Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 23/2015
Headlines
Jarenlange uitsluiting puber kan leiden tot angst en depressie
Normal_normal_pesten_gepestWanneer een puber jarenlang wordt uitgesloten door klasgenoten kan dit ernstige gevolgen hebben: van slechtere schoolprestaties tot het ontwikkelen van psychische problemen zoals angst en depressie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Geert-Jan Will van de Universiteit Leiden. Will bracht de neurocognitieve mechanismen in kaart die ten grondslag liggen aan reacties op uitsluiting door leeftijdsgenoten.
WKOF: Overgewicht vergroot kans op tien soorten kanker
Normal_obesitas_overgewicht_dik_vet_manHet is nu wetenschappelijk bewezen dat overgewicht de kans op maar liefst tien verschillende vormen van kanker vergroot. Vandaag publiceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) een nieuw rapport dat de rol van overgewicht bij het krijgen van kanker bevestigt. 
Machtiging nodig voor vergoeding apotheekbereidingen
Normal_medicatie_pillen_medicijnenGebruikers van speciaal bereide medicijnen hebben een machtiging nodig om de kosten die ze maken vergoed te krijgen. Dit besluit hebben zorgverzekeraars genomen, nadat in maart grote onrust ontstond onder patiënten en zorgverleners toen zorgverzekeraars plots lieten weten dat de apotheekbereidingen niet meer worden vergoed.
Pgb-ellende heeft overheid al 123 miljoen euro extra gekost
Normal_500_euro_briefjes_geldDoor de problemen rond de uitbetalingen van het persoonsgebonden budget (pgb) is de overheid nu al 123 miljoen euro extra kwijt. Er moet 80 miljoen meer worden uitgekeerd dan op Prinsjesdag is begroot. Daar komt nog eens 43 miljoen euro bij om de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank op te lossen.
Meer senioren overleden afgelopen winter
Normal_voeten_ouderen35345In de afgelopen winter zijn meer mensen overleden dan in de winter van 2013/2014. Dit meldt het CBS aan de hand van statistieken. Met name de sterfte onder de 80-plussers was hoger. Ruim 67 duizend mensen overleden afgelopen winter. De sterfte onder 80-plussers was daarbij 21 procent hoger dan vorig jaar.
Buurtzorg vreest dat verzekeraars te weinig thuiszorg hebben ingekocht
Normal_thuiszorg_bejaarde_oudereVerzekeraars hebben onvoldoende zorg ingekocht om alle zieken, gehandicapten en ouderen tot het einde van dit jaar thuis te verplegen. Dat zegt directeur Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, de grootste aanbieder van wijkverpleging in Nederland.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
email
Column
interview afbeelding
Nieuwe denkers over de andere kant van de veranderingen in de zorg: 'Bepaal zelf wie aan je rug komt'
“2015 wordt het jaar van veranderingen, met alle problemen van dien,” vertelt Anni Tüski, die samen met Ingela de Witte de beweging #nieuwedenkersindezorg bedacht. “Wij wilden allebei een warme wind door Nederland waaien. We wisten dat de media flink boven op de veranderingen in de zorg zouden gaan zitten, op wat er allemaal misgaat. Wij willen juist de andere kant laten zien: dat er heel veel moois in Nederland gebeurt, is en ook blijft.” De vrouwen startten daarom in maart een blogserie.  
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.