Copy
Etkö näe kuvia? Avaa selaimessa.

Pääskyjen uutiskirje 3/2022

Tanssi vaan… mutta
JUMALAT SUUTTUVAT JOS JUOT MAITOA

Et saa juoda maitoa etkä syödä mitään maitotuotteita, lehmä voi kuolla. Et saa edes koskea lehmään. Etkä saa koskea vesihanaan, vesi voi ehtyä. Et saa käyttää yhteistä vessaa. Et saa olla kotona samassa tilassa toisten kanssa. Et voi mennä kouluun, koulutukseen, kokoukseen, mihinkään yhteiseen tilaisuuteen. Sinut eristetään ja sinun on eristäydyttävä, koska olet saastainen ja voit vihastuttaa jumalat.
Miksi olet saastainen? Olet saastainen koska sinulla on kuukautiset.


Sahara Nepal tekee työtä kuukautistabun, chhaupadin, kitkemiseksi Nepalin Kaukolännessä. Yksi tehokas keino on perinteinen kollektiivinen tanssilaulu, deuda, jossa voidaan käsitellä mitä tahansa asioita, vaikka kuukautisia. Yllä kuva deuda-kilpailusta marraskuulta 2021 Batekholan  kylästä. Mekin osallistuimme siihen ja meistäkin laulettiin, koska olimme kertoneet naisten asemasta Suomessa.

Parhaimpiinsa pukeutuneet naiset tanssivat ja lauloivat piirissä, kahtena ryhmänä, toistaen loputtomasti samoja yksinkertaisia askelia - vasen ristiin eteen ja oikea puoli askelta taakse, vasen viereen oikea viereen, vasen ristiin eteen ja oikea taakse vasen viereen oikea, vasen ristiin eteen …koko ajan samaa monotonista melodiaa, ympäri, ympäri.

Aina välillä yksi nainen erottuu joukosta ja laulaa kysyvän painokkaasti jotakin, toiset ryhmästä toistavat, sitten vastapäisestä ryhmästä yksi nainen vastaa ja vierustoverit toistavat hänen sanansa.

Naiset, nuoret ja vanhat, lauloivat myös meistä, “suurenmoisen lihavista ja viisaista naisista”, kaukaisista vieraista, jotka kertoiva heille naisten elämästä omassa maassaan. “Lintu lentää horisontissa, ehkä se on tullut tuomaan tasa-arvon viestiä, kukat kukkivat kaikkialla, niilläkin on sanoma, kunnioitettavat vieraamme puhuvat väkivallasta naisia kohtaan, että sitä ei saa olla, he puhuvat englantia me emme, mutta kuten aurinko paistaa oksien lomitse, ajatukset ja ideat saavuttavat meidätkin. - Kuten kukat kukkaseppeleessä, meidän on pidettävä yhtä. Emme halua jäädä kodin piiriin, haluamme ulos vapauteen. - Eläimet navetassa ovat kaikki arvokkaita mutta meillä, tietoisilla eläimillä, ei ole samaa arvoa kuin muilla.”

Pyörimisen - joka voi jatkua tuntikausia, läpi yönkin - jälkeen juttelimme projektikoordinaattorimme Dambarin välityksellä naisten kanssa chhaupadista.Yöt ovat pilkkopimeät ja kylmät, ja Kaukolännessä talvella sataa lunta. Perinteisesti kuukautisten aikana nainen on eristetty ns. chhau-vajaan, mikä on todella pelottavaa. Kaikki tietävät tyttöjä ja naisia, joita käärme on purrut tai hökkeliin murtautunut leopardi raadellut. Joku on paleltunut, joku kuollut häkämyrkytykseen nukahdettuaan nuotionsa ääreen. Yön pimeydessä yksinäinen nainen on myös helppo saalis sukupuoliväkivallan tekijälle.

Nykyään tilanne on muuttunut sen verran, että naiset saavat yöpyä talon pohjakerroksessa missä pidetään karjaa ja polttopuita.

