Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 14/2016
Headlines
Aantal meldingen seksueel misbruik op scholen gestegen bij inspectie 
Het aantal meldingen over seksueel misbruik en seksuele intimidatie op scholen is gestegen. Bij een op de drie meldingen gaat bij seksueel misbruik de klacht over een leraar of een andere zogeheten met taken belast persoon.

Onderwijs voor kinderen met ernstige handicap of gedragsstoornis in Rotterdam
Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA) wil dat kinderen met een ernstige handicap of gedragsstoornis niet alleen zorg, maar ook lessen aangeboden krijgen. Daarom start Rotterdam met het onderwijzen van deze kinderen.

'Ouders willen meer sport en beweging op school'
Van de ouders met schoolgaande kinderen in het basisonderwijs is 89 procent voorstander om op iedere school verplicht een gymleraar aan te stellen.

Speciale leraren moeten basisscholen gezonder maken
Zes pabo's gaan speciale docenten opleiden die basisscholen gezonder moeten maken. Er bestaan op de scholen namelijk geen afspraken over traktaties, tussendoortjes en genoeg beweging in de klas.

Europees actieplan voor aanpak open wetenschap
Het actieplan Amsterdam Call for Action on Open Science is het belangrijke resultaat van de tweedaagse conferentie ‘Open Science – van visie naar actie’ georganiseerd door staatssecretaris Dekker van Onderwijs in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Nederland maakt zich gedurende het EU-voorzitterschap sterk voor een Europese aanpak van open wetenschap, waaronder open toegang tot wetenschappelijke publicaties, open access, en optimaal hergebruik van onderzoeksgegevens.

'Pesten is effectieve manier om populair te worden of te blijven'
Zowel pesten als verdedigen kan leiden tot een hogere status in de klas. Pesten blijkt een effectieve manier te zijn voor leerlingen om populair te worden of te blijven. Dat concludeert Rozemarijn van der Ploeg in haar proefschrift. De promovenda onderzocht de emotionele en sociale processen die een rol spelen bij pesten, gepest worden en verdedigen op de basisschool.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
Interview
‘Nog steeds is er veel onwetendheid over autisme in Nederland’

Over mensen met autisme bestaan nog steeds veel misverstanden. Zo zijn zij onnodig vaak het slachtoffer van vooroordelen in de samenleving. Om meer begrip te kweken, organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) van 2 tot en met 9 april voor de zevende keer de Autismeweek. Voor de (NVA) is de Autismeweek geslaagd als er in Nederland meer begrip is voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Woordvoerder Joli Luijckx: “We hebben nog een lange weg te gaan."
Zo’n zeven jaar geleden merkte de NVA dat er voor mensen met autisme in de samenleving te weinig aandacht bestond. Dat moest anders, zo vond men bij de belangenvereniging. Om die reden werd de Autismeweek in het leven geroepen en dat werpt volgens hen duidelijk zijn vruchten af. De laatste jaren is de aandacht voor de stoornis gestegen, mede dankzij de Autismeweek.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.