Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 14/2016
Headlines
'De intensive care voor pasgeborenen': Handleiding voor ouders
Normal_duur Het informatieve boekje 'De intensive care voor pasgeborenen' is bedoeld als gids voor alle ouders met een kind op een NICU (Neonatale Intensive Care Unit). Ze biedt algemene informatie over de gang van zaken op deze afdeling, over de ziektebeelden die er het meest voorkomen, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de neonatologie en nog veel meer.

CAK lanceert app voor berekenen eigen bijdrage WMO
Normal_van_rijn Vorige week vrijdag lanceerde het CAK de eigen bijdrage applicatie (app). Hiermee kunnen gemeenten tijdens het keukentafelgesprek een indicatie voor de eigen bijdrage geven voor een Wmo-voorziening. Wmo-gebruikers kunnen de app ook zelf gebruiken om inzicht te krijgen in de kosten. De laatste maanden is er veel kritiek ontstaan over de onduidelijkheid rondom de eigen bijdrage binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), het bedrag dat mensen voor zorg en ondersteuning moeten betalen, en de informatievoorziening hieromtrent van de gemeente.

Kindcheck: aandacht voor kinderen in volwassenen-ggz
Normal_thuiszorg Volwassen cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) kunnen kinderen hebben, maar binnen de volwassenen-ggz wordt daar niet altijd rekening mee gehouden. Vragen als 'Heeft mijn cliënt kinderen? en 'Zo ja, hoe gaat het met ze?' zijn daar niet altijd vanzelfsprekend. Toch is het belangrijk dat professionals deze vragen wel stellen. De Kindcheck, onderdeel van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, kan daarbij helpen. Augeo organiseert op 19 mei 2016 het symposium 'Zijn de kinderen veilig!' waar professionals meer kunnen leren over de uitvoering van de Kindcheck. 

Zorgorganisaties zetten nieuwe standaard voor gezond en duurzaam eten in de zorg
Normal_slachtoffer_hulp_verdriet_helpenZiekenhuizen, ggz-instellingen en ouderenzorgorganisaties in Groningen, Friesland en Noord-Holland Noord zijn een samenwerking gestart om gezond en duurzaam eten te bevorderen. Dit deden zij in het programma 'Duurzaam en Gezond aan Tafel' van De Stichting Friesland, stichting Diverzio en de Antonius Zorggroep. Binnen het programma zijn drie projecten opgestart: vrijwilligers aten met Friese ouderen, bevordering van smaakbeleving en maaltijdvoorziening duurzaam en gezond maken.

Voormalig thuiszorgmedewerker verdacht van diefstal bij kwetsbare ouderen
Normal_geld Een voormalig thuiszorgmedewerker uit Winschoten moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een halfjaar naar de gevangenis wegens diefstal bij kwetsbare ouderen. Een paar jaar geleden is de vrouw ontslagen als medewerker van thuiszorg nadat ze een horloge bij een van haar cliënten had gestolen.

Schippers start onderhandelingen over prijs borstkankermedicijn
Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534 Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat met de fabrikant van het borstkankermedicijn pertuzumab onderhandelen over de prijs. Deze onderhandelingen moeten ervoor zorgen dat de kosten op een aanvaardbaar niveau komen. Een definitief besluit over de vergoeding van pertuzumab volgt op basis van de uitkomsten van de onderhandelingen.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
Interview
‘Nog steeds is er veel onwetendheid over autisme in Nederland’

Over mensen met autisme bestaan nog steeds veel misverstanden. Zo zijn zij onnodig vaak het slachtoffer van vooroordelen in de samenleving. Om meer begrip te kweken, organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) van 2 tot en met 9 april voor de zevende keer de Autismeweek. Voor de (NVA) is de Autismeweek geslaagd als er in Nederland meer begrip is voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Woordvoerder Joli Luijckx: “We hebben nog een lange weg te gaan.”

Zo’n zeven jaar geleden merkte de NVA dat er voor mensen met autisme in de samenleving te weinig aandacht bestond. Dat moest anders, zo vond men bij de belangenvereniging. Om die reden werd de Autismeweek in het leven geroepen en dat werpt volgens hen duidelijk zijn vruchten af. De laatste jaren is de aandacht voor de stoornis gestegen, mede dankzij de Autismeweek.  “Toch is er nog heel veel onbekendheid en onwetendheid in de samenleving”, zegt Joli Luijckx van de NVA. “Daardoor bestaan er nog veel misverstanden.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.