Copy

NUORTENIDEAT.FI-UUTISKIRJE 8/2015

 

SISÄLTÖ:

Markkinointikampanjan käynnistyminen
Demokratiaviikko 12.-18.10.2015
Nuortenideat.fi-koulutukset
Nuortenideat.fi ja ideoiden perusteleminen
Kutsu Nuorten parlamentin istuntopäivään

 

MARKKINOINTIKAMPANJAN KÄYNNISTYMINEN

Nuortenideat.fi ja Demokratia.fi -palveluita markkinoidaan valtakunnallisesti erityisesti Demokratiaviikolla (vko 42). Pysy siis kuulolla, mitä on tulossa!

Nuortenideat.fi-palvelua markkinoivat tunnetut mainoskasvot ja heidän kauttaan tavoitetaan erityisesti nuoret. Demokratia.fi-palvelua ja muita oikeusministeriön demokratiapalveluita, joista yksi on Nuortenideat.fi, markkinoidaan erityisesti aktiivisille kansalaisille sekä virkamiehille ja päättäjille.

Valtakunnallisen markkinoinnin lisäksi on tärkeää, että paikallisella tasolla suunnitellaan markkinointitoimenpiteet ja tiedottaminen palvelusta. Erityisesti Demokratiaviikolla kannattaa viedä viestiä eteenpäin, sillä palvelut ovat muutenkin näkyvillä eri medioissa.

 

DEMOKRATIAVIIKKO 12.-18.10.2015

Euroopan neuvosto juhlistaa vuosittain viikkoa 42 paikallisdemokratian viikkona. Se kehottaa kuntia ja maakuntia osallistumaan tapahtumaan ja järjestämään omia tilaisuuksiaan. Vuoden 2015 teemana on “Living together in multicultural societies: respect, dialogue, interaction”. Suomeksi "Rinnakkaiselo monikulttuurisissa yhteisöissä: kunnioitusta, vuoropuhelua ja vuorovaikutusta".

Suomen Kuntaliitto on lanseerannut yhdessä oikeusministeriön ja valtiovarainministeriön kanssa valtakunnallisen Demokratiapäivän, joka järjestetään kolmatta kertaa 13. lokakuuta 2015 Kuntatalolla Helsingissä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Kuntaliiton sivulla.

Kerro nuorten vaikuttamisen tärkeydestä demokratiaviikolla!

Nuortenideat.fi-palvelun esittelyyn on tilattavissa materiaaleja maksuttomasti tilauslomakkeella: www.koordinaatti.fi/materiaalitilaus.  
Suunnittele, miten voit tuoda tärkeää aihetta esiin demokratiaviikon aikana. Tutustu tilattaviin materiaaleihin: www.koordinaatti.fi/materiaalipankki/nuortenideat/esitteet. Jos järjestätte esimerkiksi kilpailuja nuorille, on Koordinaatin toimistolta tilattavissa palkinnoiksi pipoja ja t-paitoja.

 

NUORTENIDEAT.FI-KOULUTUKSET

Seuraavat info- ja koulutustilaisuudet järjestetään verkossa seuraavasti:

Verkkokoulutus: tiistaina 29.9.2015 klo 13:00–15:00
Koordinaatti järjestää Nuortenideat.fi-verkkokoulutuksen, joka on suunnattu ensisijaisesti palvelun jo käyttöön ottaneille toimijoille. Osallistua voivat myös palvelun käyttöä harkitsevat toimijat. Ilmoittautuminen ennakkoon viimeistään 25.9. klo 16 mennessä. Esittely- ja infotilaisuus: torstaina 15.10.2015 klo 10:00–11:30
Koordinaatti järjestää webinaarin, joka on suunnattu ensisijaisesti palvelun käyttöönotosta kiinnostuneille toimijoille. Webinaarissa käydään läpi vaikuttamispalvelun toiminnallisuuksia ja käyttöönottoa sekä vastataan palveluun liittyviin kysymyksiin. Lisätietoja koulutuksista: suunnittelija Merja-Maaria Oinas
merja-maaria.oinas(at)ouka.fi | tuki(at)nuortenideat.fi, p. 044 703 8303

