Copy
PERSBERICHT
16 december 2022
Voorzitter Raad voor Cultuur spreekt de eerste Haagse Cultuurrede uit in Filmhuis Den Haag: 'Kunst als deur naar geluk'
"Kunst en cultuur helpen bij het overbruggen van maatschappelijke tegenstellingen. Het belang daarvan in onze pluriforme samenleving kan niet genoeg benadrukt worden." Dat zegt Kristel Baele, voorzitter van de Raad voor Cultuur, vandaag in de Eerste Haagse Cultuurrede in Filmhuis Den Haag. De rede is een idee van scheidend filmhuisdirecteur Géke Roelink. Baele stond in haar rede stil bij de kracht van lokale culturele instellingen en hun rol om zoveel mogelijk mensen laagdrempelig met cultuur in aanraking te brengen."

"Cultuur is zo vanzelfsprekend als water uit de kraan en de lucht die we inademen. We kunnen als samenleving niet zonder. Cultuur is alomtegenwoordig en een baken in moeilijke tijden. Een baken dat tegenstellingen in de pluriforme samenleving kan overbruggen", aldus Baele.  
Kristel Baele (c) Ronald van den Heerik
De Eerste Haagse Cultuurrede is een idee van Géke Roelink en werd uitgesproken tijdens haar afscheid van Filmhuis Den Haag op 16 december 2022. Géke Roelink: "Mijn drijfveer was altijd om een culturele ontmoetingsplek te creëren die mensen, ideeën en culturen samenbrengt met films en filmprogramma's die verhalen vertellen die je uitnodigen om je in te leven in de ander. Het is een grote eer dat Kristel Baele de eerste Haagse Cultuurrede voor haar rekening heeft genomen. Ik hoop van harte dat hiermee een inspirerende, nieuwe traditie is gestart die opvolging krijgt.” 

Als directeur-bestuurder leidde Roelink het Filmhuis ruim 11 jaar, samen met eveneens vertrekkend zakelijk directeur Josien Buijs. Dankzij hun inspanningen is het Filmhuis uitgegroeid tot een bruisend centrum van het Haagse culturele leven en een knooppunt voor kennis, dialoog, sociale en culturele uitwisseling. Voor deze ontwikkeling ontving het Filmhuis in 2015 de Europa Cinemas Award voor beste programmering. Internationale eer viel Géke Roelink persoonlijk te beurt in 2022 met de UNIC Achievement Award van de Europese Handelsorganisaties voor Bioscopen. 

De in Vlaanderen geboren Kristel Baele (1959) is sinds eind november 2020 voorzitter van de Raad voor Cultuur. Dat is het wettelijke adviesorgaan van regering en parlement op het gebied van kunst, cultuur en media. Daarnaast is zij onder meer toezichthouder bij de Haagse Hogeschool. Tussen 2010 en 2018 was ze lid van de Onderwijsraad. Ook bekleedde ze jarenlang bestuursfuncties in het wetenschappelijk en hoger onderwijs. Baele studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Gent en sociologie aan de Universiteit Antwerpen.

De rede werd uitgesproken aan de vooravond van de vijfde editie van het ROOTS Film Festival, dat op 17 december plaatsvindt. Het festival staat geheel in het teken van de rijkgeschakeerde Haagse filmcultuur en van Haagse filmmakers in het bijzonder.
Lees hier de Haagse Cultuurrede van Kristel Baele. 
filmhuisdenhaag.nl
filmhuisdenhaag.nl
Filmhuis Den Haag | Spui 191 | 2511 BN Den Haag
EINDE PERSBERICHT


Voor meer informatie: 
020-4868212 | info@herrie.com | www.herrie.com

Filmhuis Den Haag:
Via Noortje van der Sande (Herrie Film & TV) tel: 06-54301094

Voor vragen aan Kristel Baele:
Via Sander van der Eijk, woordvoerder Raad voor Cultuur: 06-50057559 of svde@cultuur.nl