Copy
Etkö näe kuvia? Avaa selaimessa.

Pääskyjen uutiskirje 1/2022

HAMPPU VAPAAKSI MARIHUANAN VARJOSTA?

Nepalissa kannabis tekee paluuta. Me Pääskyt törmäsimme Nepalin hankeseurantamatkallamme maailman kiistellyimpiin kasveihin kuuluvaan hamppuun eli cannabis sativaan kolme kertaa.

1. Täällä hipit ennen pössyttelivät. Ensimmäisenä yönä majoituimme Kathmandun Thamelin kaupunginosassa. 1960- ja 70-luvuilla se oli ollut marihuanaa polttelevien hippien suosima alue. Marraskuussa 2021, parisen kuukautta koronasulun päättymisen jälkeen, hipeistä ei näy jälkeäkään, saati marihuanasta. Hamppua sen sijaan löytyy – salskeita, laatutietoisia trekkaajia odottavat puodit ovat täpötäynnä hamppureppuja, -laukkuja ja -puseroita. Eikä ihme. Hampputuotteet pysyvät hyvin kuosissaan, eivät kärsi kosteudesta ja eristävät erinomaisesti niin kylmältä kuin kuumaltakin. Hamppukuitua näkyi yhdistettävän usein myös puuvillan tai silkin kanssa. On mistä valita. 

2. Tutunnäköisiä lehtiä hyvin hoidetuilla pelloilla. Toisena tulopäivänä matkustimme Makwanpurin piirikunnan Raksirangin maalaiskuntaan, nelisen tuntia Kathmandusta etelään. Siitä alkoi tutustumisemme hankekumppanimme NAFANin toimintaan. Käveltiin kylissä, katsottiin kanoja, possuja, vuohia, vihanneksia, riisipeltoja… hetkinen! Mitäs tässä kasvaa, tutun näköisiä lehtiä tupsuina sotilaallisen suorien varsien päässä – tummanvihreitä, puolimetrisiä ja ilmeisen hyvin hoidettuja ja kasteltuja kasvustoja, kuin miniviidakoita terassipelloilla. Kyllä: risteyttämällä kehitettyä lyhytkasvuista, laitonta päihdehamppua. Selvyyden vuoksi: ne pellot eivät kuuluneet projektiimme.

Eräässä kylässä meille kerrottiin, että paikalliset poliisit ovat perillä päihdepelloista eivätkä ole niistä lainkaan pahoillaan. Aika ajoin he ilmestyvät paikalle tai käskevät viljelijän poliisiasemalle. Tämän on maksettava poliisille lahjuksia, muuten kannabisviljelmä tuhotaan.

Oikeastaan viljelijä on antanut osan maastaan rikollisliigan käyttöön. Liigan miehet hankkivat siemenet ja hoitavat kylvön, ja sitten kun sato on valmis ja viljelijä sen korjannut, he tulevat ja noutavat sen. Viljelijä saa sadosta 2000 rupiaa kilolta. Ennen maksettiin yli kaksi kertaa enemmän.

Hippiajan voimakas marihuanan kysyntä itse asiassa vasta aloitti marihuanan laajamittaisen kaupallisen viljelyn ja uusien lajikkeiden kehittelyn Nepalissa, synnytti ja normalisoi perinteisen rituaalikäytön rinnalle uudenlaista viihdekäyttöä ja loi markkinointikanavat Intiaan ja muualle ulkomaille – siis siitä huolimatta, että se oli laitonta.

Nyt kukaan ei näyttänyt ujostelevan tai häpeävän viljelyksiä. Kannabis on tuottoisa, nopeakasvuinen ja helppo rahakasvi, ja kun maksaa lahjukset, ongelmia ei pitäisi tulla. Tosin kuulimme, että moni chepangien alkuperäiskansaan kuuluva pienviljelijä, joka on lisätulon toivossa yrittänyt itse kuljettaa satoa markkinoille, istuu nyt vankilassa.
Samalla niukan maa-alan ja kastelun kohdistaminen rahakasville on vähentänyt omavaraista ruokaturvaviljelyä.

3. Vuorilla kehrättyä ja kudottua hamppukangasta. Keski-Nepalista matkustimme autolla kaksi ja puoli päivää Nepalin Kaukolänteen, Bajhangiin, tutustumaan toisen kumppanimme, Sahara Nepalin, toimintaan.

Korkealla Thakunnan kylässä, jossa koko kylänväki oli koolla – naiset värikkäissä juhlavaatteissaan ja kirkkaankeltaisissa monikertaisissa helmikaulakoruissaan - , saimme lahjaksi seitsemän metriä hamppukangasta.
LUE LISÄÄ


HAMPPULIINOJA SUORAAN VUORISTOSTA

Päätimme, että teetämme kankaasta pyyheliinoja ja tarjoamme Pääskyjen ystäville mahdollisuuden ostaa aidoimmasta aidoimpia hamppuliinoja. Niinpä kun laskeuduimme vuorilta alas Chainpurin kaupunkiin, Sahara Nepalin Dambar ja Umesh veivät meidät Samita Chaudhary Rokayan pieneen ompeluliikkeeseen. Suunnittelimme siellä pyyheliinojen koot ja kanttaukset – nepalit ehdottivat värikkäitä kangasreunustuksia, mutta me pitäydyimme pohjoismaisessa pelkkä-linjassa. Umesh ja Dambar tarttuivat ripeästi saksiin ja Samita hurrutti ompelukoneella. Hamppukangas oli niin paksua, että oli käytävä ostamassa uusi ompelukoneneulapaketti katkenneiden neulojen tilalle. Illansuussa työ oli valmis.Nyt verkkosivujemme Pääsky-puodista löytyy kuvat ja mitat näistä hamppukankaista, jotka sopivat niin pyyhe-, pöytä- kuin laudeliinoiksi. Soittaakin voi numeroomme 045 138 9062 ja jättää soittopyynnön. Olkaa hyvä! Namaste ja terveisiä Nepalista.BETONIA, LÄÄKE ALZHEIMERIIN, HIILENNIELIJÄ

Hampun viljely on ollut pitkään kiellettyä, mutta tilanne on radikaalisti muuttumassa. Ekologinen ylivertaisuus, lääkehampun sadat käyttömahdollisuudet ja aivan uudet hyötynäkymät muuttavat lainsäädäntöä parhaillaan kaikkialla maailmassa.

Taljojen jälkeen ja ennen puuvillaa suurin osa maailman ihmisistä pukeutui hampusta ja pellavasta kudottuihin vaatteisiin, aina 1800-luvulle saakka. Hamppukuidusta valmistettiin myös raamatut ja muut kirjat, purjelaivojen purjeet ja köydet, rahasetelitkin. Hampunsiemenet ja öljy olivat hyvää ravintoa, öljy kävi myös saippuoihin, maaleihin ja lamppuöljyksi. Jopa ensimmäiset Fordin autot kulkivat hamppuöljyllä.

Luonnonvaraisena Keski-Aasiassa ja Himalajalla kasvava cannabis sativa on levinnyt ympäri maailmaa, Suomeenkin jo tuhansia vuosia sitten.
LUE LISÄÄ

Facebook
Website
Email
Instagram
Copyright © 2022 Kehitysmaayhdistys Pääskyt 
Mäkelänkatu 54 A 00510 Helsinki


Rahankeräyslupa: RA/2021/1688

Sait tämän uutiskirjeen, koska olet osallistunut toimintaamme tai ilmaissut kiinnostuksesi työtämme kohtaan. Mikäli et halua saada näitä viestejä jatkossa, voit perua uutiskirjeen.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kehitysmaayhdistys Pääskyt · Maekelaenkatu 54A · Helsinki 00510 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp