Copy
 

Εθνική Επιτροπή για τα
Δικαιώματα του Ανθρώπου 

NEWSLETTER - Δεκέμβριος 2021

ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

10 Δεκεμβρίου: Άνθρωποι της Τέχνης και του Αθλητισμού ένωσαν την φωνή τους με την ΕΕΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 2021
 
Για τη φετινή χρονιά η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), επέλεξε έναν ξεχωριστό τρόπο να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (10 Δεκεμβρίου). Απεύθυνε κάλεσμα σε ανθρώπους από το χώρο της τέχνης και του αθλητισμού να ενώσουν τη φωνή τους αφιλοκερδώς με την Εθνική Επιτροπή και να στείλουν ένα σύντομο βίντεο, επιλέγοντας να διαβάσουν ένα από τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ή στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την ισότητα και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και ουσιαστική.
Διαβάστε περισσότερα

 

Το μήνυμα της Προέδρου της ΕΕΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 
Το μήνυμα της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Μαρίας Γαβουνέλη για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (10 Δεκεμβρίου 2021).


 

Συνεργασία της ΕΕΔΑ με το Ειρηνοδικείο Αθηνών 

 
Η ΕΕΔΑ εκπληρώνοντας την αποστολή της να αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και της κοινής γνώμης σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου και την καλλιέργεια του σεβασμού τους στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ειρηνοδικείο Αθηνών έναν πρώτο κύκλο εξατομικευμένων επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα τη νομική ανανγώριση της ταυτότητας φύλου.

 
  

Η ΕΕΔΑ στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή

 
Ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση της Ομάδας UNESCO της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) συμμετείχε σε μια εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές του Σχολείου με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση του εικοστού πρώτου αιώνα». 

3 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία

 
Η ΕΕΔΑ από τη σύστασή της παρακολουθεί στενά τα θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Από το 2017, στην πολυσυλλεκτική σύνθεση της ΕΕΔΑ μετέχει μέλος το οποίο ορίζεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4780/2021 (Α΄30) στη σύνθεση της νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας μετέχει ο/η εκάστοτε Πρόεδρος της ΕΕΔΑ.
  

 

Η ΕΕΔΑ στις Επιτροπές της Βουλής

 
Συμμετοχή της ΕΕΔΑ στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής την Τετάρτη 24.11.2021, με θέματα ημερήσιας διάταξης την ενδιάμεση έκθεση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και την ανασυγκρότηση της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων. Την ίδια ημέρα η ΕΕΔΑ συμμετείχε στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στις συνεδριάσεις των παραπάνω Επιτροπών την ΕΕΔΑ εκπροσώπησε η Πρόεδρός της Μαρία Γαβουνέλη.
 

 

25 Νοεμβρίου - Η ΕΕΔΑ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

 
Η ΕΕΔΑ, ο Εθνικός Θεσμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, συνεχίζει να εργάζεται για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και την ενδυνάμωση των γυναικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τη στήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων γυναικών, όπως οι γυναίκες με αναπηρία, οι γυναίκες Ρομά, οι γυναίκες πρόσφυγες, οι μετανάστριες και οι γυναίκες ΛΟΑΤΚΙ+.
 
  

 

Η ΕΕΔΑ στο 3ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 
Το Κέντρο του ΑΠΘ για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (ΚΕΝΟΠ) και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν με επιτυχία το 3ο ετήσιο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021. Το φόρουμ ήταν αφιερωμένο στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.
 

 

Η ΕΕΔΑ στην εκδήλωση του ΣΥΔ για τη Διεθνή Ημέρα Τράνς Μνήμης

 
Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Τράνς Μνήμης (20 Νοεμβρίου), μια ημέρας μνήμης για όσα τρανς πρόσωπα υπήρξαν θύματα τρανσφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, καθώς και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους. Παρακολουθήστε σε βίντεο το χαιρετισμό της Προέδρου της ΕΕΔΑ  Μαρίας Γαβουνέλη στην εκδήλωση.

 
  
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2021 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)

E- mail:
info@nchr.gr 

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Greek National Commission for Human Rights · Neofytou Vamva 6 · Athina · Athens 106 74 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp