Copy
Bijen in de buurt - Groene Cirkels Bijenlandschap
Nieuwsbrief #3 - februari 2016
 

 
 

Naturalis start Citizen Science Bijenonderzoek
 

Kom 15 februari naar de Meet-Up Leiden Duurzaam 2030 om 19.30 uur in Scheltema’s, Marktsteeg 1 in Leiden. Daar vertelt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis en lid van de Groene Cirkel Bijenlandschap, over hoe u kunt helpen Leiden bijvriendelijk te maken, en hoe Naturalis burgers wil betrekken bij monitoringsonderzoek naar bestuivers. 
 

Campagne Bijenlandschap, 24 maart opening in Naturalis

Op 24 maart gaat de Campagne Bijenlandschap van start. Van 15-17 uur laten we u in Naturalis graag zien wat we met zijn allen al bereikt hebben met het Bijenlandschap, en nodigen we u uit ook de komende tijd samen te werken aan Bijenlandschap en Campagne. Het hele bijennetwerk zal er zijn en er zal volop gelegenheid zijn elkaar te spreken. Ook kunt u uw eigen bijenactiviteiten promoten via een kleine informatiemarkt. Wilt u erbij zijn de 24e maart en/of deelnemen aan de informatiemarkt? Meld u zich dan aan via deze link.
 

Ook uw Bijenactiviteiten in spotlight tijdens Campagne 

De campagne is voor en van iedereen die meewerkt aan het bijenlandschap. Het is een paraplucampagne. De inwoners in de regio moeten zien dat we allemaal werken aan hetzelfde doel en liefst mee gaan doen. Daarom zetten we alle bijenactiviteiten tijdens de campagne Bijenlandschap via een Bijenagenda in het zonnetje. Organiseert u in 2016 activiteiten die te maken hebben met bestuivers, bloemen of tuinen, zoals excursies, cursussen, imkerdemonstraties, kinderactiviteiten, tuinenwedstrijden, zaaidagen of open dagen: laat het hier weten, dan nemen we  ze op in de agenda!
 

Cursus Tuinen Natuurlijk!

Het IVN-Regio Leiden organiseert vanaf 14 april een cursus om de tuin groen, kleurrijk en bijvriendelijk in te richten, zonder gebruik van gif. Niet tegen de natuur in tuinieren, maar met de natuur mee. Dat scheelt tijd en geld, en zorgt voor allerlei verrassingen. De cursus bestaat uit vijf cursusavonden en vier excursies. U kunt zich hier voor de cursus aanmelden.
 

Ontwerp je eigen bijvriendelijke geveltuin in Leiden

Op 29 februari organiseren het Groene Ideecafé, Groen Dichterbij en Duurzaam Leiden vanaf  20:00 uur in Scheltema’s in Leiden de inspiratie-avond Gave Geveltuinen. Geveltuinen fleuren de straat op en zijn goed voor waterberging, biodiversiteit en koelte in een stadse omgeving. En, met de juiste planten ook goed voor bijen! Maak uw eigen ontwerp, met hulp van deskundigen.
 

Bijen in de Buurt

In 2015 hebben alle 240 scholen in Holland Rijnland het lespakket Bijen in de Buurt ontvangen, 117 scholen hebben bollen geplant op het schoolplein en/of een educatief bijenhotel opgehangen. Zo’n 400 inwoners en een aantal buurtinitatieven langs de bijenlinten in Alphen, Leiden en Zoetermeer hebben meegedaan met planten of bollen. In 2016 krijgen inwoners langs de linten weer een voucher opgestuurd. Wilt u als buurttuin, bedrijf of instelling meedoen? Doe een aanvraag via Bijen in de Buurt! Dat kan ook als uw initiatief niet op een lint ligt.
 

 
Dit is de nieuwsbrief van Bijen in de Buurt en Groene Cirkels Bijenlandschap. Bijen in de Buurt is een programma van Fonds 1818 om bijenlinten aan te leggen vanuit Alphen a/d Rijn, Leiden en Zoetermeer naar het buitengebied. Huishoudens langs deze linten kunnen gratis bijvriendelijke planten of bollen aanvragen. Bijen in de buurt werkt vanuit de Groene Cirkel Bijenlandschap met een groot aantal partijen samen aan verbindingen voor bijen in het Land van Wijk en Wouden. De Groene Cirkel Bijenlandschap is voortgekomen uit Groene Cirkels, de duurzaamheidssamenwerking van Heineken, provincie Zuid-Holland en kennisinstituut Alterra Wageningen UR.

U ontvangt deze nieuwsbrief als relatie van Fonds 1818, de Provincie Zuid-Holland, Stichting Land van Wijk en Wouden en Groene Cirkels Bijenlandschap. >> Aanmelden nieuwsbrief
 
 

CONTACT

Riviervismarkt 4
2513 AM Den Haag
070 364 11 41
• www.fonds1818.nl
• info@fonds1818.nl

REGIO

Fonds 1818 geeft donaties ten behoeve van maatschappelijke projecten die gericht zijn op de regio waarin het fonds gevestigd is.

VOLG ONS

FacebookTwitterLinkedIn | Nieuwsbrief | RSS