Copy


SPECIALIST IN VERHUUR VAN WOONRUIMTE
- NIEUWSBRIEF VOOR VERHUURDERS - JANUARI 2017 -
Beste relatie,

Hierbij ontvangt u onze 1e nieuwsbrief van 2017. In deze nieuwsbrief blikken wij kort terug op 2016 en behandelen wij actuele onderwerpen die spelen in de verhuurmarkt. 

We kunnen stellen dat 2016 voor Koops Makelaardij een ontzettend druk maar mooi jaar is geweest. Zo zijn wij lang bezig geweest met de realisatie van een geheel vernieuwde website en een nieuw beheersysteem waarin wij onze beheerwerkzaamheden nog beter kunnen uitvoeren. Ook hebben wij afgelopen jaar nieuwe beheerprojecten in onze portefeuille op mogen nemen. Onze verhuurteams zijn versterkt en we hebben kennis gemaakt met een nieuwe doelgroep, de nieuwe beleggers. Cliënten die voor het eerst gaan investeren in onroerend goed. Maar het spannendste was toch wel de opening van onze vestiging in Leiden, daarover later meer. Kortom een bewogen maar prachtig jaar!
Short stay verhuur, gemeente Amsterdam voert controles uit
 
Wat is short stay verhuur?
Voor short stay is een vergunning van het stadsdeel nodig en u woont bij short stay als verhuurder niet zelf in de woning. Bij short stay mag een woning voor aansluitende periodes van minimaal zeven nachten tot maximaal zes maanden worden verhuurd, aan verschillende toeristen of expats.
 
Beperkt aantal vergunningen
Sinds begin 2014 verleent de gemeente geen nieuwe vergunningen meer. Eerder verleende vergunningen zijn tien jaar geldig. Indien u wel een vergunning heeft dan gelden de volgende regels;
  • De woning wordt verhuurd aan één huishouden of maximaal vier personen
  • De verhuurder houdt een administratie bij van de short stay verhuur.
  • Tot slot betaalt een verhuurder toeristenbelasting voor huurders die niet als bewoner van Amsterdam staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Omdat short stay over het algemeen hogere huurinkomsten oplevert zijn er nog steeds huiseigenaren die het risico nemen zonder vergunning de woning te verhuren. De verhuur betreft vaak een korte periode, de zogeheten illegale verhuur.
 
Hoge boetes
Gemeente Amsterdam ziet streng toe op illegale aanbieders en maakt zich zorgen over de brandveiligheid, het aantal overnachtingen, overlast en excessen. Verhuurders met vergunning kunnen hun vergunning verliezen en overtreders kunnen als gevolg een boete tegemoet zien die kan oplopen tot €18.000,--. Overlast kan gemeld worden bij het meldpunt Zoeklicht die de klacht doorzet naar het betreffende stadsdeel. De boetes worden opgelegd omdat het verboden is om een woning zonder vergunning aan de Amsterdamse woningvoorraad te onttrekken. Gebeurt dat toch, dan is het bestuursorgaan bevoegd aan de overtreder een bestuurlijke boete op te leggen. Deze bevoegdheid is gegeven in de Huisvestingswet.
 
De voornaamste short stay verhuurwebsite Airbnb heeft afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam over illegale verhuur. Deze aangeboden woningen worden door Airbnb geblokkeerd of van de website geweerd daar het in feite gaat om een illegaal hotel. De gemeente heeft toegezegd jaarlijks meer informatie over handhavingsacties te gaan delen. De gemeente Amsterdam is momenteel druk bezig om illegale hotels en short stay-verhuur streng aan te pakken. De gemeente voert steekproeven uit en per stadsdeel wordt er nauwkeurig gekeken naar short stay advertenties op Airbnb, Booking.com etc. De afgelopen maanden hebben de autoriteiten al meerdere panden gesloten en zijn de overtreders flink beboet.
Beleggen in vastgoed, laat je goed adviseren

Uit de gesprekken die medewerkers van Koops Makelaardij het afgelopen jaar hebben gevoerd maken wij op dat beleggen in vastgoed nog steeds erg ‘hot’ is. Het afgelopen jaar hebben wij ca. 100 nieuwe klanten op kantoor gehad die voor het eerst wilden investeren in onroerend goed. Nu kan vastgoed een prima belegging zijn maar bij beleggen spelen niet alleen rationele overwegingen een rol. Veel vastgoedbeleggers investeren op basis van het onderbuik gevoel, dit omdat investeren in ‘stenen’ meer geld oplevert dan de bankrente. Overweegt u in vastgoed te gaan beleggen, let dan goed op de volgende zaken:

Locatie
De Amsterdamse vastgoedmarkt laat het gehele afgelopen jaar zien dat het aankopen van een interessante belegging bijna niet mogelijk is. Dit geldt zowel voor wat betreft de woningmarkt als bij commercieel vastgoed. Woningen worden tegen een meerprijs van 10% tot 20% boven de vraagprijs verkocht. Misschien beter om daar maar even niet te investeren. Beleggers wijken daarom uit naar populaire woongebieden als Amstelveen, Haarlem, Den Haag, Leiden en Utrecht.

