Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 12/2014
Headlines
Grotere focus op ouderenzorg bedreigt gehandicaptenzorg
Gehandicapten zijn een minder zichtbare groep dan bijvoorbeeld de ouderen en hierdoor hebben gemeenten nog geen scherp beeld van de zorg- en ondersteuningsbehoeftes die ze per 2015 moeten gaan vervullen voor hun gehandicapte burgers. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland waarschuwt nu dat gehandicapten hierdoor 'achter de geraniums' dreigen te verpieteren.
Inzet vrijwilligers bij eenzame ouderen bespaart op zorgkosten
In het project Motto bieden vrijwilligers ondersteuning aan eenzame ouderen in Rotterdam. Door deze ondersteuning blijken ouderen meer grip te krijgen op hun leven, kunnen ze langer zelfstandig blijven wonen en maken ze minder gebruik van gezondheidszorg.
Arnhemmers werken aan zorgcoöperatie op buurtniveau
Een zelf-zorg-groep of zorgcoöperatie op buurtniveau waarbij buurtbewoners samen zorg inkopen en de lasten verdelen. Enkele inwoners van Arnhem zijn bezig dit initiatief op te starten. Per 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de zorg en de Arnhemse initiatiefnemers maken zich hier grote zorgen over.
Relatie tussen gepest worden en gedachten aan zelfdoding aangetoond
Kinderen en jongeren die gepest worden denken eerder aan zelfdoding en doen eerder een zelfmoordpoging dan leeftijdsgenoten die niet worden gepest. De relatie tussen gepest worden en een hoger risico op suïcide onder jongeren werd al vermoed, maar is nu aangetoond door wetenschappers van de Universiteit Leiden.
Hartafwijking foetus vaak niet zichtbaar op echo
Een groot deel van de hartafwijkingen bij een ongeboren baby wordt niet gezien bij het maken van een echo. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek naar het opsporen van aangeboren hartafwijkingen bij ongeboren baby's. Slechts 37 procent van de ernstige hartafwijkingen wordt gevonden tijdens de tweede echo, die rond de 20e week plaatsvindt.
Veldnormen om inkoopproces GGZ te versimpelen
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vraagt aan de GGZ-partijen om veldnormen op te stellen om het inkoopbeleid makkelijker te maken. Minister Schippers van Volksgezondheid steunt deze vraag. De GGZ-partijen gaven eerder aan verbolgen te zijn over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. 
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
email
Column
Kerstfeest in Manilla
Ik wil jullie terugnemen in de tijd. Terug naar de tijd rond kerst 2013. Zoals jullie weten was ik in die periode bij mijn broer in Manilla. Kerst is voor de Filipino een belangrijk feest dat ze gezamenlijk met familie en vrienden vieren. Kerst wordt in de Filipijnen iets anders gevierd dan in Nederland. Zo kennen ze geen tweede kerstdag. Kerst bestaat uit een kerstavond en eerste kerstdag.
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.