Copy


SPECIALIST IN VERHUUR VAN WOONRUIMTE
- NIEUWSBRIEF VOOR VERHUURDERS - JUNI 2015 -
Beste relatie,

Hierbij ontvangt u onze tweede nieuwsbrief van 2015, een jaar dat bijna halverwege is. Een mooi moment om de balans op te maken en de verwachtingen kenbaar te maken voor het restant van dit jaar. In vergelijking met de eerste 5 maanden van 2014 zijn wij verheugd te melden dat het aantal bemiddelingen in regio Haarlem is gestegen met een percentage van bijna 11%. Door de krappere markt zijn de huurprijzen ook gestegen met iets meer dan € 110,- per woning. Ondanks dat het huuraanbod slinkt en de prijzen stijgen, weten wij ons toch goed staande te houden. Iets waar wij hard voor werken maar ook trots op zijn! 

Ook in Amstelveen zien wij dat in de vrije sector het huuraanbod aan het dalen is wat zich heeft vertaald in een huurprijsstijging van bijna 10%. Wij zien dat de huurprijs van een gemiddelde vrije sector huurwoning in Amstelveen dit jaar met € 183,- is gestegen tot € 1.968,- per maand. De huur van een gemiddeld vrije sector appartement in Amstelveen is dit jaar gestegen met € 131,- tot € 1.495,- per maand. Het aantal transacties is in vergelijking met 2014 gelijk gebleven.

De verwachting is dat het aanbod zowel in regio Haarlem als Amstelveen/ Amsterdam de komende maanden schaars blijft en dat de huurprijzen nog licht zullen stijgen.
Einde machtspositie NVM op Funda
 
Binnenkort wordt op Funda geen onderscheid meer gemaakt in het aanbod van verschillende makelaarsorganisaties. Hiermee komt een einde aan de voorkeurspositie van de NVM op de populaire huizensite.

Dit lieten de advocaten van Funda en NVM-voorzitter Ger Hukker vorige week weten bij de Amsterdamse rechtbank. Bij de lancering van de vernieuwde site einde van dit jaar staat het NVM-aanbod waarschijnlijk niet standaard meer bovenaan.

Makelaars aangesloten bij vereniging VBO of VGM (Vastgoedmanagement Nederland), de vereniging waar Koops Vastgoedbeheer is aangesloten, betalen meer dan NVM-leden om het (huur)aanbod op Funda te krijgen. Daarbij wordt het aanbod van makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten met opzet veel minder prominent op de site vertoond.

Vorig jaar dwong de Autoriteit Consument en Markt de NVM al het aanbod van de concurrentie op Funda nadrukkelijker te tonen. Ondanks de uitspraak van de kartelwaakhond moeten huizenzoekers langer op Funda speuren naar het aanbod van andere makelaarsorganisaties dan de NVM.

Vereniging Eigen Huis juicht meer concurrentie op Funda toe. Volgens de vereniging moeten consumenten op basis van hun zoekopdracht altijd het beste aanbod op Funda te zien krijgen, ongeacht welke makelaarsorganisatie erachter zit.

Conclusie: Het huuraanbod van Koops Makelaardij op Funda komt straks prominenter in beeld. Een goede zaak voor onze verhuurders!

De huursector zou totaal geliberaliseerd moeten worden
 
In het onafhankelijke vakblad "Vastgoed" van mei is Koops Makelaardij gevraagd antwoord te geven op de volgende stelling; "De huursector zou totaal geliberaliseerd moeten worden". Dit nadat minister Blok had aangegeven een groot deel van de huurwoningen uit de gereguleerde huursector te halen. Nederland kent een ongekend hoog percentage sociale huurwoningen. Hierdoor komt veel scheefwonen voor. De scheefwoners blijven graag in hun relatief goedkope huurwoning wonen en houden doorstroom naar duurdere huurwoningen en koopwoningen tegen. Bij liberalisering wordt deze markt flexibeler. Eens of oneens?

Mee eens. Wij werken veel met particuliere verhuurders en beleggers in de regio’s Amsterdam en Haarlem. Het is voor hen onmogelijk om leuke panden in aantrekkelijke wijken van rond 250.000 euro te kopen en als beleggingsobject te verhuren. Deze woningen  voldoen vaak niet aan de liberalisatiegrens van tenminste 142 punten. Ze komen dan in het systeem van de sociale huurwoningen terecht (puntensysteem). Veel particuliere verhuurders en beleggers willen dat niet. Beter is het als alle particuliere huurwoningen geliberaliseerd worden. Dan worden koopwoningen uit de markt onttrokken en aan de huurmarkt toegevoegd. Dat is voor veel middengroepen ideaal en maakt sociale huurwoningen vrij voor huurders die daarin thuishoren. Dat zal voor een betere doorstroming zorgen in de huurmarkt, maar ook in de koopwoningmarkt. De sociale huursector in deze hoek zal kleiner worden en de prijzen zullen iets stijgen. Maar goed, de sociale huursector zit in een te ruim jasje waardoor woningcorporaties leegkomende woningen mogen verkopen. Uiteindelijk zal door het grotere aanbod, de markt stabiliseren.  In een later stadium kunnen de woningen van institutionele beleggers (verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen e.d.) en de woningcoöperaties stapsgewijs worden geliberaliseerd. Maar eerst de particuliere huurmarkt. Dit mag wat ons betreft morgen al een vrije markt worden!
Sterke groei in particuliere beleggingen
 
We zagen het vorig jaar al aankomen maar zeker in 2015 nemen de gesprekken met (nieuwe) particuliere beleggers toe. Wekelijks zitten wij aan tafel en proberen wij beleggers op een duidelijke manier aan te geven wat voor rendement behaald kan worden bij beleggingen in Haarlem, Amsterdam of Amstelveen. De lage spaarrentes zijn voor veel particuliere beleggers een reden om een deel van het spaargeld te gaan beleggen. Dat blijkt ook uit onderzoek van TNS Nipo die in opdracht van vermogensbeheerder Blackrock onder bijna duizend Nederlandse particuliere beleggers onderzoek heeft gedaan.

Meer dan 80 procent van de ondervraagden laat weten dat de lage spaarrentes een reden zijn om te gaan beleggen. Andere redenen die genoemd worden zijn vermogensopbouw voor later, inflatie en belasting en onzekerheid over het pensioen.

In het onderzoek worden onder meer beleggers in indexproducten en beleggers zonder indexproducten met elkaar vergeleken. Beleggen in indexproducten wordt beschouwd als een passievere vorm van beleggen.

Van de beleggers in indexproducten is 45 procent van plan in de toekomst een deel van het spaargeld te gaan beleggen, onder beleggers zonder deze producten is dat 33 procent.

Beleggers tussen de 40 en 50 jaar zijn hiertoe het meest geneigd, terwijl oudere beleggers hun geld liever op een spaarrekening laten staan.

Beleggers van zestig jaar en ouder maken zich op het moment het meeste zorgen over het niet stijgen van hun inkomen. Zij vrezen bovendien dat over zes maanden hun uitgaven sneller toenemen dan hun inkomsten!

Ook interesse om te beleggen in onroerend goed in onze regio? Kom vrijblijvend langs want wij staan u graag te woord.

Een nieuw en sterk team in Amstelveen

Om de Amstelveense en Amsterdamse markt nog beter te bedienen hebben wij ervoor gekozen ons team in Amstelveen te versterken. We zijn blij u te kunnen informeren dat wij de afgelopen maanden Maarten Hogerwerf, Christiaan Jorissen en Eddie Simmons hebben kunnen toevoegen aan ons team, allen met relevante werkervaring of connectie met de makelaardij. U bent van harte welkom om kennis te maken!
Uw woning snel en deskundig verhuren? Neem contact op!
Facebook
Facebook
Google Plus
Google Plus
Koops Makelaardij
Koops Makelaardij
Beheer
Beheer

Heeft u n.a.v. deze nieuwsbrief vragen? Neem dan contact op met één van onze kantoren. We zijn bereikbaar op 020-8203676 of 023-5329817 of via mail naar; nieuwsbrief@koopsmakelaardij.nl

Uitschrijven     Uw gegevens wijzigen

Copyright © Koops Makelaardij BV - voor verhuurders, All rights reserved.