Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 49/2016
Headlines
Medicinale wiet vanaf volgend jaar niet meer vergoed bij Zilveren Kruis
Normal_duurZorgverzekeraar Zilveren Kruis vergoedt vanaf volgend jaar geen medicinale cannabis meer. Zo’n zevenhonderd verzekerden gebruiken cannabis tegen pijn dat is ontstaan door bijvoorbeeld kanker, multiple sclerose (MS) en aids.

AMC ontdekt beschermingsfactor tegen hiv
Normal_van_rijn Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden. Op termijn kan dit leiden tot een nieuwe aanpak van hiv. Ze deden onderzoek in cellen die als eerste in aanraking komen met hiv, bij zowel hetero- als homoseksueel contact.

Geen schadelijke langetermijneffecten adhd-medicatie op het brein 
Normal_thuiszorg Adhd-medicatie leidt op lange termijn niet tot schadelijke effecten op de ontwikkeling van het brein van kinderen. Bovendien blijkt dat kinderen met adhd die medicatie gebruiken dezelfde ontwikkeling laten zien in hun gedrag als kinderen met adhd die geen medicatie gebruiken.

Aantal zelfdodingen terugdringen met preventieproject
Normal_geld Hoogleraar Christina van der Feltz-Cornelis, verbonden aan University Tilburg en GGZ Breburg, start met een zelfmoordpreventieproject om het aantal zelfdodingen in Nederland met 20 procent terug te kunnen dringen.

Burgers hebben nog altijd moeite met regeldruk bij gemeenten
Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534 Wie een hulpaanvraag bij de gemeente in wil dienen, heeft nog steeds net zo veel last van de regeldruk als voor de decentralisatie in 2015. Gemeenten zouden het juist makkelijker moeten maken voor burgers om bepaalde zorg aan te vragen, maar de formulieren zijn nog altijd ingewikkeld.

Fysiotherapeuten overhandigen petitie als protest tegen zorgverzekeraars
Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534 Op dinsdag 6 december om 13.45 uur overhandigen fysiotherapeuten en hun patiënten een petitie, die in de afgelopen weken door 40.000 patiënten is getekend, aan de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij protesteren hiermee tegen het feit dat zorgverzekeraars in toenemende mate bepalen hoeveel behandelingen hun fysiotherapeuten hen mogen geven.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
Interview
NVVE over voltooid leven: 'Eenzaamheid bestrijden is goed, maar oppassen voor bemoeizorg'

“Het kabinet moet het leven juist beschermen”, vindt partijleider Kees van der Staaij van de SGP. “Maar mensen willen zelf kunnen beslissen over hun dood”, werpt directeur Robert Schurink van de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, tegen. Het kabinet wil bij een ‘voltooid leven’ hulp bij zelfdoding mogelijk maken, ook als mensen lichamelijk nog gezond zijn. SGP is principieel tegen, NVVE is blij met de stap die de politiek heeft gezet. Beide partijen lichten aan de Nationale Zorggids hun standpunt verder toe.

De commissie Schnabel was in februari 2016 duidelijk in haar oordeel: euthanasie alleen vanwege een ‘voltooid leven’ moet niet worden toegestaan.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.