Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NOG NATIONALE
ONDERWIJSGIDS
®
Voor lerend en docerend Nederland Week 28/2016
Headlines
Steeds meer gepensioneerde docenten voor de klas
Er is een tekort aan (jonge) leerkrachten, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs. Scholen zetten daarom steeds meer gepensioneerde docenten voor de klas. In 2011 gaven zo'n 280 gepensioneerde docenten les op middelbare scholen. In 2015 is dat aantal gestegen naar 593. Op basisscholen is het aantal ook toegenomen van 176 in 2011 naar 347 in 2015.
 

Wetsvoorstel maakt samenwerkingscolleges in mbo mogelijk
De verwachte krimp van het aantal mbo-studenten in de komende jaren mag niet leiden tot een verschraling van het opleidingsaanbod in de regio’s. De studiemogelijkheden moeten breed, toegankelijk en herkenbaar blijven.

Ontbijten draagt bij aan beter geheugen
Kinderen die ontbijten zouden zich beter kunnen concentreren op school. Het Voedingscentrum zette een aantal onderzoeken op een rij om te kijken of dit echt waar is. Wat blijkt is dat wel ontbijten in vergelijking met niet ontbijten een klein beetje effect heeft op bijvoorbeeld het geheugen gedurende de ochtend.

Definitief geen geld voor islamitische school
Het bestuur van een geplande islamitische school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam krijgt definitief geen geld van het Rijk.

 

Landelijk onderzoek naar kwaliteit en veiligheid in kinderopvang
Er wordt een landelijk onderzoek uitgevoerd naar veiligheid en kwaliteit in de kinderopvang. Het gaat om een evaluatieonderzoek naar de uitvoering en de impact van de aanbevelingen van de Commissie Gunning, naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.

Meer aandacht nodig voor vroegsignalering bij jonge kinderen
De signalering van stoornissen en (gedrags)problemen bij jonge kinderen vindt nog niet altijd op tijd plaats. Van de kinderen onder de 6 jaar heeft ongeveer 8 tot 15 procent een stoornis of ernstig probleem, waarvoor tijdig optreden erg belangrijk kan zijn.
Onderwijsvacatures
Alle onderwijsvacatures
Onderwijsagenda
Alle onderwijs agendapunten
E-mail Facebook Twitter
Oorkaan
Column
Hoe word je een Meesterlijk Rolmodel?

Even wat ervaringen uit mijn kindertijd met mijn meesters en juf:

 

Na een onderzoek van de jeugdarts die me heeft verteld dat ik oefeningen moet doen voor een rechte rug,  loop ik krampachtig rechtop naar mijn juf, en vertel ik hoe moeilijk ik dat vind. Ze barst in lachen uit! Nou ja. Ik zal haar nog eens iets vertellen ...

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.