakantie of een vierdaagse schoolweek. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de proef met ingang van komend schooljaar wordt uitgebreid naar twintig scholen.

Hoogleraar Fukkink: 'Kinderopvang veiliger geworden'
Volgens hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is de kinderopvang de laatste jaren veiliger geworden. De sector is er volgens hem na de crisis beter uitgekomen.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
Column
Missing link in de professionalisering van leraren gevonden

Op basis van een enquête onder 754 leden komt de Onderwijscoöperatie, de organisatie die de kwaliteit en positie van leraren bevordert, tot de conclusie dat er een missing link is tussen de professionalisering van leraren en de ontwikkeling van de school.


Nog niet zo lang geleden claimden leraren de ruimte om als professionals zelf richting te geven aan het onderwijs. De roep om meer zeggenschap van leraren werd gehonoreerd door maatregelen van de overheid om in de professionalisering van leraren te investeren. Dat nu wordt vastgesteld dat voor de ontwikkeling van de school verbinding nodig is tussen de koers van de school en de ontwikkeling van de leraar is een mooie stap in de ontwikkeling van het onderwijs.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.