Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 15/2016
Headlines
Regio Rotterdam heropent tientallen locaties crisisopvang kinderen
Normal_duur In de regio Rotterdam is er een groot tekort aan opvang voor kinderen die met spoed onderdak nodig hebben. Daarom zijn tientallen crisisopvanglocaties die eerder gesloten waren, heropend. De groep kinderen die onderdak nodig heeft loopt thuis gevaar, of heeft ernstige problemen. Vorig jaar sloten tientallen huizen voor de crisisopvang door bezuinigingen en veranderingen in de jeugdzorg.


Dementerenden staan soms maanden op wachtlijst voor hulp
Normal_van_rijn In de regio Den Haag staan dementerenden soms maandenlang op een wachtlijst voor zij hulp krijgen om thuis te blijven wonen. Door geldgebrek worden er minder casemanagers ingezet die de dementerende cliënten en mantelzorgers begeleiden. De wachttijden variëren maar kunnen oplopen tot enkele maanden.


Van Rijn wil met trainingen en voorlichting pgb-fraude tegengaan
Normal_thuiszorg Staatssecretaris Van Rijn komt met diverse maatregelen om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) tegen te gaan. Zo moet er betere voorlichting komen voor pgb-houders en wil hij trainingen voor indicatiestellers om fraude te leren herkennen, zo schrijft van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Tevens wil hij dat de weigeringsgronden landelijk op dezelfde manier worden toegepast.
   

Adviespunt klokkenluiders: Meeste klokkenluiders in de zorgsector
Normal_slachtoffer_hulp_verdriet_helpen Uit het jaarverslag van Adviespunt Klokkenluiders blijkt dat de zorgsector de meeste klokkenluiders heeft. In 2015 waren er 74 nieuwe klokkenluiderszaken, 19 daarvan kwamen uit de zorg. Duidelijk is dat het aantal klokkenluiderszaken groeit. Vorig jaar kwamen 35 procent meer meldingen binnen.


RIVM: 'Meer soa's gevonden bij vrouwen en heteroseksuele mannen'
Normal_geld Het aantal mensen dat zich voor een soa laat testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid is in 2015 licht gedaald met 3 procent. Het percentage bij wie uiteindelijk een soa wordt aangetroffen, neemt echter toe. Bij ruim 17 procent van de consulten werd een of meer soa's gevonden. In 2014 was dat nog 15,5 procent. De stijging van het aantal soa komt vooral voor rekening van vrouwen en heteroseksuele mannen.


KNGF: 'Besluit NZa stap achteruit in kwaliteitszorg fysiotherapie'
Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534 De NZa schrapt in de beleidsregel de registratie-eisen voor verbijzonderde fysiotherapie. Fysiotherapeuten die verbijzonderde zorg leveren, zijn vanaf 5 april 2016 niet meer verplicht om ingeschreven te staan bij een specialistenregister om een verbijzonderd tarief in rekening te mogen brengen.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
Interview
Bogin: ‘Al tweeënhalf jaar geen vooruitgang rond medicijntekorten’

Medicijntekorten in Nederland nemen als sinds 2013 toe, maar de betrokken partijen weten maar niet tot een oplossing te komen. Vorig jaar waren er in totaal 625 middelen enige tijd niet leverbaar en in 2014 en 2013 ging het om respectievelijk 527 en 426 middelen. Volgens voorzitter Martin Favié van Bogin, de belangenvereniging van biosimilars en generieke geneesmiddelenfabrikanten, geven fabrikanten en zorgverzekeraars elkaar de schuld van het geneesmiddelenprobleem. Daardoor wordt er geen vooruitgang geboekt in het bereiken van een oplossing. Favié: “Oorzaak van sommige tekorten is het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars.”

U treedt op namens de fabrikanten van geneesmiddelen waarvan het patent verlopen is. Waarom zijn er zoveel meer tekorten in Nederland dan in andere Europese landen? “Er is een aantal oorzaken. In Nederland bepalen de zorgverzekeraars het inkoopbeleid, terwijl in andere landen de overheid die bepaalt.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.