Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 18/2016
Headlines
90 procent basisschoolleerlingen op basisniveau lezen, taal en rekenen
 
Minstens 90 procent van de basisschoolleerlingen blijkt het basisniveau voor zowel lezen, taalverzorging als rekenen te halen. Nederlandse basisscholen scoren daarmee beter dan wordt nagestreefd.


Oogfonds: 'Alle kinderen moeten twee uur per dag naar buiten'
Een kind met een bril van -6 of hoger, heeft een risico van één op drie om later ernstig slechtziend of blind te worden. Daarom start het Oogfonds de nationale campagne Gezonde Kinderogen. De inzet van de campagne is: alle kinderen twee uur per dag naar buiten om bijziendheid te voorkomen. De kinderen moeten dus naast het buitenspelen op school ook na schooltijd nog naar buiten.

Dalend aantal pabo-studenten door taal- en rekentoets
De taal- en rekentoets die toekomend pabo-studnten voorafgaand aan de studie moeten maken zorgt ervoor dat veel studenten afhaken. Dit is te zien in het dalend aantal studenten op de opleiding. In de afgelopen tien jaar is het aantal studenten voor de opleiding teruggelopen van ruim 35.000 naar 21.171.

Voorlichting baankansen op mbo laat te wensen over
Volgens Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en CNV Jongeren zijn weinig mbo-instellingen duidelijk tegenover aanstaande studenten over het arbeidsmarktperspectief van een opleiding. De meeste opleidingen verstrekken hierover geen of nauwelijks informatie.

Zorgen om extreme uitingen van kinderen op plattelandsscholen
Leraren in het basisonderwijs krijgen regelmatig te maken met leerlingen die zich op extreme wijze uiten over bijvoorbeeld de vluchtelingencrisis of terreuraanslagen. Dat blijkt uit een rapport van Diversion, een bureau voor maatschappelijke innovatie. De extreme reacties zouden volgens het rapport soms al in de jongste groepen hoorbaar zijn.

Docent: 'Eindexamen Nederlands is een ramp'
Het eindexamen Nederlands is om je diep voor te schamen. Dat schrijft Kees Beekmans, docent Nederlands aan het Colegio Arubano op Aruba, in een opiniestuk in de Volkskrant. Volgens hem durven veel docenten het examen niet eens te maken. Geen docent of scholier is in staat om een tien of zelfs een negen op het examen te halen. 
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
Column
Meester over de tijd!

Op Facebook volg ik allerlei pagina's over onderwijsgerelateerde kwesties. Heel vaak zie ik heel veel leuke opdrachten voorbijkomen. Vaak wordt er een tijd aan gekoppeld: een vijf minuten opdracht. Een tien minuten tussendoortje. Een vijf minuten energizer. Maar voel even goed hoe dat kan werken ...

Om 9.30, nou liefst 9.25, heet ik de kinderen van harte welkom, bij de deur. Ze moeten wel even doorlopen, snel gaan zitten, want dan heb ik tijd om een leuke concentratieoefening met ze te doen, van 9.35 – 9.40, om de dag goed te beginnen. En ik wil ook nog even met ze praten. Even horen hoe het weekend was. Hopelijk heeft Anne niet van die lange verhalen, want om 9.00 moeten we echt beginnen met rekenen. Een lastig onderdeel vandaag, procenten. Eerst doe ik dan even een opwarmer, vijf minuten, hooguit, want anders krijgen ze hun werk niet af. Tien minuten uitleggen, en dan hup aan de slag. Rond 9.40 zal ik dan even een energizer met ze doen, even ontladen, zodat ze zich daarna weer lekker kunnen concentreren. Okee, laat ik vandaag 'whoesj' doen. Dat is altijd wel grappig, geeft energie.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.