Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 4/2015
Headlines
Kinderombudsman onderzoekt kwaliteit en toegang jeugdzorg
De Kinderombudsman gaat onderzoeken of kinderen de zorg krijgen waar zij recht op hebben. Nu de gemeenten sinds 1 januari verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp, wil de Kinderombudsman weten of de toegang tot de zorg en de kwaliteit van deze zorg in de praktijk gewaarborgd is.
'Magnesiumtekort kan diabetes en verstandelijke beperking veroorzaken'
Verstandelijke beperkingen en diabetes kunnen het gevolg zijn van (onopgemerkte) magnesiumtekorten. Bepaalde genmutaties die de magnesiumopname van de nieren verstoren hebben diabetes of verstandelijke beperkingen tot gevolg. 
Baby ontwikkelt hersenen uit heup- en billenvet moeder'
De hersenen van een baby ontwikkelen zich vooral dankzij het heup- en billenvet van de moeder. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh. 
Revolutionaire kweektechniek voor lever en alvleesklier ontwikkeld
Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht zijn er in geslaagd een kweeksysteem te ontwikkelen voor menselijke leverstamcellen en stamcellen uit alvleesklierkanker.
Invoering basis-ggz leidt tot drukte bij de huisarts
Huisartsen zien een forse toename van mensen met psychische klachten in hun praktijk sinds de invoering van de basis geestelijke gezondheidszorg (basis-ggz). Veel van deze patiënten worden in de huisartsenpraktijk geholpen door een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ).   
Kamer praat vandaag over 'discriminerende' eigen bijdrage jeugd-ggz
Sinds 1 januari moeten ouders van kinderen die onder behandeling zijn in de jeugd-ggz een eigen bijdrage betalen. "Die ouderbijdragen lopen op tot wel 1500 euro per jaar", aldus D66-Kamerlid Berndsen, ongeacht het inkomen van de ouders.   
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
email
Column
Binnen leren wat je buiten doet?
Youssef is een knappe man van midden dertig. Vanaf het eerste moment dat ik hem ken hebben we leuk contact. Youssef houdt van een praatje, vraagt altijd even hoe het gaat, en staat altijd klaar om te helpen.Maar Youssef is ook verslaafd aan ongeveer alle drugs die je maar kan bedenken. En mede daardoor zijn er in zijn leven heel wat dingen goed mis gegaan.
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.