 

NUORTENIDEAT.FI JA IDEOIDEN PERUSTELEMINEN 

Nuortenideat.fi-palveluun on tullut yhteensä noin 140 ideaa. Ideat, jotka eivät liity mihinkään palvelussa mukana olevaan organisaatioon, toimitetaan eteenpäin oikealle taholle ylläpidon toimesta. Jotta idea voidaan toimittaa eteenpäin, on tärkeä ohjeistaa nuoria siihen, miten oma idea perustellaan ja mitä on otettava huomioon sitä tehdessä.

Nuorille on tärkeä korostaa sitä, että idea tulee perustella hyvin ja siinä tulee kertoa, mihin se tarkalleen liittyy. Idean voi kirjoittaa, ja se voi olla myös kuva tai upotettu video. Jos idean käsittelystä vastaava organisaatio löytyy palvelusta (esimerkiksi kunta tai koulu), idea osoitetaan suoraan sille.

Lyhyesti ohjeita idean kirjoittamiseen:
 • otsikoi idea hyvin (idean sisältö tulee esiin lyhyesti)
 • tarkista, löytyykö palvelusta organisaatio, jolle sen voit kohdistaa ja joka voi viedä asiaa eteenpäin
 • jos et tiedä, mihin organisaatioon idea liittyy, jätä tämä avoimeksi niin ylläpito auttaa
 • idean sisältö ja perustelut:
  • kuvaile tarkasti, mitä asiaa haluaisit muuttaa tai parantaa
  • kerro, mitkä ovat perustelut ehdottamallesi asialle - miksi asialle pitäisi tehdä jotakin
  • kerro, mitkä ovat omat muutosehdotuksesi, jotta asia ratkaistaisiin
  • kerro mahdollisimman tarkasti se, mihin paikkaan idea liittyy (esim. kaupunkiin/kuntaan, kaupunginosaan, alueeseen, katuun, kouluun, järjestöön jne.)
Jos idea on puutteellinen, sitä ei voi viedä käsittelyyn ja toimittaa eteenpäin. Jos nuori tarvitsee apua idean kirjoittamiseen, eteenpäin viemiseen tai muutoin palvelun käyttöön, hän voi ottaa yhteyttä ylläpitoon tai yhteyshenkilöihin.

Ylläpidon tavoittaa tuki@nuortenideat.fi-osoitteesta, lähettämällä viestin palvelun kautta käyttäjätunnukselle ”moderaattori” tai kysymällä chatissä, kun moderaattori on paikalla. Organisaatioiden yhteyshenkilöt löytyvät jokaisen organisaation sivulta: www.nuortenideat.fi/organisaatiot.

 

KUTSU NUORTEN PARLAMENTIN ISTUNTOPÄIVÄÄN

Eduskunnan puhemies kutsuu kaikkien yläkoulujen 8. ja 9. luokkalaisia osallistumaan seuraavaan Nuorten parlamentin istuntopäivään. Istuntopäivä pidetään 15.4.2016 ja kutsu on postitettu kouluille elokuussa. Nuorten parlamentin istunto kokoontuu jo kymmenennen kerran. Tuleva täysistunto pidetään Eduskuntatalon peruskorjauksen vuoksi eduskunnan S-talossa. Osa päivän ohjelmasta järjestetään Pikkuparlamentissa.
 
Viimeinen ilmoittautumispäivä on 31.10.2015. Ilmoittautumislomake: www.opinkirjo.fi/fi/opettajat_ja_ohjaajat/osallisuuskasvatus/nuorten_parlamentti/ilmoittautuminen_np_2016.
poista minut tältä listalta | päivitä tilausasetuksiani

Uutiskirje lähetetään kerran kuukaudessa Nuortenideat.fi-palvelun sähköpostilistalle. Liity listalle: http://eepurl.com/ujezL
 

Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus
www.koordinaatti.fi

www.facebook.com/Aloitekanava.fi www.twitter.com/Koordinaatti