Mutta edelleenkään maitotuotteita ei saa syödä, lehmiä lypsää eikä mitään maitoeläintä koskettaakaan, koska lehmä on pyhä eläin ja voi kuolla, jos kuukautisten saastuttama nainen koskee siihen. Vuohta ei kielto koske, sillä vuohenmaitoa ei (ainakaan tällä alueella) käytetä.

“En ole koskaan kuullut, että lehmä olisi kuollut”, eräs nainen sanoi meille.
LUE LISÄÄ


TALO VUORILLA

Tavallinen talo vuoren rinteessä Bajhangissa Länsi-Nepalissa on kolmen sukupolven ja eläinten koti. Se on liuskekivistä ladottu ja sisältä savella vuorattu. Pohjakerroksessa on lehmä, sillä lehmä on pyhä ja monin tavoin hyödyllinen. Kerran kuussa siellä majailevat myös talon tytöt ja naiset, kun heillä on kuukautiset.

Toisessa kerroksessa asuu tytär tai poika puolisoineen ja lapsineen.

Kolmannessa kerroksessa on keittiö, puja-alttari ja isovanhempien makuuhuone. Saattaa olla, että siellä asuu joku lapsistakin. Lapset viihtyvät isovanhempien luona, jotka kertoilevat heille vanhoja tarinoita.Jos talossa on mies kokonaan valkoisissa vaatteissa, ulkopuolisetkin ymmärtävät, että nyt eletään suruaikaa. Pojan tai miehen isä on kuollut, ja hän on vainajan vanhin poika. Vuoden ajan hän pukeutuu valkoisiin, ei liikuskele kodin ulkopuolella eikä syö lihaa. Isän hautajaisten järjestäminen, suruaika ja kuolinpäivän muistoseremonioiden järjestäminen on esikoispojan ja muiden poikien vastuulla.

Äidin hautajaisten järjestäminen on tytärten tehtävä. Surua ei osoiteta poikkeavalla pukeutumisella.

Tällaisia meille kertoili Sahara Nepalin varapuheenjohtaja Bhanu Joshi, joka on itse paikallista väkeä, rakastaa perhe-elämää ja vuohia. Ammatiltaan hän on englannin opettaja.

Vielä hän kertoi, että monella perheellä on toinenkin talo. Tavallaan koko kylä voi vaihtaa asuinsijaansa vuodenajan eli satokausien ja rehun saatavuuden mukaan.

Kuulimme myös, että joulukuusta lähtien sataa lunta ja on hyvin kylmä. Eläimet hakeutuvat talojen lähelle ja niitä metsästetään, vaikka se on kiellettyä. Saalis jaetaan koko yhteisön kesken, muuten vaille jäänyt tekee ilmoituksen poliisille.Tue Sahara Nepal -hankettamme tekemällä lahjoitus verkkokaupassamme tai MobilePay -sovelluksella valitsemalla numero 43055. Lahjoitusvarat käytetään 100 %:sti hankkeen hyväksi.

Pääskyjen kerättävä omarahoitusosuus hankkeen kokonaisbudjetista on 16530 euroa. Tekemällä lahjoituksen olet mukana vahvistamassa naisten ja tyttöjen asemaa perheessä ja yhteisössä sekä luomassa uusia toimeentulomahdollisuuksia mm. luonnonmukaisella viljelyllä ja metsätuotteiden jalostamisella sekä markkinointia kehittämällä. Hankkeesta voit lukea lisää TÄÄLTÄ.

Facebook
Website
Email
Instagram
Copyright © 2022 Kehitysmaayhdistys Pääskyt 
Mäkelänkatu 54 A 00510 Helsinki


Rahankeräyslupa: RA/2021/1688

Sait tämän uutiskirjeen, koska olet osallistunut toimintaamme tai ilmaissut kiinnostuksesi työtämme kohtaan. Mikäli et halua saada näitä viestejä jatkossa, voit perua uutiskirjeen.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kehitysmaayhdistys Pääskyt · Maekelaenkatu 54A · Helsinki 00510 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp