Copy
Vor interpreta: Adrian Ciglenean, Olga Berar (vioară), Răzvan Ropotan și Ruxandra Coman.
Nu poti vedea corect acest email? Deschide-l prin browser
Share
Tweet
ForwardScenariul de film scris de Macedonski, adaptat pentru teatru senzorial 

 

 

Cum să devii bogat și influent
 

Miercuri, 1 aprilie, începând cu ora 19:00, la Art Yourself Gallery (Str. Clucerului nr. 88) va avea loc o nouă reprezentație a scenariului de film scris de Alexandru Macedonski în anul 1911, intitulat Cum să devii bogat și influent. Scris la Paris acum mai bine de 100 de ani, scenariul va prinde viață la București prin spectacolul realizat de Laboratorul de teatru senzorial Citit În”. Vor interpreta: Adrian Ciglenean, Olga Berar (vioară), Răzvan Ropotan și Ruxandra Coman.

Rezultat al unui proces continuu de studiu prin metoda laboratorului teatral, spectacolul va provoca imaginația în aceeași manieră vizionară prin care autorul și-a construit universul literar, definit prin reverie, simbolism, sinestezie, exotism sau ironie, totul desfășurându-se sub cupola protectoare a basmului.

Cum poate fi redat astăzi un scenariu de film mut publicului spectator? Și, mai ales, cum poți deveni bogat și influent? Sunt întrebări la care actorii au răspuns astfel: ”Datorită unor inspirate procedee artistice de ultimă oră, e suficient să închizi ochii și să afli cum. Spectacolul nostru durează o oră, are un pronunțat caracter senzorial, nu este mut, dar este orb.”
Despre scenariu puteti afla mai multe ascultand reportajul difuzat de
Radio Romania Cultural.
Cu acest scenariu de film Macedonski devine unul dintre primii autori români care realizează un text cu destinația adaptării cinematografice, după unii cercetători fiind considerat, cel mai probabil, primul autor român care abordează genul (Tudor Vianu: 1944, Romulus Vulpescu: 1966).

Istoria scenariului își află cititorii pe registre diferite și pe o durată de mai mulți ani, astfel că forma inițială a textului a fost cea a unei povestiri orientale cu savuroase accente comice apărute în anul 1877, devenind ulterior scenariul propriu-zis (subintitulat basm) și scris de această dată în franceză în 1911, până astăzi, primăvara anului 2015, când textul capătă forma unui spectacol de teatru senzorial (având la bază traducerea lui Romulus Vulpescu din 1966). 
Art Yourself Gallery
Scenariul nu s-a filmat niciodată, publicul spectator având șansa de a-l viziona prin ”ecranul imaginației” miercuri seară, la a doua reprezentație după succesul avanpremierei din 31 octombrie 2014, din cadrul Nopții de octombrie.
 
Acest spectacol este o producție a Laboratorului de teatru Citit În.
Actorii Adrian Ciglenean, Răzvan Ropotan, Ruxandra Coman, împreună cu Olga Berar la vioară, vor construi ”un performance sinestezic în care spectacolul va începe o dată cu închiderea cortinei, ghidând spectatorii către teatrul interior.”

Donație recomandată: 10-20 de lei.

Conceptul evenimentului este realizat pentru un număr restrâns de persoane, participarea fiind posibilă numai prin rezervare la nr. 0721.831.160
 
Despre Alexandru Macedonski
Despre Alexandru Macedonski
Facebook Macedonski
Facebook Macedonski
Despre activitatea Citit In
Despre activitatea Citit In
Facebook eveniment
Facebook evenimentInformaţii suplimentare
 

Despre laboratorul de teatru Citit În:Citit În este un laborator interdisciplinar fondat în anul 2012.
Susţinut de un nucleu de artişti profesionişti, laboratorul propune concepte participative în care publicul şi actorii contemplează activ poezia momentului prezent (poiesis).

„Demersul nostru de a lega spectatorii la ochi în anumite spectacole nu vine din dorinţa de a le exploata vulnerabilităţile şi nici din dorinţa de a le oferi un remediu terapeutic la stresul de peste zi.

Numitorul nostru comun este un moment de reculegere. Orice moment de prezenţă e un moment poetic.

De fapt noi vă invităm să scriem poezii împreună.”
 

Despre spectacolele Citit În, puteți afla mai multe de pe site-ul www.cititin.wordpress.com
 

Despre Art Yourself Gallery:

 
Art Yourself Gallery este un spatiu destinat artei contemporane, care aduce in prim plan artisti romani din generatii, viziuni si abordari diferite, care incearca sa exprime prin forme si mesaje idei, senzatii, emotii si cautari.
 
Inca de la deschidere, in toamna anului 2011, expozitiile, vernisajele si evenimentele Art Yourself mentin vii legaturile dintre artisti si public, conferind un plus de efervescenta productiei artistice, dar si o interactiune continua intre estetic si ideatic.
 
Ne propunem ca prin cele trei directii de abordare – selectie riguroasa de artisti, expozitii consistente si consilierea pertinenta a colectionarilor – sa contribuim la ascensiunea si sedimentarea pietei de arta contemporana din Romania, dar si la ritualizarea legaturii  intre public si artisti.
 
Parafrazându-l pe marele Ansel Easton Adams care spunea  „Celor ce îmi zic că în fotografiile mele nu apar oameni, le răspund: întotdeauna apar doi oameni, fotograful si privitorul “ vă invităm să vă trăiți propria definiție despre artă.
 
Mai multe despre expozițiile găzduite de Art Yourself Gallery puteți afla de aici: http://artyourselfgallery.ro/

 Vă recomandăm să citiţi şi alte articole:
 
 
Opera lui Macedonski, editată parţial online:

 • Publicistică

 • Arta versurilor
 • Despre logica poeziei
 • Despre stil
 • Despre poemă
 • Poezia viitorului
 • Fondul şi forma
 • Despre poezie
 • Simţurile în poezie
 • În pragul secolului
 • Cugetări
 • Despre frumos
 • Studii Financiare. Banca Naţională
 • Studii asupra limbii române
 • Evoluţiunea limbii române
 • Sufletul şi viaţa viitoare
 • Fascinarea
 • Minunile ştiinţei
 
 
Date de contact:
 
Irina Macedonski
content marketing specialist
LinkedIn
irina.macedonski@gmail.com__________


Disclaimer:

Ati primit acest mesaj deoarece am considerat ca sunteti interesat sa fiti informat in legatura cu noutati din lumea culturala romaneasca. In masura in care acest mesaj a ajuns din greseala la dumneavoastra, ne cerem scuze si va invitam sa va dezabonati urmand link-ul de mai jos "unsubscribe". Va multumim pentru intelegere.unsubscribe