Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 20/2015
Headlines
'Nog steeds te veel medicijnen voor demente ouderen'
Normal_medicatie_pillen_medicijnenHoewel er al jaren wordt gezegd dat het gebruik van medicijnen door ouderen met dementie in verpleeghuizen moet dalen, is het gebruik de afgelopen jaren nauwelijks gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar ouderengeneeskunde en dementie Sytse Zuidema van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). 
Deadline Van Rijn om PGB-choas op te lossen is vandaag (15 mei '15)
Normal_klokDe deadline die staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid van de Tweede Kamer heeft gekregen om alle problemen die spelen rondom de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) is vandaag. De staatssecretaris zei twee weken geleden alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat de problemen voor 15 opgelost zijn.
'Helft vrouwen last van schuldgevoel na miskraam'
Normal_vrouw_verdriet_depressief_angstEr heersen veel misvattingen over de oorzaak van miskramen. Tijdens onderzoek bleek dat deze misvattingen er bij de helft van de vrouwen toe leidde dat zij kampte met een schuldgevoel nadat ze een miskraam kregen. Een derde van hen dacht dat zij de miskraam had kunnen voorkomen.
'Bezuinigingen Wmo gehaald door verlaging prijs zorg'
Normal_daling_geld_minderGemeenten zijn erin geslaagd om bezuinigingen in het sociale domein door te voeren, vooral door de prijs van zorg te verlagen. Dat blijkt uit een rapportage van de Transitiecommissie Sociaal Domein.
Cyberpoli voor jongeren met aandoening aan schildklier
Normal_schildklier234Op woensdag 27 mei wordt in het Emma Kinderziekenhuis AMC de nieuwe digitale poli, cyberpoli, voor jongeren met een schildklieraandoening gelanceerd. Dit aanspreekpunt is 24/7 beschikbaar en helpt jongeren met hun vragen over de schildklier of hypofyse (als deze leidt tot een te traag werkende schildklier). De poli is een initiatief van de Stichting Artsen voor Kinderen, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, het AMC en Schildklier Organisatie Nederland, de patiëntenorganisatie voor schildklier-patiënten.    
NU'91 onderzoekt of ontslagen in de zorg 'wel zo meevallen'
Logo_downloadNU'91 roept alle verpleegkundigen en verzorgenden van wie een tijdelijk contract niet is verlengd of die een vaststellingsovereenkomst hebben getekend op dit te melden bij de online NU Check. Via deze check kan ook worden gemeld als iemand collega's heeft zien vertrekken op deze wijze.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
email
interview afbeelding
Door de bomen het bos weer zien in (mantel)zorgland

Enkele jaren geleden ben ik vanuit mijn rol als innovator en creatief ondernemer betrokken geraakt bij een brainstormsessie over communicatie in de zorg. Het trof me hoe ontoegankelijk het taalgebruik was. En hoe moeilijk het was voor patiënten en hun naasten om opties op een rij te zetten en keuzes te maken in het complexe zorglandschap. Ik besloot samen met een team van ontwerpers en communicatie- professionals om een eerste proef op de som te nemen en tot een radicale vereenvoudiging te komen.
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.