Kosten
Dat zijn niet alleen de jaarlijkse gemeentelijke belastingen, waterschapslasten, verzekeringen, servicekosten van een appartement, onderhoud CV maar denk ook aan groot onderhoud zoals een schilderbeurt eens in de vijf of acht jaar. Het is verstandig om geld te reserveren, zodat u niet wordt overvallen door een flinke kostenpost maar kijk voordat u aankoopt goed naar de staat van onderhoud van het pand.

Spreiding
Als u een groot deel van uw vermogen investeert in woningen dan is het verstandig om te spreiden. Koop verschillende type woningen verspreid over een stad tot een maximale koopsom van € 300.000. Boven een koopsom van € 300.000 valt het aanvangsrendement in het algemeen lager uit. Belegt u te eenzijdig dan loopt u een groter risico bij gewijzigde marktomstandigheden. Spreiden dus!

Belasting
Normaal wordt onroerend goed belast in box 3, namelijk vermogens- rendementsheffing. Indien u zelf actief bent met het onderhoud van uw pand (-en) en zelf op zoek gaat naar huurders bent u voor de Belastingdienst een ondernemer en worden de huurinkomsten, minus de kosten, in box 1 belast. Voor veel verhuurders komt de belastingdruk neer op 40,4% tot 52%. Ook eventuele boekwinst bij verkoop zal, bij actief eigen beheer, worden belast in box 1 met 40,4% tot 52% belasting. De boekwinst van uw box 1 panden is nog steeds onbelast. Door het inschakelen van een professionele beheerder, zoals Koops Vastgoedbeheer, verhuurt u uw panden zonder risico en blijft u in box 1 belast met alleen vermogensrendementsheffing. U heeft minder zorgen en de kosten van de beheerder zijn een goedkope risicoverzekering tegen een fiscale belasting in box 1.
De Leidse verhuurmarkt

Ruim een jaar geleden openden wij onze deuren in Leiden. Toenmalig vestigingsmanager van Haarlem, Kevin Vink, heeft zijn energieke aanpak doorgezet in een voor Koops nieuwe werkomgeving. Na een jaar een goed moment om kort terug te blikken.

Voordat wij fysiek aanwezig waren in Leiden hebben wij al veel bestaande relaties aangeschreven met het nieuws dat wij ons werkgebied zouden gaan uitbreiden naar regio Leiden. Vanaf dat moment hebben wij, zowel van verhuurders als huurders (internationale bedrijven), veel positieve reacties mogen ontvangen. Door onze acquisitie werkzaamheden hebben wij met veel verhuurders kennis mogen maken. Ook hebben wij in Leiden veel nieuwe beleggers mogen adviseren. We hebben gemerkt dat Leiden een markt is die te vergelijken is met de Haarlemse verhuurmarkt, al bedient Leiden meer studenten. Ons voornaamste doel voor 2017 is om meer aanbod te genereren voor o.a. de internationale huurders. Er is veel vraag naar modern gemeubileerd aanbod. Met onze adviezen en begeleiding proberen wij er voor te zorgen dat alle woningen die wij aanbieden een hoge mate van afwerking hebben. Hiermee wordt het aantrekkelijker voor expats om in Leiden te huren.

Steeds meer verhuurders weten Koops Makelaardij te vinden op onze toplocatie aan de Nieuwe Rijn 44. Onze werkwijze en manier van communicatie wordt ook hier als positief ervaren door verhuurder én huurders. Hiermee wordt voor ons bevestigd dat we er goed aan hebben gedaan om te kiezen voor uitbreiding in de sleutelstad Leiden.
Tijdelijke verhuur

Sinds 1 juli 2016 is het mogelijk om huurders tijdelijke huurcontracten aan te bieden. Voor een zelfstandige woning geldt een maximum looptijd van 2 jaar. Voor onzelfstandige woningen staat een periode van maximaal 5 jaar. Het contract eindigt automatisch na de afgesproken termijn. De verhuurder moet dit wel schriftelijk minimaal 1 en maximaal 3 maanden van tevoren bevestigen aan de huurder. Wanneer de huurder niet in kennis wordt gesteld dat de huurder dient te vertrekken dan kan de overeenkomst veranderen in een contract voor onbepaalde tijd. Dit geldt ook als de eerste termijn korter was dan 2 jaar.

Tevens is het niet mogelijk de huurder verschillende contracten aan te bieden binnen die maximale periode van 2 jaar. Huurder en verhuurder dienen daarom van tevoren goed af te stemmen hoe lang de huurperiode dient te zijn, want wanneer je de tijdelijke aard wilt behouden dan is verlengen dus niet mogelijk. Een verhuurder kan tussentijds niet opzeggen, maar een huurder wel, met inachtneming van een minimale periode van 1 kalendermaand.
 
Uw woning snel en deskundig verhuren? Neem contact op!
Koops Makelaardij
Koops Makelaardij
Beheer
Beheer
Facebook
Facebook
Google Plus
Google Plus

Heeft u n.a.v. deze nieuwsbrief vragen? Neem dan contact op met één van onze kantoren. We zijn bereikbaar op Amstelveen 020-8203676, Haarlem 023-5329817, Leiden 071-2032173 of via mail naar; nieuwsbrief@koopsmakelaardij.nl

Uitschrijven     Uw gegevens wijzigen

Copyright © Koops Makelaardij BV - voor verhuurders, All rights reserved.