Copy

Dresden in 2019: Saksische hoofdstad viert het nieuwe jaar met kunst, cultuur en muziek tijdens 1719 Reloaded

View this email in your browser
PERSBERICHT
Voor directe publicatie
 

Feesten als een vorst in Dresden: 1719 Reloaded

Saksische hoofdstad viert 2019 met kunst, cultuur en muziek 

Dresden staat wel bekend als het Florence aan de Elbe en dat heeft de stad te danken aan Augustus de Sterke. Deze ‘Zonnekoning van Saksen’ hield niet alleen van barok, maar ook van een feestje, dus toen in 1719 zijn zoon Friedrich August met Oostenrijkse keizersdochter Maria Josepha trouwde pakte hij flink uit. Het huwelijk werd gesloten in Wenen, maar dankzij papa Augustus minstens zo groots in Dresden gevierd met een vier weken durend kunst- en cultuurfestival. Daarom staat Dresden in 2019, precies 300 na het historische huwelijk, weer helemaal in het teken van kunst, cultuur en festiviteiten tijdens '1719 Reloaded'. Van het residentieslot tot de Zwinger en van galerie tot vesting – volgend jaar is het in Dresden overal feest! 

Van historie tot hypermodern
De herbouw van het residentieslot, waar Augustus de Sterke woonde en zijn indrukwekkende kunstcollectie onderbracht, is al tientallen jaren bezig. Het werd vernietigd bij het bombardement van 1945, maar grote delen zijn inmiddels heropend. In september 2019 komt daar Augustus’ persoonlijke praalappartement bij, compleet met toegang tot zijn slaapkamer en een kijkje in de antieke porseleincollectie in de torenzaal. Ook de wapengalerij is volgend jaar weer open, als onderdeel van de tentoonstellingen van de koninklijke garderobe en insignes in de wapenkamer. Als je dan toch in de historie van Dresden duikt, is ook een bezoekje aan het fort een aanrader. Vanaf zomer 2019 beleef je hier een hypermoderne multimediale reis door de geschiedenis van de stad met behulp van scenografische verhalen en installaties. 

Kunst van de koning
Een andere belangrijke trekpleister tijdens het festival in 1719 was de Zwinger, een barok feestterrein voor de adel dat in 2019 in 3D te beleven is. Zelfs de meest historische bruiloft van Saksen meevieren kan dan dus digitaal. Aan de noordkant van de Zwinger was een kunstgalerij waar de keurvorst zijn privéverzameling vol schilderijen en beeldhouwwerken onderbracht. Wie deze uitgebreide collectie vol oude meesters met eigen ogen wil zien, moet nog iets langer geduld hebben – tot 2020 om precies te zijn. Maar dan heb je ook wat: drie verdiepingen met meer dan 300 schilderijen uit de 15e tot 18e eeuw. Een deel van die prachtige kunstwerken, waaronder de beroemde Sixtijnse Madonna van Raphael, werden door niemand minder dan de beroemde bruidegom van 1719 verzameld. 

De hele stad feest
De een nodigt een bandje uit voor de bruiloft, Augustus liet een heel operahuis bouwen. Tijdens het huwelijksfestival werd de adel hier verwend met stukken van de Italiaanse componist Antonio Lotti. Tegenwoordig is het als Cultuurpaleis – dat in 2019 haar 50e verjaardag viert – een meer multifunctionele plek, compleet met gloednieuw concertgebouw voor het Dresden Philharmonisch Orkest. Ter ere van het jubileum gaat er op 27 oktober 2019 in het Boulevardtheater een musical van Andreas Goldmann in première. Drie eeuwen geleden kwam het bruidspaar per schip in Dresden aan en was het in de hele stad feest met een stoombotenparade op de Elbe, vuurwerk in het Japanse paleis en optochten door de straten. Volgend jaar doet Dresden dat feest nog eens over met het enthousiasme van nu en de inspiratie van toen.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Dit persbericht is verstuurd in opdracht van Dresden Marketing.

Meer informatie: 

Downloads

Voor nadere informatie en/of beeld kunt u contact opnemen met Zapper PR & Destination Marketing, onderdeel van www.zappergroup.com.

We zijn bereikbaar op telefoonnummer 020 320 7688
of via e-mail op press@zapperpr.com

Copyright © 2018 Zapper PR & Destination Marketing, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp