Copy

Specialist in verhuur van woonruimte
-  NIEUWSBRIEF VOOR VERHUURDERS  -  Augustus 2014  -
Beste relatie,

Hierbij ontvangt u onze tweede nieuwsbrief voor onze verhuurders van dit jaar. Zoals eerder aangegeven ontvangt u onze nieuwsbrief alleen nog digitaal en niet meer per post. Wij willen u graag blijven informeren over de veranderlijke verhuurmarkt en daarom ontvangt u onze nieuwsbrief 4 keer per jaar. Het eerste half jaar hebben wij, net als de welverdiende vakantie, weer achter de rug en kunnen wij ons weer opmaken voor het tweede half jaar. De eerste 6 maanden hebben wij met succes weten af te sluiten. Zowel ons kantoor in Haarlem als Amstelveen hebben in vergelijking met het eerste half jaar van 2013 weer meer bemiddelingen gedaan en zodoende meer verhuurders blij kunnen maken.

Meer over de huurmarkt kunt u elders lezen in deze nieuwsbrief. Mocht u verder vragen hebben n.a.v. deze nieuwsbrief dan kunt u ons een mail sturen of telefonisch contact met ons opnemen.

Verhuurmarkt Haarlem, Amstelveen en Haarlem in trek!

Zowel met ons kantoor in Haarlem als Amstelveen zien wij de laatste maanden dat de verhuurmarkt zich sterk verbetert. Net als in 2013 zijn er in het eerste half jaar een record aantal verhuurtransacties gedaan, dit geldt zowel in de plaatsen Haarlem en Heemstede als Amstelveen en Amsterdam.

Door een grotere groep woningzoekenden (voornamelijk expats) merken wij dat het aantal aanvragen stijgt. Het gevolg hiervan is dat huurwoningen niet of nauwelijks leeg staan. Vooral gemeubileerde woningen met een marktconforme huurprijs weten wij binnen een aantal dagen te verhuren.

In 2013 waren er nog wel eens maanden die werden gekenmerkt door panden met een langere leegstand. Vooral in het hogere huursegment (boven de € 2500,-) kwam het voor dat een woning zomaar 3 tot 6 maanden leeg stond. Bezichtigingen waren er wel maar huurders waren minder besluitvaardig. Dat is nu anders, omdat er meer vraag is dan aanbod zie je dat een huurder eerder een contract tekent.
 
Onze verwachting is dat huurwoningen in het middensegment in trek blijven, die markt blijft de rest van het jaar stabiel en wanneer het huidige verhuurklimaat aanblijft zie je vanzelf dat woningen in een hoger segment ook minder lang leeg staan.
 

De huren in Amsterdam nog nooit zo hoog

De huren van vrije sector woningen in Amsterdam zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor met 5,6% gestegen. Nog nooit eerder bereikte de gemiddelde huurprijs per m2 per maand een bedrag van € 19,31. Het oude record stond op € 18,97 en stamt uit het derde kwartaal van 2008 rond het uitbreken van de financiële crisis. Dit blijkt uit de cijfers die vrij gegeven zijn door verhuurplatform Pararius. Tevens blijkt dat de gemiddelde huurprijs in Nederland ten opzichte van vorig jaar in het tweede kwartaal nagenoeg gelijk bleef met een minimale daling van 0,1% naar € 12,42 per m2 per maand.

Volgens Pararius kent de hoge huurprijs in Amsterdam drie belangrijke oorzaken. De hoge prijs van koopwoningen in Amsterdam is de belangrijkste oorzaak. In Amsterdam bestaat slechts 32% van de markt uit koopwoningen. Vergelijk dit met het landelijke gemiddelde van 60% en dan kun je stellen dat koopwoningen een schaars goed zijn in Amsterdam. Eigenaren die hun koopwoning verhuren vangen hun hoge hypotheeklasten op met een hoge huurprijs. Daarnaast is er in Amsterdam een groot gebrek aan huurwoningen in het segment tussen de € 700,- en € 1.000,-. Hierdoor is er geen goede marktwerking en vragen verhuurders voor woningen die net in de vrije sector vallen al een huurprijs boven de € 1.000,- per maand. Ten derde is het relatief grote aantal expats dat in de hoofdstad een woning huurt, mede verantwoordelijk voor het opdrijven van de huurprijs.

