Copy

Specialist in verhuur van woonruimte
-  NIEUWSBRIEF VOOR VERHUURDERS  -  januari 2015  -
Beste relatie,
 
Hierbij ontvangt u onze eerste nieuwsbrief van 2015, een jaar waar wij als kantoor weer veel zin in hebben en een jaar waarin wij de veranderingen in de huurmarkt weer op de voet zullen volgen. Graag blikken wij nog even kort terug op 2014, een heel mooi jaar voor Koops Makelaardij. Met onze twee kantoren hebben wij meer dan 400 huurders aan een woning kunnen helpen en zodoende veel verhuurders blij kunnen maken. In de volgende nieuwsbrief zullen wij weer dieper ingaan op de huidige verhuurmarkt. Wij zullen u nader informeren met onze welbekende statistieken. Zoals de afbeelding hieronder aangeeft komen onze huurders uit alle windstreken. Het blijft elke keer weer leuk om te zien hoe huurders reageren op de woningen en hoe huurders en verhuurders met elkaar omgaan.
De focus lag in 2014 ook op de groei van onze beheerportefeuille. Tot ons genoegen kunnen wij vermelden dat wij er in geslaagd zijn onze portefeuille met 32% te laten groeien. Met de aankoop van een nieuw beheer- managementsysteem en mogelijke overnames hopen wij deze groei in 2015 te verbeteren.

Tot slot, al onze verhuurders krijgen dit jaar 4 nieuwsbrieven waarin wij u nader informeren over de ontwikkelingen op de (regionale) verhuurmarkt. Uiteraard staan wij voor u klaar en bent u van harte welkom op één van onze kantoren.
Energielabel woningen verplicht vanaf 2015

In januari en februari 2015 krijgen alle huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, een voorlopig energielabel per post thuis gestuurd. Dit is gebaseerd op het bouwjaar van de woning en is voor enkele tientjes te corrigeren voor genomen maatregelen en eenvoudig online via enkele vragen om te zetten in een definitief energielabel. Bij verkoop of nieuwe verhuur is een definitief label nodig op straffe van een boete van maximaal 405 euro. Kortom, verkopers en verhuurders zijn verplicht om aan kopers en huurders een energielabel te geven.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of minder zuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Ook bij verhuur verplicht
Mensen die gaan verhuizen naar een huurwoning, hebben recht op een energielabel van hun verhuurder.
Het huren van een woning met een groen energielabel heeft als voordelen dat de energielasten lager zijn en het wooncomfort beter is. Al hangt de energierekening ook af van hoe zuinig of onzuinig je zelf omgaat met je verwarming, warm water en elektriciteit.

Energiezuinige woning en huurpunten
De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Op deze manier kan een woning wellicht makkelijker aan de minimale eis voldoen die komt kijken bij geliberaliseerde verhuur. Door de introductie van het vereenvoudigde energielabel in januari 2015 zijn er verschillende manieren om de energiezuinigheid mee te tellen.

De drie mogelijkheden zijn:

 • De verhuurder heeft een energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 en dat niet ouder is dan 10 jaar. In dit geval bepaalt de labelklasse (A t/m G) het aantal huurpunten dat de verhuurder mag doorrekenen in de maximale huur.
 • De verhuurder na 1 januari 2015 geen energielabel dat is geregistreerd vóór 2015. In dit geval leidt de verhuurder de huurpunten af van het Energie-Index getal.
 • De verhuurder heeft na 1 januari 2015 geen energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 en ook geen Energie-Index. In dit geval leidt de verhuurder de huurpunten af van het bouwjaar van de woning. In veel gevallen betekent dit dat er minder huurpunten gerekend mogen worden.

  Eenvoudig en label aanvragen of voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar www.energielabelvoorwoningen.nl

Onderhoud van uw huurwoning

Regelmatig krijgen wij de vraag welk onderhoud nou voor een huurder of verhuurder is. Voornamelijk het onderhoud van de Cv-installatie is dan onderwerp van het gesprek. Het onderhoud van uw huurwoning is verdeeld tussen de huurder en de verhuurder. De verhuurder zorgt voor het groot onderhoud en een huurder zorgt voor het klein en dagelijks onderhoud van de gehuurde woonruimte. Dit alles is vastgelegd in het “besluit kleine herstellingen” en kunt u altijd bij ons opvragen of vinden op het internet.

Over het algemeen geldt het volgende:
 • Kleine reparaties zijn voor rekening van de huurder, grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening van de verhuurder.
 • Kleine reparaties moet de huurder gemakkelijk zelf kunnen uitvoeren. En ze mogen weinig kosten met zich mee brengen. Zo niet, dan is de reparatie alsnog voor rekening van de verhuurder.
 • Inbouwapparatuur van keukens wordt doorgaans aangemerkt als onroerende aanhorigheid van de woning. Die inbouwapparatuur wordt dan met de woning verhuurd door de verhuurder. Reparatie van een kapotte koelkast, vaatwasser of oven is dan voor rekening van de verhuurder.
 • De huurder moet de verhuurder toegang tot de huurwoning geven, zodat de verhuurder het onderhoud of de reparatie kan uitvoeren.

  Reparaties van schade die een huurder zelf heeft veroorzaakt, zijn uiteraard voor rekening van de huurder. Als de verhuurder ook de kleine en dagelijkse reparaties verricht, mag de verhuurder de kosten hiervan aan u doorberekenen als servicekosten.

Technische installaties binnen de woning
De volgende zaken komen op het bord van de huurder te liggen; het ontluchten en bijvullen van cv-installatie, het opnieuw opstarten van de cv-installatie na uitval, het vervangen van filters en schoonhouden van roosters, voor zover de kosten gering zijn en er daarvoor geen specialistische kennis vereist is. Een verhuurder dient te zorgen voor de reparaties, controle en de eventuele vervanging van het apparaat.

 
Blijf bij via Facebook
Blijf bij via Facebook
of ga naar onze website
of ga naar onze website
Wilt u op dit moment een woning verhuren? Neem direct contact op!
Interesse in vastgoedbeheer? Vraag naar de mogelijkheden!
Wanneer u vragen heeft n.a.v. deze nieuwsbrief dan kunt u contact opnemen met één van onze kantoren. We zijn telefonisch bereikbaar op 020-8203676 of 023-5329817 en het algemene mailadres is info@koopsmakelaardij.nl

Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief?  Klik hier

De informatie in deze nieuwsbrief is uitsluitend bedoeld als algemene informatie voor (particuliere) verhuurders. Er kunnen geen rechten aan deze gegevens worden ontleend.