Nieuwsbrief Speak to Inspire september 2013
Lessen van de speechschrijver van Obama

Gisteren bezocht Jon Favreau Nederland, Speak to Inspire was erbij. Hieronder 5 lessen van de beste speechschrijver van onze tijd, met voorbeelden uit speeches die hij schreef voor Obama. 

1. Vertel verhalen. Obama liet in 2008 in zijn overwinningsspeech (van 15:15 tot 15:54 min) een eeuw voorbijtrekken door de ogen van de 106-jarige Ann Nixon Cooper.

2. Schets een visie. Je boodschap komt beter over als je een beeld van de toekomst geeft, zoals Obama in zijn eerste grote toespraak (1:49 - 2:24) op de DNC in 2004.

3. Gebruik soundbites. Met één pakkende zin kun je je speech historisch maken, denk aan Obama's soundbite Yes We Can (10:08 - 10:30).

4. Zweep je publiek op met ritme en crescendo's. In zijn Fired Up And Ready To Go-speech (3:26 - 3:51) neemt Obama zijn publiek mee naar een hoogtepunt. 

5. Toon emotie om abstracte onderwerpen persoonlijker te maken, zoals Obama deed in zijn beroemde Philadelphia Race-speech (2:02 - 2:34).

Als je meer wilt weten over Favreau, bekijk deze documentaire van Tegenlicht. In een College Tour gesprek bij Harvard vertelt hij over de Language and Legacy of speechwriting.Activiteiten Speak to Inspire

Huib Hudig schreef een artikel over presentaties van CEO's in "De Commissaris" en was bij Met Het Oog Op Morgen op Radio 1 (vanaf 42:48 min) in verband met de komst van Favreau. 

Training en coaching

Speak to Inspire gaf deze maand training en coaching aan o.a. KPN, ABN Amro, ING, Van Doorne, Loyens & Loeff, Kennedy Van der Laan, Damen Shipyards, CEVA Logistics en presentaties bij Hockeyclub Breda, Martiniplaza en Nyenrode Business University. Voor Rijkswaterstaat en Adbirds (Google) hebben Huib en Philip Walkate een train de trainer-programma opgezet.

Meer weten? Bezoek onze website en meld u aan voor een coaching of training. Bijvoorbeeld voor betere PowerPoint presentaties.

En onthoud: "Always take your job seriously, never take yourself seriously" - Jon Favreau.

Hartelijke groet,

Huib Hudig, Rutger Mollee, Philip Walkate

www.speaktoinspire.nl
info@speaktoinspire.nl 
Tel: 020 4204068Trainingen

30 oktober 2013: Speech in a Day
Amsterdam, 9.00 - 17.00 uur
1 november: Girls Talk
(samen met stemcoach Elizabeth Ebbink)
Amsterdam, 13.00 - 21.00 uur.
19 december 2013: Speech in a Day
Amsterdam, 9.00 - 17.00 uur

Bezoek onze site voor meer informatie, prijzen en tijden.


Op 6 november vindt TEDx Amsterdam plaats. Huib Hudig begeleidt diverse sprekers bij de voorbereiding van hun presentatie, waaronder fotograaf Jimmy Nelson

Op 22 nov
ember is TEDx Leiden, waarvoor Rutger Mollee vanaf 28 oktober alle deelnemers zal coachen.
Tips, Twitter & Facebook
Voor commentaar op speeches volg Huib op Twitter  Op onze Facebookpagina publiceren wij schrijf- en presentatietips. 'Like' en blijf op de hoogte. Copyright © 2013 Speak to Inspire, All rights reserved.