 
Tips voor de oplevering van uw verhuurde woning
 
U heeft uw woning verhuurd aan een expat, de contracten zijn getekend en de start van de huurperiode komt dichterbij. Hoe moet de woning worden opgeleverd? Dit is een vraag die vaak aan ons wordt gesteld. Hiervoor zijn geen duidelijke regels, maar probeer het vanuit uw eigen oogpunt te bekijken. Het is toch fijn als uw nieuwe onderkomen schoon is en van alle gemakken voorzien. Het is van belang dat de expat zich welkom voelt in zijn of haar nieuwe woning. Daarom hebben wij voor u een overzicht gemaakt met handige tips.
  • Zorg ervoor dat het appartement goed is schoongemaakt. Dit is prettig voor de nieuwe huurder en u mag tevens verwachten dat de huurder de woning op dezelfde manier oplevert bij vertrek
  • Geef uw nieuwe huurder een set nieuwe hoeslakens, handdoeken en theedoeken
  • Zijn alle gebruiksaanwijzingen van de apparatuur aanwezig? Zo niet, leg dan een beknopte omschrijving neer
  • Laat weten wanneer en waar moet het vuil naar buiten moet?
  • Maakt de huurder gebruik van een TV of internetabonnement, zorg voor een briefje met de naam van het netwerk en het wachtwoord
  • Leg alvast een aantal toilet artikelen klaar in het toilet of badkamer
  • Wie moet de huurder contacteren in geval van nood?
  • Zorg voor twee sets sleutels
Maar bovenal; Laat de huurder zich welkom voelen door bijvoorbeeld een bloemetje, een kaartje of een flesje wijn op tafel te zetten. Een goed begin is het halve werk! Onze ervaring is dat een appartement waar zorg en aandacht aan besteed is doorgaans netter zal worden bewoond.

De waarborgsom

In deze nieuwsbrief besteden wij graag aandacht aan de waarborgsom. Wij krijgen regelmatig vragen over de hoogte, eventuele verrekeningen en de terugbetaling van de waarborgsom.
 
Bij de verhuur van een woning wordt door de verhuurder zoals gebruikelijk, en wettelijk is toegestaan, een waarborgsom van de huurder verlangd als zekerheid voor gelijkwaardige oplevering. Dit is om eventuele schade aan het gehuurde of de inboedel, die tijdens de verhuurperiode is ontstaan, te kunnen verrekenen. 

Waarborgsom, meestal 1 maand huur
Bij verhuur van kale, gestoffeerde of gemeubileerde woningen, adviseren wij de verhuurder een waarborgsom gelijk aan één volle maand huur te hanteren. Bij een luxe gemeubileerde woning of een recentelijk gerenoveerde woning is ons advies om een waarborgsom gelijk aan twee maanden huur in rekening te brengen. Sommige verhuurders hanteren een hogere norm of vragen altijd twee maanden huur als zekerheid. Het is wettelijk toegestaan om een maximale waarborgsom in rekening te brengen welke gelijk staat aan 3 keer de kale huur.

Betalen waarborgsom
Bij aanvang van de huur dient de overeengekomen waarborgsom, alsmede de eerste huurbetaling, door huurder betaald te zijn aan verhuurder. Na ontvangst van de gelden en het op te maken inspectierapport van de woning (met eventuele gebreken, toezeggingen en meterstanden) wordt de sleutel van het gehuurde overhandigd. 

Zekerheid voor verhuurder
De waarborgsom dient als zekerheid voor verhuurder om eventuele schade, veroorzaakt door huurder tijdens de huurperiode aan het perceel en/of de inboedel, te kunnen verrekenen. Normale slijtage valt hier buiten. Na beëindiging van de huurovereenkomst wordt de waarborgsom door verhuurder, na eventuele verrekening van schades, binnen één maand terugbetaald aan de huurder. Wanneer er reparatiewerkzaamheden zijn verricht is het verstandig facturen te bewaren zodat deze wanneer nodig overhandigt kunnen worden aan de huurder. Wat wij regelmatig zien is dat een huurder de laatste maand van de huurperiode wil verrekenen met de borg, dit raden wij ten zeerste af en is wettelijk niet toegestaan.

Blijf bij via Facebook
Blijf bij via Facebook
of ga naar onze website
of ga naar onze website
Wilt u op dit moment een woning verhuren? Neem direct contact op!
Interesse in vastgoedbeheer? Vraag naar de mogelijkheden!
Wanneer u vragen heeft n.a.v. deze nieuwsbrief dan kunt u contact opnemen met één van onze kantoren. We zijn telefonisch bereikbaar op 020-8203676 of 023-5329817 en het algemene mailadres is info@koopsmakelaardij.nl

Wanneer u zich wilt uitschrijven voor deze nieuwsbrief klik hier

De informatie in deze nieuwsbrief is uitsluitend bedoeld als algemene informatie voor (particuliere) verhuurders. Er kunnen geen rechten aan deze gegevens worden ontleend.