Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 04/2014
Headlines
Kinderen met autisme of ADHD mogelijk geen speciaal onderwijs nodig
De heersende opvatting is dat kinderen met autisme ADHD beter af zijn op een school voor speciaal onderwijs. Nieuw onderzoek zou erop wijzen dat deze kinderen evenveel vooruitgang boeken als op een speciale school. Promovenda Regina Stoutjesdijk van de Universiteit Leiden volgde kinderen met autismespectrumstoornis (ASS), ADHD en andere leer- en gedragsproblemen in zowel het reguliere als speciaal onderwijs en vergeleek de prestaties van beide groepen kinderen.
 
Veel mensen met beperking durven geen hulp te vragen aan omgeving
Vooruitlopend op de veranderingen in de zorg vanaf 2015 hebben verschillende zorgorganisaties een enquête gehouden onder hun cliënten. De organisaties wilden te weten komen welke maatregelen mensen zelf treffen om met hun ziekte, ouderdomsgebreken of handicap. Op grond van de resultaten doen de organisaties aanbevelingen aan het ministerie van Volksgezondheid, gemeenten en lokale organisaties. 
Vrolijke ouderen langer fit
Mensen die plezier in het leven hebben blijven lichamelijk beter functioneren als ze ouder worden. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van University College London, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.
Noordelijke provincies verliezen vijfduizend zorgwerknemers
De werkgelegenheid in de zorgsector in Groningen, Friesland en Drenthe zal in de komende jaren dalen met vier procent, wat neerkomt op ongeveer vijfduizend arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een arbeidsmarktrapportage van werkgeversorganisaties Venturaplus en Zorgplein Noord. In de periode tot en met 2017 wordt de grootste daling verwacht onder thuishulpen en verzorgenden. Verwacht wordt dat werkgevers in 2017 35 procent minder werknemers uit deze categorieën in dienst zullen hebben.
VGZ zoekt beste zorgidee voor palliatieve zorg
Zorgverzekeraar VGZ organiseert dit jaar de derde editie van VoorGoedeZorg: een landelijke wedstrijd voor de beste zorgideeën in Nederland. Deelnemers kunnen tot uiterlijk 28 maart hun zorgidee rondom het thema palliatieve zorg insturen in de vorm van een business case.
Windesheimstudenten helpen cliënten RIBW aan het sporten
Het project 4 Steps to sport heeft als doel mensen met licht-psychiatrische en psychosociale problemen in vier stappen aan het bewegen te krijgen bij sportverenigingen. Studenten van de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie van Windesheim bedachten dit project voor cliënten van de Regionale Instelling voor begeleiding bij Wonen, Werken en Welzijn (RIBW).
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
email
Column
interview afbeelding
Laten we ze helpen
Dinsdag bereikte mij het nieuws 'Scholiere steekt medescholier met een schaar vanwege blootfoto'. 
Volgens het artikel zou het 14-jarige slachtoffer een blootfoto verspreiden van het 15-jarige meisje (dader) die verliefd op hem was. Dit verhaal is niet het eerste verhaal wat naar buiten komt met zo'n dramatische actie. Een tijdje geleden sprong er een meisje van een flat af, omdat naaktfoto's van haar werden verspreid. Deze acties komen voort uit onmacht, een actie ondernomen (blootfoto) waarvan jongeren de gevolgen niet kunnen inzien.
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.